logotype
Hjälp ett barn ut ur ensamhet i sommar - ge en gåva nu

Artiklar

Frälsningsarmén värnar om barn och unga som har det svårt på olika sätt. 

Stöttar i relationen föräldrar och barn i Järva-området

Frälsningsarméns Familjecenter i Stockholmsområdet Järva har sett lyckade resultat av stödprogrammet Connect gällande kommunikationen mellan föräldrar och barn. Därför erbjuds nu fler former av samtal för vuxna som vill förbättra sina relationer, hantera en kris eller få motivation till förändring.

Några barn som sitter runt ett picknickbord utomhus tillsammans med två personer som har Frälsningsarméns sköld på jackorna

Tusentals barn riskerar att gå hungriga i sommar

Föräldrar som inte kan köpa näringsriktig mat till sina barn  - det är verkligheten för många familjer i Sverige idag. Frälsningsarmén har alltid värnat om barn och unga som har det svårt och i sommar är vårt arbete kanske viktigare än någonsin.

Till höger cover på cd-skiva från Kylskåpsradion, till vänster en leende Gabriel Wahl med dockan Åsskar framför en byggnad där det står Frälsningsarmén på en skylt.

Fem år med Kylskåpsradion och gurkaglass

Kylskåpsradion, Frälsningsarméns podcast med Gabriel Wahl och dockan Åsskar har i snart fem år varit barnens vänner på nätet. Aktuella ämnen och lyssnarnas frågor har ventilerats i en blandning av allvar och humor. Fler spännande inslag finns i framtidsplanerna.

Stärkt självbild på välbesökt ungdomsläger

Drygt 60 ungdomar från hela Sverige möttes i Norrköping för Frälsningsarmén Ungs vinterläger. Temat var Självbild och lägret bjöd på skapande, sport och personliga frågor om tro. Alla berördes av att få lyssna på Pontus, som lämnat kriminalitet, våld och droger och mött Gud.

En glad ung kvinna tillsammans med tre glada barn i ytterkläder.

”Om vi bygger starka barn behöver vi inte laga så många vuxna”

För barn och ungdomar i stockholmsförorten Husby ordnade Frälsningsarmén julfester och aktiviteter under jullovet. ”Vårt mål var att alla barn skulle få åtminstone en minnesvärd och rolig dag på sitt jullov”, säger Julia Adolfsson, ansvarig för Frälsningsarmén i Husby/Järva. 

Ryggtavlan av en kvinna utomhus en höstdag

Julklappar till barnen och hopp om en framtid

I Sverige lever många barnfamiljer i fattigdom och många har svårt att få pengarna att räcka till det nödvändigaste, som mat och kläder. Kamshat kom till Sverige första gången 2012 och bor här med sin man och sina fem barn. Varje jul brukar de gå på julfest på Frälsningsarméns kvinnocenter och har fått extra hjälp och julklappar till barnen.

Julångest byts mot julglädje

På Frälsningsarmén runt om i landet förbereds årets julfirande för fullt. Hisingskåren i Göteborg är inget undantag. Här välkomnas både till Kvillemys på Kvilletorget och julfrukost på själva dopparedagen.

Nu startar Frälsningsarmén i Husby

I början på september 2022 var det festlig kick off för Frälsningsarméns nya verksamhet i Husby Järva. Runt 250 barn och föräldrar dök upp och delade gemenskap, sockervadd, popcorn och pampig musik från Templets musikkår. ”Vi vill skapa en plats och gemenskap där människor känner sig hemma och lär känna Jesus. Förortens gator är vårt missionsfält och lokalen i Husby vår mötesplats” säger Julia Adolfsson, ansvarig för arbetet.

Somrig idrottsglädje i förorten

Sedan sommaren 2018 har Frälsningsarmén ordnat idrottsfestival i Vårby Gård utanför Stockholm på varje lov. I årets festival deltar ett 80-tal ungdomar som får sporta, leka och skapa nya glada minnen för resten av livet.

Uppskattat och viktigt sommarläger för mammor och barn i Norrköping

För en ensamstående mamma, som har flytt från krig eller en våldsam relation och har svårt att få pengarna att räcka till kan några dagar i fridfull miljö betyda extra mycket. I år anordnar Norrköpingskåren familjeläger strax utanför Flen nära vatten och grönska. Allvar blandas med lek och skratt och nya vänskapsband knyts.

