logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Utan bostad blir julen svår

Med stigande elpriser, högre bränslekostnader och matpriser som skenar är det många som oroar sig för den kommande vintern. Men för den som är hemlös och saknar ett eget hem att gå till, blir denna vinter lika svår som förra vintern och inte minst julen. 

Lever man i strukturell hemlöshet är varje vinter en svår tid. När många firar jul i värme och gemenskap tvingas andra frysa i ensamhet. Frälsningsarmén arbetar året runt, på många orter i Sverige, för att hjälpa personer som på olika sätt lever i hemlöshet. Av dem vi möter saknar inte alla tak över huvudet, många har tillfälliga boenden eller plats på ett akutboende.

Men oavsett situation blir otryggheten och känslan av utanförskap större under en sådan högtid som julen. På Frälsningsarméns kårer, sociala institutioner, på Frälsningsarméns olika akutboenden och på skyddade boenden gör man det lite varmare för dem som saknar värme, lite ljusare för dem som saknar ljus i vinternatten.  

Julfirande på skyddat boende för kvinnor med barn

Frälsningsarméns skyddade boende Skogsbo, möter också kvinnor och barn som befinner sig i hemlöshet. Där finns plats för 15 kvinnor och 21 barn som av olika anledningar behöver leva skyddat. Där bor kvinnor och barn, från bebisar upp till 18-åringar som behöver skydd då de utsatts för våld i nära relation. Kvinnorna har fått lämna sina hem, och måste hitta nya boenden. Det händer att kvinnor med barn får bo på vandrarhem/hotellhem i väntan på eget boende.

— För oss är det viktigt att skapa en jul med positiva upplevelser, skratt och glädje. En kvinna uttryckte att det varit den första julen utan våld, det är det som gör allt vårt planerande och pysslade kring julen viktigt och meningsfullt! säger Helena Andersson som är verksamhetschef på Skogsbo.  

Strukturellt hemlös genom flykt från våld i hemmet

I det sociala arbetet på kårer runt om i landet möter Frälsningsarmén ofta kvinnor som av olika anledningar saknar en trygg bostad. I en del fall kvinnor som utsatts för våld i hemmet och som under en tid haft tillfälligt boende, ibland på motell och vandrarhem, och som inte kan flytta hem igen.

— Det vill jag säga klassas som hemlöshet, även om de inte bor direkt på gatan, säger Helena Andersson.

— För de har inte något eget hem, befinner sig i ett  mellanläge tills det löst sig.  Det är jobbigt och otryggt vilket tid på året som helst att för en mamma med minderåriga barn att behöva bo på ett motell eller vandrarhem. Men under julen blir det ännu jobbigare, fortsätter Helena. 

Lättillgängliga droger gör situationen ännu värre

— Personer som lever i hemlöshet och missbruk och andra former av utsatthet, far oerhört illa, säger Per-Uno Åslund, metodstöd för kårernas sociala arbete i Frälsningsarmén.

— Vi ser att droger i alla dess former är lättillgängliga. Tabletter är oerhört lätt att få tag på och det gör att personer i utsatthet har en ännu svårare situation.

Man ser också att många avlider på grund sitt missbruk.

— Detta är mycket tragiskt, säger Per-Uno. Verksamheterna jobbar dagligen med att lindra utsattheten för dem vi möter, och vi gör det i oförminskad styrka.

Oro inför framtiden 

På senare tid har allt fler ekonomiskt utsatta pensionärer, ensamstående kvinnor med barn med flera, sökt sig till Frälsningsarméns kårer och verksamheter, berättar Per-Johan Fernström, verksamhetsutvecklare för Frälsningsarméns sociala arbete. Förklaringen till detta är de snabbt stigande kostnaderna för mat och energi, menar han.

 — Vi inom Frälsningsarmén känner oro för framtiden kring denna situation som tyvärr kan bli än värre med kommande hyreshöjningar i de pågående förhandlingarna på hyresmarknaden. Dessutom ser vi att vräkningarna av barn och vuxna nu ökat med 28%, något som vi på Frälsningsarmén varnat länge för i de hårda ekonomiska tiderna som råder, alla kurvor pekar år fel håll, säger Per-Johan Fernström.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805