logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

När Mikael ville ta sitt liv hörde han plötsligt Guds röst inom sig

Mikael Svärds barndom präglades av övergrepp i olika former och han levde med en känsla av att varken vara önskad eller älskad. Hans leverne ledde till ett så kraftigt mörker att han tillslut ville ta sitt liv. Men när han hörde Guds röst inom sig och gick ner på knä och ropade efter honom förvandlades allting. Idag är han frälsningssoldat i Mora.

Föddes med en känsla av att vara oönskad och oälskad

När Mikael Svärds mamma blev gravid på grund av en våldtäkt gjorde hon ett abortförsök som misslyckades. Mikael föddes men en känsla av att varken vara önskad eller älskad som har förföljt honom under större delen av livet. Han blev även utsatt för övergrepp både på det psykiska, fysiska och sexuella planet och skolgången blev lidande. Trots allt lyckades han undvika att hamna i missbruk, till skillnad mot vissa vänner som inte längre är i livet.

Testade det mesta inom new age

Redan som barn hade Mikael en gudstro men han blev matad med att allt som har med kristendomen att göra är farligt, framförallt det frikyrkliga. För att döva allt traumatiskt han varit med om testade han det mesta inom new age, bland annat olika österländska träningsformer som thai chi och chi gong och han började även leda klasser i kundaliniyoga.

”Allt var svart och jag såg ingen framtid och ville ta mitt liv”

Mikael Svärd

– I början fick jag kickar som öppnade upp nya dörrar och jag sökte vidare och kom djupare och djupare in i fel andlighet, berättar han.

– För varje steg upp rasade jag två steg ner tills jag nådde botten. Allt var svart och jag såg ingen framtid och ville ta mitt liv, fortsätter han.

Gud talade till honom

Mikael var då 42 år gammal. Han minns att farmodern som stod honom nära var troende och han har förstått att hon har bett för honom under alla år. Han tror själv att det kan vara anledningen till att han faktiskt lever idag, för just när det var som svartast hände något. Han hörde en röst inom sig som han förstod tillhörde Gud.

– Han sa: "Gå ner på knä och ropa efter mig!" Jag kände mig lite motstridig men gjorde som rösten sa, och jag sa till Gud att om han finns så måste han visa mig det, berättar Mikael.

Efter bara tio minuter ringde telefonen och Mikael minns idag inte vem det var eller vad som sades men han beskriver det som att det var ett samtal med Gud som präglades av en behaglig känsla.

Två veckor senare var han hemma hos en vän. De var fyra stycken och endast en av dem var bekännande kristen. Mikael och de andra kastade ur sig en massa kritiska frågor om den kristna tron och vännen refererade till bibelord och svarade på ett sådant sätt att killarna faktiskt kände sig överbevisade.

Frälsningsbön och dop

Den kristna killen åkte hem men efter en timme ringde en av vännerna upp honom. Han som ringde blev ombedd att gå in i sovrummet. När han kom ut igen hade han ett stort leende på läpparna. När Mikael fick telefonluren i handen undrade vännen i telefonen om han inte ville bli frälst och bad Mikael i sin tur att gå in i sovrummet.

– Jag tänkte att för två veckor sedan ville jag ta livet av mig så vad hade jag att förlora? Där inne böjde jag knä och läste frälsningsbönen tillsammans med min vän och i det ögonblicket kändes det som om ett helt ton lyftes av mig, minns han.

Efter en tid bestämde han sig för att döpa sig, vilket han gjorde i vännens pool. Han kände inget speciellt i just det ögonblicket men på vägen hem därifrån var det som en eld började brinna inom honom. En bekant tog snart med honom till en pingstkyrka.

Men livet var inte alltid helt enkelt och när han var 47 år satt han hemma själv och bad en bön om vägledning som löd: "Gud, det känns som om jag gör fel i livet om och om igen, nu måste du visa mig något!"

"Du ska gå bibelskola!"

Någon tidig morgon senare satt han bakom ratten på bussen i sitt yrke som chaufför. Han kände då hur någon knackade honom på axeln men när han vände sig om var det ingen där. Men så hörde han en röst inom sig som sa: "Du ska gå bibelskola!" Efter en stund knackade det på axeln igen och Mikael hörde: "Ta kontakt med killen som förde dig till tro!" Mikael ringde sin vän och snart fick han väldigt klart för sig att han skulle börja i Ibios bibelskola, Citykyrkan i Stockholm.

– Det var fantastiskt, utbrister Mikael.

Stora kroppspulsådern sprack

Medan han gick på bibelskolan hörde han flera gånger en röst som sa att han skulle dö och vid första läsårets slut var det en pastor som bad för honom och då fick till sig att allt snart skulle vara slut. Själv tänkte Mikael att det kanske hade med hans kaosartade ekonomi att göra men några månader senare fördes han i ambulans till Karolinska sjukhuset på grund av kraftiga bröstsmärtor. Där brast aortan, den stora kroppspulsådern, precis vid ingången till hjärtat.

– Det är ungefär en på miljonen som överlever något sådant och de fick operera mig akut två gånger och när jag låg nersövd i en vecka svävade jag mellan liv och död, berättar han.

Drabbades av utbrändhet

Detta var fyra år sedan och han vaknade upp trots allt men för två år sedan när han satt hemma i soffan svartnade allt.

– Det var som om jag föll och föll och jag tänkte att nu dör jag men så bad jag: "Jesus hjälp mig!" och då kom jag tillbaka. Men jag upplevde också att Gud sa: "Nu räcker det! Du har gått i din egen kraft hela livet. Nu ska du bara jobba, äta och sova!", säger Mikael.

Hans liv hade tidigare varit väldigt stressigt med utbrändhet som följd. Nu styrde han om så att han jobbade kvällar istället och därmed fick han möjlighet att sova ordentligt och tillvaron blev lugnare.

Lyckades bli skuldfri

Efter ett år på bibelskolan hade Mikael även fått ett tilltal från Gud genom en pastor som sa att han skulle vara skuldfri om tre år. Mikael som hade skulder upp över öronen förstod inte hur det skulle gå till.

– Men tre år senare hade jag betalat av min skuld på 130 000 kronor och dessutom lyckats spara ihop 50 000 kronor och ändå levt. Det går inte om inte Gud är med, utbrister han.

Gud ledde honom till Frälsningsarmén

Mikael har nu varit frälst i tio år och går för tillfället en bibelskola på distans. Han är oerhört glad över att Gud ledde honom till Frälsningsarmén. Nyligen har han öppnat en värmestuga i Frälsningsarméns regi i Mora, dit folk kan komma för att umgås och fika gratis. I framtiden hoppas han även få vara med och starta ett härbärge och en ungdomsgård.

– Jag har alltid känt mig som en soldat och Frälsningsarmén står för allt det jag vill och det Herren har lagt ner i mitt hjärta, nämligen att hjälpa de svaga, så jag är på helt rätt plats, säger han.

Text: Teresia Jansson

Ska vi be för dig?

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.