logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Mötte Jesus på båten

En trasig uppväxt ledde in i missbruk och Tommy slets mellan detta och relationen med Gud. Efter en skilsmässa gick det fort utför och han blev hemlös. Men så kom han till missionsbåten Shalom där han mötte Jesus på nytt. Nu går han bibelskola och är helt fri från droger och narkotikaklassade tabletter.

Tommy Smedbergs far drack mycket och kunde då bli väldigt hotfull. Tommy har inte så många minnen från de första åren men vid något tillfälle blev han och systern jagade av pappan så de sprang in och gömde sig på utedasset.

- Han började hugga med en yxa för att komma in men vi sprang ut bakvägen, berättar Tommy.

”Jag fick stryk varje dag och öknamn som ’fosterbarnsjävel’ ”

Redan som femåring togs han och de fyra syskonen om hand av barnavårdsnämnden och placerades i olika fosterhem. Där kunde miljön vara ganska hård med bestraffningar om man gjorde något fel. Det kom att bli ett flertal flyttar för Tommy som tidigt försökte anpassa sig och säga ”rätt” saker till dem i omgivningen för att på så vis bli omtyckt. Men han blev aldrig adopterad, något som i sig förstärkte känslan av ensamhet och utanförskap. Inte heller i skolan hade han det lätt då han utsattes för mobbning.

- Jag fick stryk varje dag och fick öknamn som ”fosterbarnsjävel”. Både elever och lärare bröt sig in i mitt hjärta och förstörde det, förklarar Tommy.

- Lärarna vågade inte gå ut på rasterna och styra upp saker och ting och när jag berättade att jag blev mobbad så sa både de och mina fosterföräldrar att jag ljög, fortsätter han.

”Jag ville vara ’duktig’ på att vara dålig för att få bekräftelse”

På grund av detta kom han att dras till andra som var utsatta. Han började sniffa och röka hasch och snattade ibland. Vid 13 års ålder hamnade Tommy på ett internat för pojkar men han gick aldrig ut skolan. Efter en tid började han begå grövre brott som att stjäla och göra inbrott. Han såg upp till de äldre killarna som gjorde värre saker än honom och ville imponera på dem. Detta var ett sätt för Tommy att söka bekräftelse och han ville vara ”duktig” på att vara dålig, som han uttrycker det själv.

”Gud fångade mitt hjärta med lasso”

Tommy Smedberg

När Tommy kom till Tärnsjö vid 26 års ålder hände det att han vistades i Missionskyrkans bottenvåning där det fanns ett café. Det fanns inte så mycket annat att göra på orten och när han fick en gideonitbibel i sin hand började han läsa i den.

- Jag fick en gudstro och jag minns särskilt första versen i Johannesevangeliet 14 som säger: ”Låt inte era hjärtan oroas. Tro på Gud och tro på mig.” säger Tommy.

- Det var som om Gud fångade in mitt hjärta med lasso, förklarar han.

Föll in i drogberoende

Tommy flyttade till Uppsala och gick bibelskola under ett år och var sedan volontär inom kyrkans barnverksamhet. Men han var fortfarande trasig på insidan och satte på sig en slags mask utåt samtidigt som han började med ångestdämpande medicin. Den blev han efter en tid beroende av, något som resulterade i att han mådde allt sämre.

När Tommy blev av med det rum han hyrde hamnade han i Enköping och kom snart in i ett sammanhang där han både använde tabletter för egen del men också sålde till andra. Även amfetamin kom in i bilden och droghandeln förde honom vidare till Dalarna. Ett tag var Tommy riktigt under isen och på grund av hans psykiska ohälsa blev han förtidspensionerad. Trots missbruket hade han ändå ett eget boende och runt år 2000 träffade han sin blivande fru.

- Jag gifte mig med Dalarnas bästa kvinna men vi var skadade på olika sätt även om hon inte hade någon missbruksproblematik, säger Tommy.

Fick en plats på missionsbåten Shalom

Efter tre år blev det skilsmässa och Tommy tappade livsgnistan totalt och tänkte att han lika gärna kunde knarka ihjäl sig. Snart blev han av med sin bostad. Men så var det en bekant som såg till att han fick en plats på missionsbåten Shalom nu i somras. Det stora segelfartyget används till att sprida det kristna budskapet, främst längs Sveriges ostkust. Det hela tog sin start år 1980 men då med en mindre båt. Väl på skeppet så vände tillvaron för Tommy.

- Där fick jag möta Jesus och jag kände mig älskad och betydelsefull. Om Gud tidigare hade fångat mitt hjärta med lasso så blev jag som brännmärkt av Jesus och det betydde oerhört mycket för mig, berättar han.

Blev fri från sitt 30 år långa tablettberoende

Livet på båten innebar dagliga rutiner med gemensam frukost och andakt, mycket aktiviteter och en ny hamn varje dag. Tillvaron präglades av samarbete och teamanda, något som fick Tommy att känna sig delaktig i ett större sammanhang där man hjälptes åt istället för att tävla mot varandra. Det var viktigt för honom. Dessutom befriades han helt från sitt 30 år långa tablettberoende.

- Och jag har inte haft någon abstinens efter det. Tidigare var jag tvungen att gå till tre olika läkare och en massa langare för att dämpa symtomen, förklarar han.

- En kväll när jag låg i kojen så kände jag i hjärtat att jag är Guds egen pojke. Det var väldigt härligt, som om jag fick en uppenbarelse. Gud är trofast och han har sagt att han aldrig kommer lämna eller överge oss och det gäller inte bara dem som lever ordnade liv, fortsätter Tommy.

Sedan i höstas går han Shalom missions ettåriga teambibelskola i Oskarshamn. Studier varvas med praktik på båten, i församlingen och i second hand-butiken som alla är knutna till skolan. En period hade Tommy kontakt med Frälsningsarméns kår i Sala och numera besöker han ibland kåren där han nu bor.

Text: Teresia Jansson

Ska vi be för dig?

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.