Kollo i utsatt område i Västerås lockar nya barn

I Västerås träffas 20-talet unga på ett kreativt och sportigt dagkollo särskilt riktat mot barn i utsatta områden. Tillsammans med Frälsningsarméns eget FA Youth och de ensamkommande afganska unga killar som kåren stöder skapas två härliga veckor för barn.

Läxhjälp, eftermiddagshäng och dagkollo för barnen i Tranås

I Tranås lånar kommunen ut ett hus till föreningar och kyrkor mitt i bostadsområdet Stoeryd. Här har Frälsningsarmén under våren på måndagar bjudit in till läxhjälp och eftermiddagshäng. ”I höstas gjorde vi på kåren en omstart av arbetet i Stoeryd, ett mångkulturellt område med många nationaliteter och det har blivit väldigt lyckat”, berättar Jenny Carlsson kårledare för Frälsningsarmén i Tranås.

Fredagshäng för barn och unga i Stockholm

I tider av ökad psykisk ohälsa bland barn och ungdomar vill Frälsningsarmén välkomna till trygga och meningsfulla miljöer. På Vasakåren i Stockholm ägnas fredagskvällarna helt åt de unga. Här får de möjlighet att vara härligt kreativa men också att samtala om livet och växa tillsammans i tron.

Presentkort på mat och julkappar till barnen i Alingsås

Ett åttiotal hushåll brukar få presentkort på mat och julklappar till barnen inför julen från Frälsningsarmén i Alingsås. Pengarna samlar man in genom julgrytan som har kick-off 26 november vid Gallerian Storken.

Ett barn har rätt till lek och fritid

Nästa år blir Barnkonventionen en del av svensk lagstiftning. I den ingår 54 artiklar om barns rättigheter i samhället och den 31:a artikeln säger att ett barn har rätt till fritid, lek och rekreation. Det är något som Frälsningsarmén kan tillgodose i sina verksamheter där alla ska kunna delta oavsett livssituation eller ekonomiska möjligheter.

HVB- hemmet med högre betyg än genomsnittet

Frälsningsarmén driver ett utrednings- och behandlingshem för familjer, men också ett familjecenter med behandling i öppen vård, i Fristad utanför Borås. Enligt undersökningar är insatserna högt rankade. ”Betygen från både Socialtjänsten och våra gäster gällande det vi gör visar på ett gott genomsnittligt resultat, över medelvärdet, så det känns gott”, säger Anna-Carin Sjöberg, verksamhetschef.

Lärosatser, Life class och lek på schemat för konfalägret

Det har varit konfirmationsläger på Ågesta folkhögskola. Ungdomarna kom från allt mellan Ystad och Wilhelmina. En kille hade rest ända från Texas. ”Jag hoppas att deltagarna får med sig en trygghet om att Gud finns och att de är fantastiska som de är och inte behöver någon checklista för att duga”, säger Gabriella Högstedt, ledare.

Sportlov – glädje eller orostid?

Sportlov betyder frisk luft, äventyr, skidåkning, härliga utflykter med hela familjen.. eller? Långt ifrån alla barn får stimulans och äventyr under den lediga vinterveckan. Vi arbetar för att fler barn, ungdomar och familjer ska få uppleva meningsfulla sportlov.

Hjälp i Uppsala för barn och familjer i utsatthet

Målgruppen för det sociala arbetet hos Frälsningsarmén i Uppsala är barn och familjer i utsatthet. ”Vi hjälper till vid till exempel kontakter med Socialtjänsten, Kronofogden, sjukvården samt med samtal och stöd, berättar Rosalie Stork Sundberg, socialkonsulent på Frälsningsarmén i Uppsala.

Familjefest alla har råd med

Till Söderkåren i Stockholm kommer en hel del familjer och ensamstående föräldrar som har det tufft på olika sätt. Där får de ett lyssnande öra och hjälp att klara ekonomin och en stressig tillvaro. En gång i månaden bjuds det även in till familjefest med god mat, gemenskap och program för liten och stor.

