logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Sopplunch och insamling ger julhjälp i Göteborg

Tack vare julinsamlingen kan fattiga familjer få julmat och klappar till barnen och kan så fira en god och anständig jul. På julfest och jullunch bjuds även missbrukare, arbetslösa, ensamma, pensionärer och personer med psykisk ohälsa på gemenskap, julmat, sång, musik, gemenskap och en julklapp.

Julgryteinsamlingen som gör att vi kan ge behövande en god jul 

Varje år går några av Frälsningsarméns kårer i Göteborg samman i Brunnsparken för att starta upp julgryteinsamlingen och är ett samarbete mellan Hisingskåren, Östra kåren och kåren i Haga/Mölndal.

Soppa, sång och musik vid julgrytan

Man räknar med att få in omkring 15 000 kronor under eftermiddagen, pengar som fördelas mellan de tre kårerna och sedan går till den sociala verksamheten kring jul. Tack vare detta kan fattiga familjer få julmat och klappar till barnen. Insamlingsstarten brukar vara ett populärt inslag i staden. Hotell Palace bjuder de passerande på soppa och kårerna står för sång och musik och informerar om sin verksamhet.

– Vi håller till bredvid Nordstan där det är hög puls så det brukar vara hur mycket folk som helst, säger Ingvar Lundkvist, samordnare för Frälsningsarmén i Göteborg.

Därefter fortsätter julgryteinsamlingen på fem ställen runtom i Göteborg till och med dagen före julafton.

Julpyssel och utflykter under december

På Gemenskapscentret i Hisingskåren i Göteborg bjuds det sedan på många julaktiviteter i december. Varje onsdag gör man någonting tillsammans och det bjuds på både jullunch och julfest.

Någon av onsdagarna i december blir det bakning av lussebullar på Gemenskapscentret och det blir besök till julmarknader och utflykt för att titta på julskyltning.

– Det är bra tillfällen för dem som har svårt att komma iväg och göra något själva, säger Tina Råsberg, föreståndare.

Julfest för ett hundratal

Den 21 anordnas en julfest då man hoppas på att få omkring 100 gäster. Förra året kom 75. Det brukar vara en väldigt blandad skara av människor; missbrukare, arbetslösa, ensamma, pensionärer och de med psykisk ohälsa. Tina Råsberg understryker vikten av att inte bara bjuda på mat utan att få med gemenskapsbiten också.

"Alla är värda att få njuta av julen"

– Om man sedan sitter ensam framför tv:n på julafton så kan man tänka tillbaka på festen och känna att man haft ett mysigt julfirande även om det inte skedde just på julafton. Jag hoppas att vi kan få tända en ljus låga i människors hjärtan, att ingen är oviktig utan att alla är värda att få njuta av julen, säger hon.

 "De brukar säga att centret är deras familj"

Under kvällen sjunger man sånger och får lyssna till en sextett och besökarna får varsin julklapp. Tina Råsberg påpekar att det kanske är den enda julklapp en del får så gästerna brukar vara väldigt tacksamma.

– Många är väldigt glada och har roligt och de brukar säga att centret är deras familj. Om man varken har jobb eller ett socialt nätverk så är det viktigt att känna att man har ett sammanhang att tillhöra, säger hon.

Jullunch, presentkort och julklappar

Den 22 december serveras även jullunch till gästerna. Restauranger i staden skänker jättefina rätter till detta tillfälle men man kompletterar även själva med det som behövs. Personalen bidrar med ett eget luciatåg. Under några tillfällen i december får även de som behöver hämta ut påsar med julmat, presentkort på mat och julklappar för att alla ska få möjlighet att fira en god och anständig jul.

Text: Teresia Jansson