logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Lyxigt julbord för hemlösa och andra utsatta i Stockholm

"Stämningen brukar vara jättegod, folk sjunger med och applåderar. Många gläds åt att det är så mycket julmat, från sill och lax till varma rätter, så de får ta flera tallrikar under dagen, säger Bodil Nilsson, verksamhetschef för Sociala centret i Hornstull, Stockholm. Varje gäst får också en julgåva innan de går.

Tillställningen äger rum i mitten av december men då intresset är så enormt stort kan man inte gå ut med datumet förrän omkring tio dagar före. "Om vi skulle göra det innan får vi fler gäster än vi kan hantera", säger Bodil Nilsson.

För hemlösa, missbrukare, fattiga, ensamma och de med psykisk ohälsa

I lokalerna på Sociala centret i Hornstull får det bara vistas ett visst antal personer på samma gång och förra året var det totalt 230 gäster som kom till julbordet även om alla inte var där samtidigt. Bodil Nilsson understryker att det är deras målgrupp de främst vill ska komma, det vill säga hemlösa, missbrukare, fattiga, ensamma och de med psykisk ohälsa.

Levande musik och massor av mat

Under den dagen har man öppet extra länge och man samarbetar med Högalids församling. Prästen Peter Sandin därifrån och Birgitta Ekman från Frälsningsarmén, håller i en längre andakt. Det blir levande musik i form av pianospel av Maud Sandin från Frälsningsarmén, och man sjunger klassiska julsånger.

– Stämningen brukar vara jättegod, folk sjunger med och applåderar. Många gläds åt att det är så mycket julmat, från sill och lax till varma rätter, så de får ta flera tallrikar under dagen, säger Bodil Nilsson.

Gemenskap och en julgåva

Varje gäst får också en julgåva innan de går. Det kan vara exempelvis mössa och vantar, strumpor eller choklad.

– De brukar bli väldigt glada och vi försöker tänka på att ge dem något som passar målgruppen och något som räcker till alla, säger Bodil Nilsson.

– Jag hoppas att dagen här på Sociala centret blir en möjlighet till gemenskap, att det går lugnt och stilla till och att vi kan göra något extra för våra gäster, fortsätter hon.

Under julhelgen bjuds de in till Jul i Gemenskap i Immanuelskyrkan

Hon påpekar att även personalen uppskattar dessa tillfällen mycket. Under själva juldagarna är Sociala centret i Hornstull stängt och då hänvisar man till Jul i gemenskap som anordnar ett alternativt julfirande i Immanuelskyrkan i Stockholm. Det är ett samarbete mellan Ny Gemenskap och ett antal kyrkor och organisationer. Frälsningsarmén är en av dessa.

Text: Teresia Jansson
Foto: Annette Emmoth