logotype
Hjälp äldre i utsatthet - ge din gåva nu

Ensamheten bland äldre mer påtaglig i jultider

Under högtider, och inte minst kring jul, samlas nära och kära. Gemenskap, god mat och julklappar är i fokus men alla äldre har inte råd med det som hör högtiden till medan andra inte har någon att fira med. För de äldre som redan lider av ensamhet och isolering blir den känslan än mer påtaglig just under jul.

Sociala centret i Hornstull i Stockholm drivs av Frälsningsarmén och målgruppen är hemlösa och de som lever i missbruk. Endel av dem är äldre och bland just äldre har hemlösheten ökat de senaste åren, något som märks av i Frälsningsarméns verksamheter.

— Under julen gör sig ensamheten extra påmind. Flera av gästerna saknar kontakt med sina familjer och släktingar och flera har inget eller väldigt få personer i sitt nätverk, säger Bodil Nilsson, föreståndare för Sociala Centret.

— Och särskilt extra nu när allt har blivit dyrare, menar Vanessa, volontärsamordnare på Sociala centret. Jag ser också att mina kollegor som tar bokade möten är mer fullbokade än nånsin, när det gäller rekvisition, söka fonder och matkassar. Sedan är det alltid extra tungt för vissa att bli påminda om "vad man hade förut" när det gäller juletid. 

På Sociala centret erbjuder man därför under december flera olika aktiviteter och möjligheter till julfirande. Gästerna kan få en jultallrik, en julgåva och erbjuds att vara med på gudstjänster. Under julhelgen välkomnas gästerna till julfirande i samarbete med Jul i Gemenskap.

Ser mycket ensamhet

Till kåren Templet och Kafé i gemenskap kommer dagligen pensionärer för att få med sig en matlåda, fika, delta i andakt och umgås. Där kan de även söka ekonomiska medel i fonder och stiftelser. Tanken är att Kaféet i Templet ska vara en lugn atmosfär.

– Vi ser dock att våra gäster är av ett mer varierat klientel just nu. Förutom våra äldre pensionärer som har varit stammisar i flera år så har vi även många gäster som lever i hemlöshet, missbruk eller psykosocial ohälsa som vänder sig till oss, berättar Helen Lidman, ansvarig för Frälsningsarmén Templets sociala arbete.

Därför ser man på tydligare hur det är nödvändigt att påminna gästerna vikten av trivsel för det gemensammas bästa, att alla som vistas där ska visa hänsyn och respekt för varandra, inte höja rösten eller svära till någon annan, inte komma med personliga nedlåtande kommentarer, trakasserier eller påhopp.

– Det har uppskattats i allmänhet att vi blivit tydligare med detta, som annars kan verka så självklart. Vi hade några stökiga veckor under hösten som föranledde att vi behövde se över och förbättra våra rutiner kring trivsel och arbetsmiljö.

– För oss på Templet är det viktigt att alla ska känna sig välkomna och sedda, och få ett varmt mottagande hos oss, säger Helen. Jag tror inte att det är många människor som frivilligt väljer att vara ensamma under julen, eller andra högtider, vi är skapta för att vara i gemenskap.

I samarbete med Ny Gemenskap har Templet under november kunnat bjuda med en grupp av de äldre gästerna som är 65+ på en guidad tur på armémuseet med efterföljande lunch. Templet planerar även att bjuda ut denna målgrupp på julbord under december månad.  

– Vi ser en klar förbättring och lugnare atmosfär igen sedan vi dagligen börjat pålysa och prata om vikten av den gemensamma trivseln, att alla var och en har ett ansvar för vi har det trivsamt i vår gemenskap på Templets Kafé i Gemenskap.

Kvinnor mer drabbade

Gruppen äldre som har det ekonomiskt kämpigt utgörs av dubbelt så många kvinnor jämfört med män. Mest utsatta är ensamstående kvinnor som tidigare varit föräldralediga och/eller haft lågavlönade jobb. En nationell folkhälsoenkät, ”Hälsa på lika villkor”, gjord av Folkhälsoinstitutet år 2014 visar att de som har starka band till nära och kära har en bättre hälsa och lever längre än de som är socialt isolerade. De äldre har i regel ett lägre socialt deltagande än yngre och flera undersökningar har visat att de med sämre ekonomi har färre sociala kontakter.

50 pensionärer tar sitt liv varje år

Årligen tar omkring 50 personer i den äldre målgruppen sitt liv i Sverige, ofta som en följd av att man lider av ensamhet. De flesta är män över 80 år. Margda Waern är överläkare i psykiatri och professor vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Hennes forskning berör självmord med särskilt fokus på äldre. Hon har dock inte fört någon statistik beträffande hur det ser ut just kring julen på den fronten.

— Men som psykiater träffar jag ibland äldre som känner att livet är extra svårt kring storhelger som jul och midsommar men också under semestrar då ensamheten blir mer påtaglig. När de ser att andra har sina nära och kära känner de sig utanför och blir påminda om sin egen situation, säger hon.

Hon nämner också att många pensionärer har en hög alkoholkonsumtion som en följd av att de känner sig ensamma och utsatta.

Mer utsatt i sin ensamhet under högtider

Michaela Prochazka är samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.

— Jag tror inte att det bara är äldre som lider av ensamhet men ju äldre man är desto större är ju risken att man har förlorat sin livspartner. Då blir ju högtider när familjen brukar samlas lite tuffare och man blir mer utsatt i sin ensamhet, säger hon.

— Många pensionärer har det bättre ekonomiskt idag jämfört med tidigare generationer men det finns även många äldre med väldigt låg pension som har det svårt vilket leder till att man blir begränsad och inte kan få någon guldkant på tillvaron, fortsätter hon.

Julgåva, mat och gemenskap hos Frälsningsarmén

Äldre som har det knapert ekonomiskt och/eller känner sig ensamma välkomnas till aktiviteter och julfirande som anordnas på en del av Frälsningsarméns kårer och i olika verksamheter. För de som redan deltar i dagledigträffar brukar det också anordnas lite festligheter kring julen.

– Vi har hittills från Templet beviljat utdelning av 211 matkort, berättar Helen Lidman. Det har varit en anstormning av nya sökande av julgåvan och kön utomhus har ringlat sig lång. Vi ett tillfälle fick ställa in helt och hållet på grund av att köbildningen var omöjlig, det var bara som en stor klunga utanför på gatan.

– På julafton kommer vi i år igen arrangera en julfrukost med lax- och skinksmörgåsar, en kopp kaffe och kanske något annat gott. Vi hoppas även kunna dela ut någon julklapp till dem som kommer. Vi har öppet mellan kl 9-12. Julfrukosten är en del av det ekumeniska samarbetet med Jul i Gemenskap.

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805