logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Scouterna är verkligen för alla

"I scouterna kan alla vara med, även barn och ungdomar som i andra sammanhang, till exempel idrottsföreningar och annat, kanske känner att de inte riktigt passar in. Vi har ledare som brinner för scouting och det är också något att vara tacksam för", säger Åsa Svensson, kårledare för Frälsningsarmén i Nässjö.

Även om det inte är lika vanligt i dag som förr, så finns det på flera orter i Sverige scoutgrupper som en del av Frälsningsarméns barn och ungdomsarbete. Som till exempel i Kristinehamn, Södertälje  och Nässjö. Hur aktiva kårerna är på att rekrytera nya scouter beror mycket på vilka resurser de har för tillfället, menar Hanna Karlsson som är ungdomsförbundets scoutrepresentant i Frälsningsarmén.

Till vänster: En kvinnlig scoutledare. Till höger: En kvinna med ryggtavlan mot kameran.
Från scoutgruppen hos Frälsningsarmén i Nässjö. Foto: Jonas Nimmersjö
Till vänster: En kvinnlig scoutledare. Till höger: En kvinna med ryggtavlan mot kameran.
Från scoutgruppen hos Frälsningsarmén i Nässjö. Foto: Jonas Nimmersjö
Till vänster: En kvinnlig scoutledare. Till höger: En kvinna med ryggtavlan mot kameran.
Från scoutgruppen hos Frälsningsarmén i Nässjö. Foto: Jonas Nimmersjö

”Scouterna är en viktig del i hur vi växer som församling”

Hanna Karlsson

- Frågan varför vi har scouter är som att fråga varför vi har körer eller annan barnverksamhet, säger Hanna Karlsson. Vi har det för att vi vill att barn ska möta Gud och scouterna har varit och är en viktig del i det. Anledningen till att alla kårer inte har scouter beror på att inte alla kårer har ledare till det. Det krävs ett engagemang från kårerna att driva scouter och en del kårer har helt enkelt inte den möjligheten just nu.

För Hanna Karlsson är scouting en viktig fråga. Hon berättar att många av Frälsningsarméns officerare idag har kommit från scouterna.

– Det är en viktig del i hur vi växer som församling, menar hon. Att vi får in barn i våra verksamheter och scouter är en del i detta.

Från scoutlagen: "En scout söker sin tro och respekterar andras"

Frälsningsarméns scouter är en del av Scouterna i Sverige och har där ett samarbete med andra scouter, hur det kan se ut lokalt varierar. Scouterna i Sverige är en religiöst och partipolitiskt obunden organisation. Men Scouterna samarbetar med olika religiösa grupper både kristna och muslimska grupper. Det viktiga för Scoutförbundet är scoutlagens fras att "en scout söker sin tro och respekterar andras".

Frälsningsarméns scouter i Nässjö

På Frälsningsarmén i Nässjö har de omkring 20 scouter som träffas varannan måndagkväll. Spårarscouter, för barn i årskurs sju till nio och upptäckare, äventyrare och utmanare, för barn från årskurs fyra. De har tio ledare inklusive hjälpledare.

– Basen för våra scouter är Frälsningsarméns lokaler i Nässjö, berättar Åsa Svensson kårledare och en av scoutledarna i Nässjö. Men framför allt de äldre scouterna är oftast utomhus. Vi har vårt sommarhem Soludden en knapp mil från Nässjö. Det använder vi en del men det är ingen scoutgård utan kårens sommarhem och är inte knutet specifikt till scoutverksamheten.

Scoutgruppen växer

I Nässjö har scoutgruppen ökat de senaste åren och 2016 var de en av de snabbast växande scoutkårerna i Smålands scoutdistrikt, berättar Åsa Svensson.

– Det blev vi uppmärksammade för av Smålands Scoutdistrikt och blev bjudna på tårta i samband med terminsavlutningen hösten 2017. Visst har vi genomströmning och vi har tappat en del men vi fick till exempel tre nya scouter i samband med  söndagens gudstjänst senast.

Scouterna är verkligen för alla

– I scouterna kan alla vara med, berättar Åsa Svensson. Även för barn och ungdomar som i andra sammanhang, till exempel idrottsföreningar och annat, kanske känner att de inte riktigt passar in.

- Sedan handlar ju scouterna också om samarbete, säger hon. Att ta ansvar för naturen och lära sig både respekt och ansvar. Vi har ledare som brinner för scouting och det är också något att vara tacksam för.

"Har vi ledare ser jag inget som kan stoppa scouterna"

Hanna är hoppfull inför framtiden.

– För mig just nu är det viktigt att hjälpa de ledare som finns idag och kunna hjälpa till att utbilda nya ledare. Har vi ledare ser jag inget som kan stoppa scouterna.

Text: Jonas Nimmersjö

 

FAKTA - Frälsningsarméns scouter

  • 2017 - 305 scouter från 12 scoutkårer (alla scoutkårer har inte lämnat medlemsrapport)
  • 2016 - 320 från 12 scoutkårer (alla scoutkårer har inte lämnat medlemsrapport)

Scoutlagen

  1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
  2. En scout är ärlig och pålitlig.
  3. En scout är vänlig och hjälpsam.
  4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
  5. En scout möter svårigheter med gott humör.
  6. En scout lär känna och vårdar naturen.
  7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.