logotype
Hjälp människor i akut utsatthet - ge en gåva nu

Extra tuff start på nya året

”Årets fattigaste månad” inleder i vanlig ordning det nya året då plånboken är lite tunnare efter julfirande med mat och klappar. För människor i utsatthet är det extra kännbart. Till detta kommer inflation och höjda levnadskostnader. Frälsningsarmén möter allt fler som har svårt att få pengarna att räcka till.

Januari brukar förknippas med en stramare budget och nu tillkommer även stigande räntor och skenande inflationstakt med höjda priser på el, mat och drivmedel. Starten på 2023 är förmodligen tuffare än vanligt för många, exempelvis familjer med ensamstående föräldrar och låg inkomst. Barnen har dessutom varit lediga från skolan, vilket innebär fler måltider hemma. Även den sjukskrivne, arbetslöse och fattigpensionären har kanske vänt på de sista slantarna för att få lite guldkant på tillvaron under decemberhögtiderna.

Den ekonomiska marginal som fanns äts snabbt upp och kvar finns obetalda räkningar. Bland dem kanske bostadshyran, som man riskerar att hamna efter med, och vill det sig riktigt illa lurar hemlösheten bakom hörnet. Enligt Arbetsförmedlingen beräknas fler förlora sin anställning och de långtidsarbetslösa kommer att öka i antal framöver.

Hjälp med mat, kläder och gemenskap

Förutom mat/presentkort på mat kan Frälsningsarmén ibland ge rekvisition på Myrorna för köp av kläder eller husgeråd. På kårerna erbjuds dessutom varm gemenskap, stöttande samtal och aktiviteter för gammal som ung. Detta kan bli möjligt tack vare de gåvor som kommer in från givmilda svenskar.

Hjälp oss att hjälpa fler människor att få ett gott nytt år!

Många fler söker hjälp

Till Frälsningsarméns kårer och verksamheter har de hjälpsökande blivit fler på senare tid och man möter människor som inte har efterfrågat ekonomiskt stöd tidigare.

–Det är tydligt att människor påverkas av att elen och maten blivit dyrare och en del har svårt med hyran, säger Anna-Lena Paulsson, kårledare på Vasakåren i Stockholm.

– Nu drabbas även de som sköter sig och gör allting rätt men som ändå inte får pengarna att räcka till hyran. Jag tror att vi kommer se ännu fler som är i den situationen, säger Daniel Back, tidigare ansvarig för det sociala arbetet på Templet på Östermalm i Stockholm.

Många fler än förra året ansökte om julgåvan/julhjälpen inför december; julmat, ibland presentkort på mat, och julklappar till barnen. En del kårer fick in dubbelt så många ansökningar jämfört med i fjol, exempelvis i Borås. Där erbjöd Frälsningsarmén, i samarbete med andra församlingar, ”Kyrkornas julhjälp” då de som beviljats stöd fick plocka ihop sina egna matkassar i Kyrkornas matbutik.

–Jag tror att ryktet om hjälpen har spridit sig och via matbutiken har vi även fått fler kontakter, säger Marie Blomberg, kårledare.

Hisingskåren i Göteborg fick in fler än 700 julhjälpsansökningar, främst från barnfamiljer. Samtliga lever med försörjningsstöd eller liknande, bidrag som inte har höjts trots att levnadskostnaderna har gjort det på sistone.

Kåren kunde bara ge hjälpen till 200 hushåll och valde att prioritera dem de inte mött tidigare.

–Vi har känt oss ledsna över att så många behöver hjälp, och stressade över att vi inte kan hjälpa alla och tvingas förklara varför. Vi tycker så synd om människor och alla barn, säger Lotta Lundell, kårledare.

–Samtidigt är vi så tacksamma över möjligheten att hjälpa dem vi kan, fortsätter hon.

Även flyktingar från Ukraina har stora behov då dagsersättningen på 71 kronor som de får från Migrationsverket inte räcker långt, i synnerhet nu när priserna har ökat. Många av dem kommer till kåren Templet på Östermalm i Stockholm för att få basbehoven tillgodosedda.

–Dagsersättningen har inte justerats sedan år 1994 fastän man får hälften så mycket för de pengarna idag. Det går inte att leva på det och då blir man beroende av oss och andra aktörer, säger Daniel Back.

Text: Teresia Jansson
Foto: Jonas Nimmersjö

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Dina kontaktuppgifter