”Kåren känns som min familj”

Helena och Jakob tog sig från Tjeckien till Sverige men första tiden var svår då Helena var gravid och de knappt hade mat att äta. Ett tips ledde dem till Frälsningsarmén och Söderkåren som hjälper dem praktiskt och ekonomiskt och har blivit som deras andra hem. ”Här finns det jättefina människor som lyssnar och jag har fått mina första svenska vänner här”, säger Helena.

SAFE - ett bultande hjärta för unga

På Södermalmskåren 393 pågår sedan två månader ett samarbete för att stötta de unga i Stockholm som längtar efter tro och gemenskap. Till SAFE är alla välkomna som de är, men budskapet om en älskande Gud är centralt och förvandlande.

En meningsfull sommar

Sommaren är en tid som kan upplevas tung för många barn. På Frälsningsarméns olika sommarkollon kan barn och unga hitta inspiration, gemenskap och omsorg.

Scouterna är verkligen för alla

"I scouterna kan alla vara med, även barn och ungdomar som i andra sammanhang, till exempel idrottsföreningar och annat, kanske känner att de inte riktigt passar in. Vi har ledare som brinner för scouting och det är också något att vara tacksam för", säger Åsa Svensson, kårledare för Frälsningsarmén i Nässjö.

André åker på sommarkollo för fjärde gången

Fjortonåriga André Jarl har åkt på Frälsningsarméns sommarkollo i Höllviken tre år i rad. I år åker han igen, nu med eget ledaransvar. ”Jag åker för att det är kul och för att ha något att göra i sommar igen. Och jag har fått nya vänner från hela Sverige”, säger han.

Havsnära sommarkollo gläder familjer

Hiam flydde med sin familj från Sudan 2013 och hamnade till slut i Sverige. Tillsammans med fyra av de fem barnen har hon varit på sommarkollo i Höllviken i Skåne. ”Det bästa med kollot var nog området och att det var nära till havet”, säger Hiam.

Nya vänner, skratt och roliga temadagar för barn i Kristinehamn

Frälsningsarméns sommarhem, en rödmålad trästuga med stor trädgård och blomstrande rabatter, ligger bara ett stenkast från Vänern. I det pittoreska lilla samhället finns sandstrand, bryggor och båtar inom räckhåll. För femte året i rad anordnar kåren i Kristinehamn dagkollo här för de i åldern 7-13 år.

Kollo med glass, sjögräskrig och vit sand mellan tårna

Höllvikens gård ligger vackert belägen intill Östersjön. Där anordnar Frälsningsarmén i Malmö bad- och sportkollo för de som är 8-13 år. Främst riktar man sig till dem som annars inte har möjlighet att komma iväg på något liknande eller som har föräldrar som arbetar mycket under sommaren.

Sommarens bästa vecka

I Knappekulla är glädjen stor och gemenskapen lika varm som junisolen. Under en aktivitetsfylld och vilsam vecka får familjer som saknar möjligheter att semestra komma på Frälsningsarméns härliga sommarkollo.

En hjälp att finna sig själv och tron

I nästan tre veckor samlades konfirmander från hela Sverige för att lära sig mer om Bibeln och för att konfirmera sin tro på, och sin vilja att följa Jesus. I år samlades man på Hagabergs folkhögskola i Södertälje.

Kollokul på hjul i förorten

En viktig del av Frälsningsarméns breda sociala verksamhet är att arrangera sommarkollo för barn och ungdomar. I Akalla erbjuds i sommar tre veckolånga dagkollon med cykelturer, vattenkrig, utflykter, sång och skapande på schemat.

Frälsningsarmén hjälper till vid skolstart

För de familjer som lever i ekonomisk utsatthet kan situationen vara än mer påfrestande efter sommaren om utgifterna har varit högre under ledigheten än annars. Frälsningsarmén vill bidra till att ge barn en bra skolstart och flera kårer hjälper till på olika sätt med detta.

Julhjälp till utsatta i Jönköping

Julen står redan för dörren inom Frälsningsarmén. I Jönköping upplever man ett ökat tryck av hjälpsökande både innan och under julen. Här möter kåren familjer både socialt och praktiskt och vill erbjuda en fin jul i gemenskap.

