logotype
Hjälp äldre i utsatthet - ge din gåva nu

Bengt är glad för professionell hjälp på Sociala centret

Bengt är en flitig besökare på Sociala centret vid Hornstull i Stockholm. Under många år levde han i missbruk och med efterhängsna skulder. Bengt är glad för den professionella hjälp han har fått av personalen på Sociala centret. ”Det finns både socionomer, kuratorer och annan personal där och de gör en jättebra insats för att hjälpa till,” säger han.

Bengt har levt ett hårt liv. Först hade han ett tungt arbete i hamnen. Men alkoholmissbruket ledde till att han blev av med jobbet och fastnade hos Kronofogden. Det har varit många tuffa år – med både missbruk, skulder och sjukhusbesök.

Gemenskapen på Sociala centret vid Hornstull i Stockholm har betytt mycket för Bengt genom åren. Han brukar gå dit nästan varje dag, åtminstone när hälsan tillåter.

— Jag känner alltid ro när jag kommer dit. Det finns både socionomer, kuratorer och annan personal där och de gör en jättebra insats för att hjälpa till, säger han med eftertryck.

Julgåvan från Frälsningsarmén

Förra julen blev inte som Bengt hade tänkt sig. Han fick lunginflammation och behövde åka ambulans till Södersjukhuset. Till råga på allt drabbades han av corona och behövde behandlas med syrgas.

— Det var så klart inte så roligt, med en massa syrgastuber och allt, förklarar han.

Trots hälsoproblem och svåra umbäranden har Bengt positiva minnen från den senaste julen. Han var nämligen en av de som fick ta emot en julgåva från Frälsningsarmén.

— Julgåvan betydde jättemycket för mig. Tack vare den kunde jag köpa julmat, berättar Bengt.

Nykter och skuldfri

Nu har Bengt varit nykter i sju månader. I våras fick han hjälp av Bodil på Frälsningsarméns sociala center att ordna med alla papper till pensionen. Nu är han skuldfri sedan en tid tillbaka. Den förändrade situationen skapar nya möjligheter.

— Det går bra för mig nu. Tidigare gick alla pengar till alkohol och Kronofogden. Men nu har jag till och med kunnat spara lite, säger han med stolthet i rösten.

Inom kort hoppas han kunna uppdatera möblemanget i lägenheten en aning – som i dagsläget endast består av två stolar, en tv och en säng.

— Jag skulle gärna köpa en bättre säng, och kanske en soffa, berättar han.

Bengt återkommer till den glädje han känner för Frälsningsarmén.

— Jag har bara positivt att säga om Frälsningsarmén och de som jobbar där, de har betytt jättemycket för mig, säger han.

Text: Lukas Berggren