logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Extra tuff start på nya året

”Årets fattigaste månad” inleder i vanlig ordning det nya året då plånboken är lite tunnare efter julfirande med mat och klappar. För människor i utsatthet är det extra kännbart. Till detta kommer inflation och höjda levnadskostnader. Frälsningsarmén möter allt fler som har svårt att få pengarna att räcka till.

Början på året brukar förknippas med en stramare budget och nu tillkommer högre räntor, inflation och priser på el, mat och drivmedel. Starten på 2024 är förmodligen tuffare än vanligt för många, exempelvis familjer med ensamstående föräldrar och låg inkomst. Barnen har dessutom varit lediga från skolan, vilket innebär fler måltider hemma. Även den sjukskrivne, arbetslöse och fattigpensionären har kanske vänt på de sista slantarna för att få lite guldkant på tillvaron under decemberhögtiderna.

Den ekonomiska marginal som fanns äts snabbt upp och kvar finns obetalda räkningar. Bland dem kanske bostadshyran, som man riskerar att hamna efter med, och vill det sig riktigt illa lurar hemlösheten bakom hörnet. Enligt Arbetsförmedlingen beräknas fler förlora sin anställning och de långtidsarbetslösa kommer att öka i antal framöver.

Nya grupper söker hjälp

Hos Frälsningsarméns kårer och verksamheter har de hjälpsökande blivit fler på senare tid och man möter människor som inte har efterfrågat ekonomiskt stöd tidigare.

– Nu drabbas även de som sköter sig och gör allting rätt men som ändå inte får pengarna att räcka till hyran. Jag tror att vi kommer se ännu fler som är i den situationen, säger Helen Lidman, ansvarig för det sociala arbetet på Templet på Östermalm i Stockholm.

Hjälp med mat, kläder och gemenskap

Förutom mat/presentkort på mat kan Frälsningsarmén ibland ge rekvisition på Myrorna för köp av kläder eller husgeråd. På kårerna erbjuds dessutom varm gemenskap, stöttande samtal och aktiviteter för gammal som ung. Detta kan bli möjligt tack vare de gåvor som kommer in från givmilda svenskar.

De senaste åren har ansökningarna om julgåvan/julhjälpen inför december ökat stort. Den består av julmat, ibland presentkort på mat, och julklappar till barnen. En del kårer har fått in dubbelt så många ansökningar jämfört med tidigare. I Gävle var siffran nästan fyrdubbel senaste julen; 75 mot 20 året innan.

– Efter sista datum för ansökan har det nog ringt tio till som vi varit tvungna att säga nej till och det gör ont i hjärtat att behöva göra det. Vi har bett dem att återkomma i januari så kan vi se vad vi kan hjälpa dem med då, säger Helen. 

Rekordmånga ansökningar om julhjälp i Göteborg

Hisingskåren i Göteborg fick in fler än 700 julhjälpsansökningar 2022, främst från barnfamiljer. Samtliga lever med försörjningsstöd eller liknande, bidrag som inte har höjts trots att levnadskostnaderna har gjort det på sistone. På kåren var man tvungen att vara selektiv och valde att prioritera dem man inte mött tidigare. Även i julas fick Hisingskåren många ansökningar; omkring 550.

– Vi har känt oss ledsna över att så många behöver hjälp, och stressade över att vi inte kan hjälpa alla och tvingas förklara varför. Vi tycker så synd om människor och alla barn, säger Lotta Lundell, kårledare.

– Samtidigt är vi så tacksamma över möjligheten att hjälpa dem vi kan, fortsätter hon.

Flyktingar från Ukraina klarar sig inte på dagsersättningen

Även flyktingar från Ukraina har stora behov då dagsersättningen på 71 kronor som de får från Migrationsverket inte räcker långt, i synnerhet nu när priserna har ökat. Denna summa, som gäller den som har eget boende, ska täcka kostnader för mat, kläder och skor, sjukvård och medicin, tandvård, hygienartiklar, andra förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter. Många av dessa flyktingar kommer till kåren Templet på Östermalm i Stockholm för att få basbehoven tillgodosedda.

– Dagsersättningen har inte justerats sedan år 1994 fastän man får hälften så mycket för de pengarna idag. Det går inte att leva på det och då blir man beroende av oss och andra aktörer, säger Helen Lidman.

Text: Teresia Jansson
Foto: Jonas Nimmersjö

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Bli månadsgivare

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805