logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

”Nu vet jag att jag inte behöver förtjäna Guds kärlek”

En gudsbild förknippad med rädsla och skam präglade Fiore Gebregergis uppväxt i Saudi Arabien. I Sverige anammade hon en sekulär livsstil och tänkte att hon aldrig kunde närma sig Gud igen. Men efter besök hos Frälsningsarmén samt förbön, undervisning och nattliga drömmar har gudsrelationen förvandlats och hon gläds över att för första gången ha en kyrka att gå till.

Fiore Gebregergis föräldrar föddes i Eritrea men flydde därifrån för omkring 30 år sedan. De bosatte sig i Saudi Arabien och strax efter det kom Fiore till världen. Familjen var ortodox kristen men det fanns ingen kyrka att fira gudstjänst i eftersom det inte var tillåtet att utöva någon annan religion förutom islam där.

— Min mammas kusin var katolik och hon lärde oss om kristendomen. Om det inte var för henne skulle jag inte veta någonting om den kristna tron, påpekar Fiore.

Familjemedlemmarna lät döpa sig, även om det var förbjudet, och de följde de ortodoxa fastetraditionerna med mera. Men att växa upp i en strikt muslimskt miljö påverkade gudssynen hos Fiore då tillvaron var väldigt präglad av regler.

— För mig var Jesus Guds son men jag hade svårt att förstå treenigheten och jag såg framför mig en arg Gud vars kärlek man skulle förtjäna och följde man inte hans lagar så hamnade man i helvetet, förklarar hon.

Fick uppleva friheten i Sverige

I februari 2016 åkte Fiore till Sverige för att hälsa på vänner som tidigare bott i Saudi Arabien. Nu hade de bosatt sig i skånska Laholm och när vistelsen närmade sig sitt slut ville inte Fiore åka hem. Hon beskriver atmosfären i Saudi Arabien som väldigt mörk och hon kände sig pressad av andra människor att leva på ett visst sätt. Beter man sig inte som dem får man inte ett bra liv där, menar hon på. Det hon uppskattar mest med Sverige är just friheten.

— Livet är mycket bättre här. Att ha en egen nyckel och kunna öppna dörren själv, att ta bussen vart jag vill, det kunde jag inte göra i Saudi Arabien. Jag kunde heller inte röra mig fritt eller ha en egen lägenhet utan var tvungen att bo med föräldrarna eller min man för där var de mina vårdnadshavare, säger Fiore.

— Det var bara något jag accepterade för jag hade inget att jämföra med men jag kände att något var fel eftersom jag var så begränsad som kvinna, fortsätter hon.

Blev inbjuden till Frälsningsarmén

Efter tio månader i Sverige fick Fiore uppehållstillstånd och när hon fick en tjänst på en internationell skola i Helsingborg flyttade hon dit. Hon besökte olika kyrkor och samfund utan att riktigt hitta rätt men tänkte att hon inte behövde någon kyrka eftersom hon inte haft det under uppväxten. Snart anammade hon den svenska, sekulära livsstilen med sena kvällar på krogen, alkohol och dejter. Det drog henne ännu längre bort från den kristna världen och när hon blev inbjuden till Frälsningsarmén av en före detta kollega var hon inte särskilt intresserad.

— Jag tänkte att jag aldrig mer kunde gå till en kyrka för att jag hade levt fel. Jag hade ju vuxit upp med tron att Gud inte vill veta av en då, förklarar Fiore.

En natt drömde hon att hon befann sig i sin mörka lägenhet och på spisen stod en kastrull. Hon lyfte på locket och såg då att det låg ett lamm däri som grät och var ledset.

— Då tänkte jag, ”Oj, Jesus är ledsen för att jag har lämnat honom, för att jag inte har bett, fastat och gått i kyrkan, säger Fiore som nu bestämde sig för att följa med sin kamrat till kåren.

Samtidigt kände hon ett motstånd inombords och vid upprepade tillfällen gick hon nästan ända fram till kårbyggnaden för att sedan vända på klacken och gå därifrån. Så djupt satt skammen i henne över att inte vara en tillräckligt bra människa. Men så vågade hon sig till sist in på en gudstjänst.

— Det var inte så farligt och jag trivdes. Det var fridfullt och människorna var glada men samtidigt skämdes jag över mig själv, minns Fiore.

