logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

"Gud, om du finns så hjälp mig!"

Då Kim mådde dåligt självmedicinerade han vilket ledde till missbruk och överdoser. Han hamnade i respirator och var nära att dö men överlevde mirakulöst. En dag bad han till Gud även om han inte visste om han fanns. Det blev starten på hans nya liv utan droger och med Jesus.

Kim växte upp med sin mamma och mormor och när han var i tolvårsåldern hamnade pappan i fängelse, bland annat för narkotikabrott. Dessutom rymde han och orsakade gisslandrama även om han bara lyckades vara fri i några dagar. Fallet togs upp i tv-programmet Efterlyst och utanför Kims skola fanns löpsedlar med bild på hans far så snacket gick.

- Det var väldigt jobbigt och jag blev deprimerad så jag var sjukskriven från skolan ett tag, berättar Kim.

- Jag självmedicinerade med lugnande tabletter och hasch och tyckte att det tog bort min ångest, fortsätter han.

Missbruk och självmordsförsök

Han började även göra mindre brott och när han var runt 15 år stal han och några kamrater bilar, mest för skojs skull för att köra omkring med dem. Med tiden övergick Kim till allt tyngre droger såsom heroin, fentanyl och sådant som säljs över internet. Han mådde allt sämre och försökte sluta med dessa substanser och vid ett tjugotal tillfällen fick han behandling men utan bestående resultat. Han kände sig maktlös och gjorde ett självmordsförsök som dock inte lyckades.

- Jag tog massor med tabletter av olika slag så njurarna höll på att stängas av. Jag blev inlagd på psykiatrisk avdelning men släpptes ut efter någon vecka men då med samma medicin som jag hade försökt ta livet av mig med, påpekar Kim.

Hamnade i respirator efter överdos - tillfrisknade mirakulöst

Några månader senare råkade han oavsiktligt ta en överdos av fentanyl och förlorade medvetandet. Han låg hemma på rygg i tolv timmar innan hans mormor fick för sig att hon skulle gå och titta till honom. Tack vare att hon hittade Kim kom han till sjukhus men han hade spyor i båda lungorna och hans kroppstemperatur var nere i 33 grader så han fick ligga i ett värmetält i ett halvt dygn.

Kim låg i respirator och vaknade upp efter fem dagar men på grund av mardrömmar var han väldigt aggressiv och i ett psykosliknande tillstånd. Därför blev han nedsövd i en vecka till och fick medicin. Men läkarna hade knappt haft något hopp om att han skulle överleva det hela.

- Enligt dem var det ett mirakel. Jag kunde varken prata eller gå och de sa att det skulle ta ett halvår att lära mig gå igen men jag lyckades göra det på bara två veckor, säger Kim.

- Idag är jag helt övertygad om att Gud var med i det hela, fortsätter han.

”Jag bad desperat till Gud  - som svarade”

Kim

Kim hade egentligen inte någon direkt gudstro just då även om han varit i kyrkan vid några tillfällen som barn, men det blev det ändring på lite senare. Efter sjukhustiden placerades han i ett arbetskooperativ i Nykvarn där han fick arbeta med hundar men han var så tilltygad av det som hänt och hade ingen ork så han brände i princip ut sig.

Kim kom hem och där drabbades han av ett återfall i missbruket som varade några månader. Då fick han en plats på ett LVM-hem, lagen om vård av missbrukare, men det var ingen uppbygglig miljö då det cirkulerade mycket droger. Det var slagsmål, upplopp och överdoser titt som tätt bland de boende. Kim var också med i tv-programmet Uppdrag granskning som i ett avsnitt tar upp just den problematiken på dessa hem. Han var väldigt trött på situationen.

- Jag orkade inte mer utan gav upp, så en dag gick jag ner på knä i mitt rum och bad desperat till Gud: ”Om du finns så hjälp mig!”, berättar Kim.

- Då upplevde jag hur jag blev som omfamnad av kärlek, något som höll i sig i några dagar, och för första gången på länge så kände jag hopp. Jag visste inte riktigt vad det var som hänt och förstod inte då att det var Gud som svarat på min bön, förklarar han.

Bad frälsningsbön tillsammans med Sebastian Stakset

Strax därefter fick han delta i öppen behandling i Sandviken och i samma veva hade hans syster skrivit till artisten och evangelisten Sebastian Stakset, vars musik Kim lyssnat mycket på. Sebastian som också sett Uppdrag gransknings program tog kontakt med Kim. När han fick höra om Kims upplevelse på rummet förklarade han att det var gudsnärvaro han känt av. Sebastian undrade om han inte ville ta emot Jesus och över telefon bad de frälsningsbönen tillsammans.

- Det var en skön känsla inombords, jag kände glädje och mådde jättebra, minns Kim.

Fick kontakt med Frälsningsarmén

Sebastian förmedlade sedan kontakt mellan Frälsningsarmén och Kim, som snart lärde känna kårledarna i Gävle. De blev som hans andliga föräldrar och han började träffa dem en gång i veckan och lärde sig om Gud och den kristna tron.

För ungefär ett halvår sedan flyttade Kim till ett familjehem i Strängnäs och på så vis kom han till Frälsningsarméns kår där. Han går dit på söndagsgudstjänster och deltar i bibelskola. I slutet av förra året blev han civilmedlem i kåren. Kim som idag är 28 år ägnar också tid åt att ta igen det han missat i skolan på grund av sitt förflutna. Och droger har han inte rört på över ett och ett halvt år.

- Tidigare har jag inte hållit upp mer än ett par månader men nu har jag blivit befriad från drogerna, Gud har lyft bort dem från mina axlar, menar Kim.

- Gud är en kärleksfull far som jag söker kontakt med hela tiden, fortsätter han.

Kim som sitter i på en kyrkbänk och ler mot kameran. Framför honom står det en bibel.
Idag mår han jättebra, är drogfri och föreläser och vittnar om sitt liv och sprider budskapet om hoppet och om Jesus.

Föreläser och förmedlar hopp till andra

Idag kan han vara ett föredöme och en inspiration för andra och då och då vittnar och föreläser han i kyrkor och inför föräldrar vars barn lever i missbruk. Det i sig är ett slags mirakel då han tidigare led av social fobi och torgskräck, vilket han också har blivit fri ifrån. Han gläds också åt att hans mamma har blivit frälst till följd av hans egen förvandling. Nu vill Kim sprida budskapet om Jesus och förmedla hopp i en värld som präglas av ett allt större mörker. Han önskar att människor förstår att det faktiskt går att förändra tillvaron och livet. Och han uppmanar till att ta emot hjälp.

- Jag hade tappat hoppet och trodde att bara döden kunde skilja mig från missbruket för jag såg bara de som misslyckades. Men jag var på det mörkaste planet och vände och nu ser jag ljuset istället. Idag mår jag fantastiskt bra, utbrister han.

Text: Teresia Jansson

Film: Julia Adolfsson

Ska vi be för dig?

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.