Varm gemenskap på julfest med fokus på barnfamiljer

På julafton är det julfest med barnfamiljer på Söderkåren i Stockholm. Festen börjar med dans runt granen och slutar med att tomten delar ut julklappar till barnen. ”Församlingsmedlemmarna har en fest tillsammans med de behövande familjerna”, säger Marie Möller, en av de som arbetar med kårens sociala arbete.

Familjefest för barnfamiljer

Söderkåren i Stockholm fokuserar mycket på barnfamiljer. Varje månad ordnas en familjefest. Dock var det inte så under hösten 2019. Då fick barnen vara med och öva på en musikal som har premiär den 22 februari. Under våren kommer dock familjefesterna tillbaka. Marie Möller som arbetar med kårens sociala arbete berättar att det brukar komma mellan 25 och 55 personer på familjefesterna. "Alla som vill får komma! Vi älskar när generationer möts", säger hon. "Det är jätteviktigt med tillfällen som knyter ihop och inte bara delar familjer. Många saker är så åldersinriktade."

Utsatta mammor läks och stärks som föräldrar

I Göteborg arbetar Frälsningsarméns familjecenter i Majorna med familjer från olika bakgrund som ofta befinner sig i utsatta situationer. Föräldrar och barn står i fokus. ”Vi får ofta höra att vi gör skillnad i föräldrarnas vardag", säger Bodil Ålöw, verksamhetsansvarig.

"Det här kollot är bara bäst!"

Med utsikt över Vålösundet i Vänern får ett tjugotal barn tillbringa ett par härliga sommarveckor på kollo Lägerbål, ”fångarna på kollot”, bad och lek är sånt som står på schemat för den som vill. ”Det här kollot är bara bäst”, säger Agnes som är 12 år.

Kenny försöker skapa ett bra familjeliv trots depression

Mår man dåligt kan en heldagsutflykt få en att glömma bekymren ett tag. Det intygar Nässjö-pappan Kenny som for med sina två barn på en härlig resa till Ölands djurpark. Allt i regi av Frälsningsarmén, som hjälper familjen även på flera sätt.

"Barnen är väldigt oroliga efter tiden i familjehem"

Fredrikas svåra magsjukdom gjorde att de två barnen fick placeras i familjehem. Åtta månader senare är de hemma igen och i den tuffa ekonomiska situationen är hon glad över sommarutflykterna som Frälsningsarmén i Nässjö ordnar.

Familjer får samtalsstöd och KBT-behandling online i coronatider

I Jönköping har Frälsningsarmén stöttat barn och familjer i 100 år. På Vårsol Samtalscenter finns möjlighet att tala enskilt och i grupp, bearbeta sorger och få redskap till att komma vidare ur trauman. "Nu i maj öppnar vi samtalscentret efter uppehållet", säger Pia Ericson, verksamhetsansvarig.

"Vi fortsätter finnas för de unga - trots virus"

I Kristinehamn har Frälsningsarméns barn- och ungdomsverksamhet vuxit rejält under de senaste åren. Sommargården vid vattnet utnyttjas flitigt och i virustider har mycket av barnverksamheten förlagts utomhus, annat har flyttat in på nätet. ”Kårmedlemmarna är flexibla och fulla med idéer att hitta nya vägar i detta”, säger Sara Törnå, kårledare.

Nya kreativa vägar för barn- och ungdomsverksamheten

Frälsningsarmén erbjuder barn och unga gemenskap och en värdefull fritid. I rådande läge sker allt fler träffar utomhus eller online, vissa verksamheter är pausade och några aktiviteter skjuts fram. Julia Adolfsson, nationell barnkonsulent, ser samtidigt något positivt med dessa ovanliga tider som ger möjlighet till reflektion, att söka vägledning från Gud och utrymme för nytänkande och kreativitet.

Äntligen dagkollo i Kristinehamn!

Sommar betyder dagkollo på Frälsningsarmén i Kristinehamn. Trots inledande tvekan kring corona kunde man ändå dra igång den 15 juni. Lekar, äventyr, skapande och tårtkalas erbjuds över tjugo barn i ett par härliga veckor. "Vi hoppas att barnen ska ha kul, lära känna nya vänner och utvecklas i socialt samspel", säger kårledare Sara Törnå.

