logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

Så här hjälpte vi under 2022

Under 2022 gav vi 318 970 olika hjälpinsatser. Vi delade ut matkassar och kläder till barnfamiljer, bjöd in till äldre till frukost, vi gav personer i hemlöshet mat och tak över huvudet. Vi välkomnade och stöttade dem som flytt kriget i Ukraina. Under året ordnades även många aktiviteter för barn och unga i utsatta områden.

Larmrapporter om den nya utsattheten

Under hösten går Frälsningsarmén ut med flera larmrapporter i media om den nya utsattheten. Skenande priser har gjort att många inte längre klarar sina mest grundläggande behov: mat, kläder, hyra, el och mediciner. Allt fler söker därför hjälp hos Frälsningsarmén och våra verksamheter får svårt att möta alla behov. ”De vi möter är ofta en hårsmån från att bli vräkta”, berättar Karin Hansson Lindgren, socialkonsulent på Frälsningsarmén.

Så många hjälpte vi under 2022

  • Vi stillade någons hunger vid 136 581 tillfällen.
  • Vi bidrog till ekonomisk hjälp (matkassar, rekvisitioner på kläder, presentkort etcetera) vid 56 339 tillfällen.
  • Vi ordnade 95 267 vårddygn, exempelvis för personer med missbruksproblem eller kvinnor som utsatts för människohandel.

Frälsningsarmén möter flyktingar från Ukraina

Kriget i Ukraina sätter sin prägel på 2022. Frälsningsarmén hjälper på plats, men också i Sverige. I slutet av april har vi tagit emot 34 000 flyktingar från Ukraina. Runtom i landet mobiliserar kårer och verksamheter för att möta behoven. I flera städer startas härbärgen. Vi delar ut mat, kuponger och kläder samt hjälper till med myndighetskontakter. Bara kåren Templet i Stockholm möter dagligen 175 personer från Ukraina. För att förhindra människohandel sprider vi information om riskerna, speciellt till unga kvinnor.

Frälsningsarmén slår upp portarna i Husby

Under flera år har Frälsningsarmén arrangerat ”Sommarkul” – ett dagkollo för barn i Husby, strax norr om Stockholm. I augusti 2022 startar Frälsningsarmén sin nya verksamhet i det särskilt utsatta området. Hela 250 barn dyker upp på kick-offen. Arbetet syftar bland annat till att ge mellanstadiebarn bättre självkänsla inför tonåren. Tjejgrupper, föräldragrupper, kollo och gudstjänster står också på programmet. ”Vi vill skapa en plats där människor känner sig hemma och lär känna Jesus”, säger Julia Adolfsson, ansvarig för arbetet.

Fördubblade platser för frusna EU-medborgare

Under hösten flyttar Frälsningsarméns akutboende, Vinternatt, från Årsta till Bromma. I samband med flytten fördubblas antalet sängplatser, från 24 ända upp till 50. Vintertid råder det ofta brist på platser för frusna EU-migranter. ”De som brukar sova inomhus kommer till oss som vanligt men nu kommer även de som övernattar ute annars”, säger Monica Antonsson, verksamhetsansvarig för Vinternatt.

Äldre fick en skön sommarvecka i Rättvik

Efter en utdragen pandemi fick många äldre och ensamma komma i väg på gemenskapsdagar i Rättvik under sommaren. Utflykter och föredrag varvades med god mat, sångstunder och fin gemenskap. Det dracks dessutom en hel del kaffe. ”Målet var att alla skulle få en skön vecka med goda upplevelser”, säger Leif Alm, ansvarig för gemenskapsdagarna. 

Här kommer fem exempel på människor som Frälsningsarmén har kunnat
hjälpa.

Sune slapp hamna i hemlöshet igen

Sjukpensionären Sune hade levt på gatan i tjugo år. Nu hade han äntligen fått en egen liten etta. Men prisökningarna gjorde att Sune började oroa sig för att hamna i hemlöshet på nytt. Tack vare frukosten och matlådorna från en av Frälsningsarméns kårer klarar han precis att betala hyran och medicinerna.

John blev bjuden på sitt första kalas

John var ensam och mobbad. Han blev ofta kallad för dumma saker av klasskamraterna. John blev bjuden till ett av Frälsningsarméns dagkollon, där han fick äta glass, spela fotboll och höra att han är älskad. ”Det var första gången jag blev bjuden på kalas”, berättade han efteråt.

Marianne fick en paus från ensamheten

Marianne förlorade flera av sina vänner i pandemin. Ensamheten hade tagit henne hårt. På Frälsningsarméns äldreläger fick Marianne äntligen komma ut och umgås med andra i samma ålder. Och hon fick flera nya vänner.

Emma kunde ge barnen en fin jul

Ensamstående trebarnsmamman Emma förlorade deltidsjobbet förra hösten. Från att ha levt på marginalen blev läget akut. Inför julen fick hon hjälp från Frälsningsarmén. På julafton kunde hon ordna en julmiddag genom matkassen hon fick. Och barnen fick dessutom varsin julklapp.

Samuel blev räddad från misären

Samuel levde i misär. Övergrepp, depressioner, drogmissbruk, självmordsförsök och hemlöshet hade kantat hans liv i många år. Mötet med Frälsningsarmén ledde till en tydlig kursändring. I dag är han drogfri och har funnit en personlig tro på Gud. Han har dessutom fått en träningslägenhet. Och nu hjälper han andra ungdomar som riskerar att hamna snett i livet.