logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

"Gud, om du finns måste du sända någon till mig! Jag orkar inte mer!"

Mathias Blomberg fick tidigt uppleva gemenskapen med Gud och ett mirakulöst helande men han hamnade snett i livet och höll på att fastna i ett alkoholmissbruk. Tillslut bad han en konkret bön till Gud om hjälp och vägledning. Han fick genast svar och det blev början till ett helt nytt liv för honom. Hör Mathias berätta om sin väg till Gud.

Mathias Blomberg har gått i kyrkan sedan barnsben då föräldrarna var med i en EFK-församling i Halmstad. Oftast satt han längst fram i kyrkan och redan vid nio års ålder bestämde han sig för att han ville följa Jesus.

– Jag sög åt mig allt och jag älskade det. Jag hade en otrolig längtan efter att möta Jesus och att veta mer om Gud och den helige Ande, säger han.

"Det var som om det bubblade inom mig"

I skolan var Mathias mobbad så kyrkan blev hans liv och hans andra hem. Han lät döpa sig och blev medlem i församlingen. Ibland kunde han avundas andra som verkade ha en riktigt nära relation med Gud och som hade fått uppleva andedopet och tungotalet. Mathias älskade att sjunga och spela gitarr och under en konferens stod han i kören när den karismatiske predikanten plötsligt vände sig om och lade handen på Mathias.

– När han gjorde det blev jag så kraftigt berörd. Det var som om Gud mötte mig i mitt hjärta. Snart fick jag även tungomålet och då var det som om det bubblade inom mig när det kom ut främmande ord ur min mun, minns han.

Blev fysiskt helad

Vid tolv års ålder var Mathias med om ett fysiskt helande. När en evangelist var på besök i kyrkan pekade denne på honom och uppmanade honom att komma fram. Mathias hade lidit av elakartade eksem över hela kroppen under tre års tid. Såren blödde och var infekterade och inget tycktes hjälpa emot dem.

– Evangelisten bad för mig och sa att jag skulle bli helad och efter två-tre dagar var eksemen helt borta. Det var verkligen en häftig upplevelse, säger Mathias.

Gled ifrån kyrkan och mådde allt sämre

Trots allt gled Mathias ifrån kyrkan i sin ungdom. Han blev pappa tidigt och gifte sig men skilde sig efter några år. Som tröst tog han till flaskan de dagar han inte hade hand om sina barn även om omgivningen inte anade något. Mathias gick i själavård en tid men rätt kemi infann sig inte mellan honom och pastorn. Han mådde allt sämre och en dag ropade han desperat till Gud mellan tårarna: "Gud, om du verkligen finns så måste du sända någon till mig. Jag orkar inte längre!"

”Frälsningsofficeren öste så mycket kärlek över mig”

Mathias Blomberg

Två dagar senare fick han ett telefonsamtal från en främmande man. Det visade sig att det var frälsningsofficeren Markus Kihlagård som blivit kontaktad av den som Mathias gått i själavård hos.

– Han presenterade sig och sa att om jag ville prata så fanns han där för mig. Jag svarade "JA!" Vi träffades ett par gånger och det var så starkt. Jag berättade hela min livshistoria för honom och han förstod mig och öste så mycket kärlek över mig, berättar Mathias.

Började följa Jesus igen

Markus fick honom att komma till Frälsningsarméns kår i Halmstad och vid ett tillfälle var predikanten Roger Larsson där. Han vände sig till Mathias och sa: "Din framtid är utstakad. Du kommer vara med om en massa saker och du behöver inte vara orolig för din framtid för Gud kommer vara med dig alla dagar."

– Den helige Ande tog tag i mig och jag grät för att jag blev så berörd och efter det började jag följa Jesus igen. Det var som om en ny människa flyttade in i mig, säger Mathias.

Familj och Officersskolan

År 2004 träffade han sin nuvarande fru, Marie, som han fick två till barn med. Några år senare när paret var på en konferens talade en kvinna till dem och sa: "Ni två är potentiella ledare i Frälsningsarmén!" "Aldrig!", tänkte Mathias men med tiden kom han att omvärdera sin inställning till det hela och snart gick han Officersskolan tillsammans med sin fru, något som han tycker är bland det bästa han gjort i sitt liv.

Idag är paret kårledare i Borås där Mathias har det sociala ansvaret, men det har inte alltid varit enkelt. När de tidigare var kårledare i Höganäs hade de år 2012 sagt upp sin lokal utan att ha hittat någon ny och situationen kändes väldigt påfrestande och frusterande. Nästan argt frågade Mathias Gud vad de skulle göra.

Gud visade dem en ny lokal

– Då visade Gud mig statyn av en stor hand som finns i Höganäs och jag hörde honom säga: "Jag har full kontroll på Höganäs och ditt liv. Du behöver inte vara orolig."

Mathias uppmanade även Gud att visa honom vilken lokal de skulle hyra. Efter den bönen åkte familjen iväg på en tur och snart passerade de en lokal som stod tom. Det var en gammal blomsterbutik och redan dagen efter fick de titta på den. Lokalen kändes helt rätt för paret som tyckte att den passade perfekt för kårens olika verksamheter och redan efter någon dag skrev de kontrakt. Mathias nämner att det finns många fler exempel på tillfällen när Gud svarat på böner och väglett dem i deras arbete.

– Gud har varit fantastiskt god emot oss och vi älskar att var här i Borås nu! För mig är Frälsningsarmén soppa, tvål och frälsning, en hjälpande hand i nöden. Och jag älskar människor och att få möta dem i vardagen och predika om Jesus för dem, säger han.

Mathias gläds än idag över hur hans liv fick en rejäl vändning när han hade det som tuffast i livet.

– Jag är så tacksam till Gud att han sände någon på min väg. Hade jag inte träffat Markus Kihlagård hade jag inte varit där jag är idag, säger han.

"Våga tänka om och söka Gud igen"

Till den som varit i en liknande situation, som tappat sin tro eller vänt sig ifrån kyrkan på grund av besvikelse eller annat som kommit i vägen har han en uppmaning:

– Våga tänka om och söka Gud igen! Om du är besviken på någon församling eller någon kristen så pröva en annan kyrka. Det finns förlåtelse och en ny möjlighet. Det gamla är förgånget och det är häftigt att börja ett nytt liv, säger han.

Text: Teresia Jansson

Artikeln har tidigare publicerats 2017.

Ska vi be för dig?

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alphakurs om kristen tro?

En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.