Kollo för alla i Akalla

Visionen för Frälsningsarméns dagkollon i förorten Akalla 2020 är tydlig: Alla är välkomna oavsett bakgrund eller tro. Framförallt ska den som inte har råd med något annat i sommar kunna ge sina barn glada, minnesvärda dagar. ”Vi hoppas att barnen ska minnas kristna och kristen tro som något positivt”, säger Simon Hurtig, ungdomskonsulent.

Meningsfull fritid ska motverka att unga hamnar i kriminalitet

Att fånga upp barnen tidigt, ge dem ett positivt sammanhang och sunda värderingar är av stor vikt för att de inte ska lockas in i den kriminella världen, speciellt i utsatta områden. Likaså att stötta föräldrarna. Det tror Jenny Alm, verksamhetsansvarig för Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla.

Livsviktig fotboll förebygger utanförskap och kriminalitet

I Vårby gård liksom i flera förorter märks en ökad rekrytering bland barn och unga mot en kriminell livsstil. Allt yngre barn dras in i en ond spiral. Men med relationsbygge, förtroenden, fotboll och träning av nya ledare bland unga i riskzonen, gör Frälsningsarmén verklig skillnad.

"Dataspel är en del av barnens verklighet"

Hur kan man som förälder förklara sin oro för dataspel på ett vettigt sätt? Är det alltid bättre att ses i lekparken än på nätet? Och varför ger just dataspelande beroendeliknande symptom? Frälsningsarméns podcast Kylskåpsradion möter massor av uppkopplade barn. Programledare Gabriel Wahl tycker att föräldrar ska börja ställa fler frågor till barnen.

"Därför är jag kristen"

”Jag är väldigt tacksam för de vänner jag fått inom Frälsningsarmén – vi är som en familj! Jesus är min närmsta vän och med honom är jag aldrig ensam. Om du inte är kristen eller fortfarande tvekar, be till Gud eller att häng med på en gudstjänst någon gång. Jesus längtar efter dig!” Läs om eller lyssna på om varför Olivia är kristen.

Att känna sig delaktig och behövd motverkar psykisk ohälsa hos unga

Unga idag mår allt sämre psykiskt enligt ett antal undersökningar. Samtidigt ökar samhällsengagemanget bland dem. Frälsningsarméns UNG-team vill därför förutom att erbjuda gemenskap och aktiviteter också engagera den yngre generationen i sociala värden. På så vis får de en roll där de känner sig delaktiga och behövda, något som kan påverka måendet positivt.

”Alla ska veta att det händer saker på Frälsningsarmén i Eksjö!”

Vad är det som sitter på träden i Eksjö – bibelord? Sedan familjekonsulent Pernilla Ålöv kom till Frälsningsarmén har gudstjänstpromenader, öppen förskola, skolsamarbete och sociala medier dragit igång för fullt. Och reaktionerna i stan är bara positiva.

”Jesus kom in i hemmen på ett nytt sätt under pandemin”

Frälsningsarmén UNG samlar ihop erfarenheterna av ett drygt års arbete under pandemin, där läger, ledarutbildningar och konfirmation fått flytta till nätet. En hel del bra tar man med in i framtiden när man nu äntligen får träffas fysiskt.

"Konfirmation är livsomvälvande!"

Frälsningsarméns kombinerade konfa- och ungdomsläger samlade 40 ungdomar på Ågesta söder om Stockholm, många utan kristen bakgrund. Lektioner om tro, galet roliga aktiviteter och viktiga samtal mynnade ut i söndagens känslofyllda konfirmationshögtid.

Många bollar i luften på fotbollsfestival i Vårby

Det är mycket skratt och glädje på planen där fotbollsfestivalen i Vårby håller till. Alla barn oavsett förkunskaper får chans att träna passning, skjuta skott och spela match och de får med sig glada minnen för resten av livet.

”Jag har inte haft så här roligt på jättelänge!”

Vattenkrig, bowling, bio och trampolinpark. Food trucks, glass och affirmationer. Under fyra veckor har runt 140 barn i Husby med omnejd haft sommarkul i Frälsningsarméns regi. Det är dubbelt så många som vid succépremiären förra året. Under en pandemi är ett dagkollo som detta extra efterlängtat.