Blev fri från sin skam

Hon tror att de nya bekantskaperna där förstod vad som pågick inom henne för av en person fick hon en bok som handlade om nycklar för att bli befriad från saker som binder en. Exempelvis skam, en känsla av att inte ha något värde och jobbiga saker i det förflutna. En hel del av bokens innehåll var nytt för henne, såsom att Jesus betalade för all världens synd när han dog på korset.

— Då förstod jag att allt jag behöver göra är att ta emot Jesus i mitt liv och då förändrar han mig, istället för att jag ska försöka leva ett perfekt liv för att förtjäna honom, säger Fiore.

Det gav tröst och hon kände att tillvaron vände till det bättre även om hon inte helt kunde släppa de malande tankarna inombords. Hon kom med i en bönegrupp på kåren som träffades regelbundet och vid ett tillfälle fick hon förbön av en kvinna som var där på besök. Fiore beskriver hur bönen var uppdelad i tre steg. Först blev hon uppmanad att be Gud visa henne varför hon mådde dåligt och vad hon kände skam över i det förflutna. Därefter tittade de efter vad Bibeln säger om detta för att visa att skam bygger på en lögn eftersom Gud älskar sina barn oavsett snedsteg. Och när Jesus tar bort den skadliga roten blir man fri.

— Så kan man göra med alla dåliga rötter i ens liv. Den kvinnan var som en gåva från Gud till mig och hon ändrade mina perspektiv, säger Fiore.

Som född på nytt efter dopet

Följande natt hade hon en dröm då hon såg sig själv laga middag och duka ett bord och hon tänkte att det nog var Jesus som skulle komma och äta med henne. När det ringde på dörren så förstod hon att det var han även om hon inte kunde se hans ansikte. Därefter vaknade hon och när hon berättade om drömmen för en vän uppmanade denne Fiore att be och öppna sitt hjärta för Jesus.

— Jag bad Jesus om förlåtelse för att jag låtit honom vänta och så välkomnade jag honom in i mitt liv, säger Fiore som hade ytterligare en dröm natten som följde.

I den hade hon planterat ett solrosfrö som nu hade vuxit upp till en blommande planta.

— Jag tog det som att Jesus hade hört mig och accepterat min ursäkt och jag bestämde mig för att verkligen överlämna mig till honom och låta döpa mig, säger Fiore.

Det hade hon ju redan gjort som barn men då var det mer efter föräldrarnas beslut. Nu var det helt och hållet hennes eget och hon gjorde det utomhus förra sommaren.

— Det var helt fantastiskt. Jag kände en stor förväntan och som om jag förberedde mig för ett bröllop eller en stor fest, utbrister hon.

— Efteråt var jag som född på nytt. Jag kände mig fri och inte dålig längre även om jag gjorde någonting fel. Samtidigt vill jag bli en bättre människa på alla plan men det känns inte så svårt nu, fortsätter hon.

Gud har ett syfte med hennes liv

Även om hon inte är medlem i kåren på papperet än så känner hon sig som en del av den och både kyrkan och vännerna där har blivit väldigt betydelsefulla för henne.

— Jag trodde aldrig att jag skulle tillhöra någon kyrka eftersom jag inte gjort det förr men det betyder mycket att jag har kristna omkring mig som jag kan prata med och fullkomligt vara mig själv inför. De är som min familj, säger hon.

Från att ha varit rädd för Gud har Fiore nu en relation byggd på kärlek till honom. Förr läste hon Bibeln utan att reflektera över innebörden i orden. Idag återkommer hon hela tiden till Psaltaren 139:13-14 där det står: ”Du har skapat mina njurar, du sammanvävde mig i moderlivet. Jag tackar dig för att jag är så underbart skapad…” (SFB98)

— Varje gång jag tvivlar på mig själv eller känner att jag inte är perfekt så kommer det bibelordet upp. Gud är rättvis och han förstår varför någon hamnar i en situation och gör vissa saker. Han vet att det inte är enkelt att vara människa av kött och blod och leva i den här världen. Nu vet jag att han älskar mig för att han har skapat mig och det är tillräckligt, säger Fiore.

Hon är nu 29 år och tidigare kände hon sig stressad över framtiden kring vad hon ska bli och göra. Idag känner hon ingen oro då hon vet att Gud har ett syfte med hennes liv och hon är förvissad om att han kommer visa henne detta när tiden är inne.

Text: Teresia Jansson
Foto: Privat

Ska vi be för dig?

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.