logotype
Hjälp barnfamiljer i utsatthet – ge din gåva nu

Utsatta mammor läks och stärks som föräldrar

I Göteborg arbetar Frälsningsarméns familjecenter i Majorna med familjer från olika bakgrund som ofta befinner sig i utsatta situationer. Föräldrar och barn står i fokus. ”Vi får ofta höra att vi gör skillnad i föräldrarnas vardag", säger Bodil Ålöw, verksamhetsansvarig.

Frälsningsarméns Familjecenter i Majorna har funnits i Göteborg i nio år. Här möter man mammor som kan vara ensamstående, ha tuff ekonomi, kämpa med psykisk ohälsa eller ha varit utsatta för övergrepp. De erbjuds stöd, rådgivning, samtal och avlastning för att få hjälp att klara sin föräldraroll.

— Stärker man mamman så hjälper man också barnen. Därför arbetar vi med hela familjen. Varannan vecka bjuder vi in till familjemiddag då föräldrar och barn får sätta sig vid dukat bord och äta tillsammans. Medan barnen har egna aktiviteter har vi en samtalsgrupp för föräldrarna, säger Bodil Ålöw, ansvarig på familjecentret.

Ensamstående får dela erfarenheter med andra föräldrar

På sommaren erbjuds kollo för Göteborgs-familjer i utsatta situationer. Gruppen hålls begränsad till antal eftersom småbarn och barn med diagnos eller speciella behov kräver extra resurser. Även under kolloveckan får föräldrarna samtala i grupp medan barnen har aktiviteter med personalen.

— Som ensamstående förälder kanske man saknar någon att dela vardagens sorger med, och även glädjeämnena. Ett barn kanske har fått sin första tand, eller lärt sig gå. Vi lyfter frågor om föräldraskap, bildar nätverk och ger varandra tips, säger Bodil Ålöw.

Alla småbarnsfamiljer välkomnas

Familjecentret i Majorna erbjuder varje vecka även öppen förskola och barnrytmikgrupper, dit alla småbarnsfamiljer är välkomna.  På familjecentret frågas aldrig efter inkomst men familjer som hör av sig om matkassar eller bidrag hänvisas till öppenvården på Hisingskåren eller Centrumkåren Haga−Mölndal.

Till vänster: Plättar som ligger i en form. Bakom formen står det Nutella, chokladsås, en liten skål med bär och en skylt med texten "Glad Brunchens Dag". Till höger: Ett kakfat med 3 våningar och på kakfatet ligger det muffins och kakor.
Brunch, Afternoon tea och liknande specialarrangemang blir ofta väldigt omtyckta och snabbt fulltecknade på familjecentret.

Kalasgudstjänst och afternoon tea för familjer väldigt populärt

Trycket är stort på alla aktiviteter och relationsbygget med varje familj är viktig, menar Pernilla Ålöv, som är familjepedagog på centret. Häromveckan hölls kalasgudstjänst där alla firades i en familjeanpassad gudstjänst med stor delaktighet.

— Det var våfflor, ballonger och fest. Vi hade tema "Det borttappade fåret", där fåret Ullegulle var borta. Över 50 personer kom, det var trångt men trevligt! Det blev en kreativ gudstjänst för hela familjen över alla generationer, säger Pernilla.

Nyligen inbjöds också till ett klassiskt men barnvänligt Afternoon tea, med hembakade scones och snittar. Träffen rymde också bibelberättelse och sångstund.

— Barnen fick dra tygdjur ur en påse, sedan sjöng vi om djuren och om att ”det bästa Gud skapat är du”. Det var väldigt populärt, säger Pernilla.

”Alla vet vad vi står för”

Bodil Ålöw

Familjecentrets kristna tro är ett självklart inslag i alla aktiviteter och Bodil och Pernilla får ofta frågor som ger möjlighet att berätta mer.

— Vissa kommer hit för de kristna aktiviteterna, andra vill ha mer av den sociala gemenskapen. Men föräldrarna vet vad vi står för och att vi alltid sjunger om Jesus på träffarna, säger Bodil.

 Båda känner sig glada och stolta över att få vara med och göra skillnad, stärka föräldrarna och skapa nyfikenhet på Gud.

— Vi får ofta höra att vi gör skillnad i familjernas vardag. De känner sig hemma här, berättar om oss för andra och tar med grannar hit, säger Bodil.

Samarbetar med flera sociala instanser

Familjecentret i Majorna gör även regelbundna hembesök, eller besök efter behov, tillsammans med öppenvården på Hisingskåren. En mycket givande stund enligt Bodil, eftersom de då har mer tid att tala och lyssna på föräldrarna. Kommunens familjecentral i Majorna kan också höra av sig om en ensamstående mamma behöver komma på exempelvis familjemiddag. Dessutom samarbetar centret med Mödravårdscentralen för föräldrar i missbruk.

Glädje att veta att Frälsningsarmén gör skillnad

— Kuratorn kan ringa oss, ta med en mamma och komma på öppen förskola. Det betyder förstås mycket även för barnen.

Både Pernilla och Bodil är överens om att glädjeämnena är många, trots att de ibland möter tunga livsöden.

— Det bästa är när de får se mammor läka och orka vara föräldrar igen.

Text: Carina Tyskbo

Foto: Frälsningsarméns Familjecenter i Majorna/Pernilla Ålöv

Fakta Frälsningsarméns Familjecenter i Majorna i Göteborg

  • Erbjuder bland annat Öppen förskola, barnrytmik och familjemiddag.
  • Arbetar med att skapa nätverk och erbjuda olika aktiviteter för föräldrar och deras barn, ofta i olika typer av utsatthet.
  • Många års erfarenhet av att arbeta med barn och familjer.
  • Samarbetar med Frälsningsarméns öppenvård, kommunens familjecentral och Mödravårdscentralen för föräldrar i missbruk.
  • Verksamheten följer socialtjänstlagen.