En hjälpsökande familj på besök på en av Frälsningsarméns kårer. Barnet får en julklapp, i bakgrunden packas matkassar för att delas ut.

Tuff jul för utsatta barn, familjer och unga

För barn och unga är julen en efterlängtad tid. Familjegemenskap, ledighet och julklappar väntar för många, men långt ifrån alla. Den här julen märks utsattheten ännu mer för de redan drabbade, då stigande priser på mat och el drabbar många hårt. Frälsningsarmén vill i särskilt svåra tider komma med julglädje och hjälp i utsattheten.

Så får utsatta barnfamiljer i Halmstad en god jul

Barnfattigdomen har ökat i Sverige och kåren i Halmstad möter utsatta familjer året om. Kårledare Johanna Samuelsson nämner föräldrar som knappt kan betala för hyra, busskort eller fritidsaktiviteter. De stöttas ekonomiskt och bjuds in till gemenskap och till julen väntar firanden, mat och klappar.

Disktrasor och dans välkomnar julen i Eksjö

I Eksjö arbetar Frälsningsarmén redan intensivt inför julen. Hemstickade disktrasor säljs till förmån för barnfamiljer i behov av stöd. Julsånger och dans ska glädja Eksjöborna under bland annat marknaden och julgryteinsamlingen. ”Hoppas att det spritter i benen på dem som tittar”, säger familjekonsulenten Pernilla Ålöv.

"Vi hade inte överlevt utan hjälpen från Frälsningsarmén"

Sex barn och krävande diagnoser drev Johanna in i sjukskrivning och maken tvingades ta föräldraledigt. Ekonomin rasade, skulderna växte och Kronofogdemyndigheten tvingade ut dem från huset som lades ut till försäljning. Hos Frälsningsarmén i Jönköping har Johanna med familj fått matkassar och kläder och varit med på middagar, utflykter och läger. Tack vare kåren har de även kunnat äta gott och öppna klappar i juletid.

Storsatsning för utsatta på Gotland

Hos Frälsningsarmén i Visby kommer runt 350 familjer och enskilda med tuff ekonomi att få julhjälp i år. Målet är även att alla barn ska få en julklapp. Den omfattande insamlingen engagerar företag och enskilda på Gotland, och ger personer i en utsatt livssituation möjlighet att få en dräglig jul.

Julavslutning och fest för ensamstående föräldrar med barn

Tisdagen den 8 december var det julavslutning för familjeeftermiddagarna man haft varannan tisdag för ensamstående föräldrar och deras barn på Familjecentret i Majorna i Göteborg. ”Denna fest var uppskattad”, berättar Jessica Krusell, verksamhetschef för familjecentret.

”Åh, nu är julen räddad!”

Julbord och klappar är inga självklarheter i alla svenska hushåll idag. Därför erbjuds julgåva, ofta i form av presentkort, hos en del av Frälsningsarméns kårer. För barnfamiljen i Norrbotten, den utsatta kvinnan i Skåne eller flyktingen i Gästrikland kan detta vara avgörande för att högtiden ska få lite glans.

En jul för alla i Nässjö

I Nässjö brukar Frälsningsarméns julgryta varje år samla in pengar som bekostar presentkorten som delas ut till behövande, men inte i år. Pengar kommer istället från näringslivet i Nässjö, avslöjar Sara Bejier kårledare på Frälsningsarmén. ”Det är Fadi, en frisör i staden, som tagit initiativ till det och fått företag att skänka en valfri summa till julhjälpen ’En jul för alla’.”

"Här får Bruno lära känna andra barn"

På Söderkåren i Stockholm har Frälsningsarmén ett omfattande arbete med barn och familjer. Gemenskapen och hemkänslan är viktig. En av de aktiva familjerna är Kristoffer och Anita, med lilla sonen Bruno.

Livsviktig mötesplats för familjer

Söderkårens familjearbete bygger nätverk och gemenskap kring föräldrar och barn, många med behov av extra stöd. Det kan handla om myndighetskontakter, hjälp med språket eller kläder till barnen. Dildora och hennes fyra döttrar är en av familjerna. Sedan de flydde från en våldsam man har livet steg för steg återupprättats.

Föräldrasamtal gör skillnad i utsatta områden

Föräldrar till barn som riskerar att dras in i kriminalitet behöver hjälp att nå och kommunicera med sina söner och döttrar. Sedan i höstas erbjuder Frälsningsarmén föräldrasamtal inom konceptet Connect i Hässelby/Vällingby i nordvästra Stockholm. Det har gett effekt och nu hoppas man på att utöka arbetet.

Matkassen ledde vidare in i gemenskap och glädje

Pengarna räckte inte till för Ingela efter skilsmässan från maken. När hon kom till Frälsningsarméns kår i Jönköping/Huskvarna fick hon julmat och klappar. Snart började hon och ena dottern delta i aktiviteter där. Förutom mättade magar har kårgemenskapen gett dem trygghet, mening och glädje.

Sommaren startade med uppskattad scoutdag

Då Frälsningsarmén i Norrköping och Krokek på grund av corona inte kunde genomföra sin sedvanliga scoutövernattning, gjorde de istället en härlig scoututflykt med 20 glada barn. I Ämtetorp ägnades den soliga dagen åt lekar, kanotpaddling, bibelandakt, matlagning i det fria och till och med bad.

Liten kår samlar många barn

I västerbottniska byn Hällnäs är Frälsningsarmén den enda kristna församlingen och trots få medlemmar kommer många barn till kårens verksamheter. De flesta har ingen kyrkvana. Dit hittade också afghanska familjer under stora flyktingströmmen år 2015 och nu även mammor och barn som flytt kriget i Ukraina.

Barn till föräldrar med psykisk ohälsa

Barn till föräldrar som lider av psykisk ohälsa riskerar själva att drabbas av liknande besvär. De lider också större risk att hamna i kriminalitet eller att dö i förtid, visar statistik från socialstyrelsen. Men det finns hopp och ju tidigare barnen får hjälp desto mindre är risken för problem senare i livet.

Läger för ensamstående mammor med barn

Vi vistas i en vacker, havsnära och lugn miljö. Mammorna får en stund varje dag för avkoppling, inspiration och gemenskap, medan barnen aktiveras av erfarna och engagerade ledare. De badar, åker båt, leker och pysslar tillsammans.

Utsatta familjer behöver hjälp inför skolstarten

Nu startar skolorna, något som betyder ekonomiska utmaningar för många familjer. Kläder har vuxits ur, läxor ska läsas och barn och unga ska hitta meningsfulla fritidsaktiviteter. Corona-pandemin har slagit extra hårt mot redan utsatta. Frälsningsarmén finns med och stöder inför ett nytt läsår, men behoven är stora.

Läger för barn och unga

Läger för barn och unga har länge varit en viktig del i Frälsningsarméns verksamhet och både nationella och lokala läger anordnas. Det kan vara allt ifrån kollo, skidläger, scouthajk, nyårsläger eller helgutflykter.

Barn och sommar på Frälsningsarméns kollo - förr och nu

Frälsningsarmén har i många år arrangerat läger och kollon under sommaren för barn och ungdomar vars föräldrar kanske inte har möjlighet att vara ledig eller inte har råd att hitta på något roligt för barnen på sommarlovet. Läs om Ann-Marie och Kristina som var sommarbarn på 50-talet.

Gerd har under 32 somrar jobbat på kollo i Rörberg

Många är de som arbetat på Frälsningsarméns sommarläger och kollon under åren. Gerd har tillbringat 32 somrar på kolonin i Rörberg och under den perioden träffat ungefär 1000 barn, och många har hon fortsatt ha kontakt med när de vuxit upp.

Linus Fagerström - bland unga som behöver stöd

Med bas i Frälsningsarméns kår 393, stödboendet Locus för ungdomar, kommunens socialtjänst och Fryshuset i Stockholm arbetar Linus Fagerström som handledare för ungdomar som behöver stöd. I ett kreativt center formas ett mål som sträcker sig längre än enbart dagens.

En sommar alla har råd med

I sommar anordnar Frälsningsarmén aktiviteter, utflykter och kollon för gammal och ung. Kostnaden är låg, ibland är det helt gratis. På så vis kan alla få med sig ett fint minne från sommaren trots brist på pengar och andra möjligheter.

Alla ska vara i trygga händer

ITH, I Trygga Händer, är Frälsningsarméns etiska vägledning för att all form av övergrepp bland barn och unga ska förhindras. Idag har närmare 10 000 personer, både inom och utanför samfundet, gått kursen som är efterfrågad. Kanske tack vare dess helhetstänk.

Musiksommar hela året

I Västerås satsar man på en sommar med musik. För andra året i rad anordnar kåren musikkollo för kommunens barn och unga, där man oavsett förkunskaper får prova flera instrument i en härlig gemenskap. Flera av barnen har dessutom valt att stanna i musikverksamheten under året.

De låga förväntningarnas diskriminering

”Låt din syn på barnen aldrig stanna vid tanken "jag tror inte det blir bättre än så här" utan låt den andas tillförsikt, titta barnen i ögonen och säg: jag tror att du kan.” Läs debattartikeln skriven av Gabriel Ekbeck, projektledare för Kylskåpsradion, Frälsningsarméns sociala medieprojekt för barn.

Läger med mamma

Frälsningsarmén runt om i Sverige möter många barn och familjer som lever i utsatthet. Ett sätt att att hjälpa föräldrar och barn är att arrangera läger eller kollon. Ibland är det bara för barnen ibland för familjer eller för ensamma mammor med barn. Nathalie och Eva-Lotta, som egentligen heter något annat, har varit med på läger arrangerade av Frälsningsarmén tillsammans med sina barn.

Med hopp som specialitet

Hon har varit missionärsbarn i Afrika och kurator på sjukhus. Nu leder Pia Ericson Frälsningsarmén Vårsol Samtalscenter som stöder barn och vuxna i kriser, trauman och psykisk ohälsa. Stridsropet bjöds på sorgegrupp, fallstudier och helt perfekta ägg.

Hajk, vänner och Jesus

Scouting är en tacksam verksamhet i pandemitider tack vare utomhusaktiviteterna. Frälsningsarmén var tidig med att haka på trenden när den kom till Sverige i början av 1900-talet och än idag gläds många barn åt att få åka på hajk, träffa vänner, lära sig om överlevnad och ledarskap och ha andakt vid lägerbålen.

Omtanke dygnets alla timmar

Runt om i Sverige arbetar Frälsningsarmén för att hjälpa personer i utsatthet. Ett sådant arbete är FAM-huset i Fristad, Borås, ett tillfälligt boende för familjer som behöver utredas och/eller få behandling. Man arbetar för att tillsammans med familjen och Socialtjänsten hitta lösningar som ger barnen möjlighet att växa upp i trygghet.

Med hopp om att nå fler unga i Örnsköldsvik

Från planer på nedläggning till omprioriteringar och stort uppsving i medlemsantal. Frälsningsarmén i Örnsköldsvik har blivit en viktig träffpunkt för ensamma och utsatta. Nu är utmaningen att dra fler unga vuxna till gemenskapen. Stridsropet var på plats under uppstartsveckan inför hösten.

Julia har många bollar i luften

Pionjär entreprenör med späckat schema. Julia Adolfsson, barnkonsulent inom Frälsningsarmén, har full fart framåt. Hon lever för andra och har Jesus i centrum. Vi möts i utsatta Järvaområdet i nordvästra Stockholm där hon sprider kärlek och bygger relationer.

Hur möter vi de unga?

Jennie Gallardo är ny i rollen som ansvarig för Frälsningsarméns barn- och ungdomsavdelning, Ung. Ett viktigt fokus just nu är att arbeta för att unga ska känna sig välkomna till Frälsningsarmén.

Hjälp barnen att våga drömma

Det ska inte spela någon roll var i Sverige man växer upp eller hur familjens ekonomiska situation ser ut. Alla barn har rätt att få förutsättningar för en god framtid och hjälp att våga tro att deras drömmar kan förverkligas.

Jätteroliga Superhelger lyste upp barnens tillvaro

Novembermörkret flödade av glädje, hopp och ljus när Frälsningsarmén Ung samlade totalt 164 barn i åldrarna 6 till 13 år. I Stockholm, Umeå och Halmstad fick barnen uppleva allt från trampolinpark och bowling, till husbyggande och undervisning – allt med Jesus i centrum.

Tre decennier i barnens tjänst på förskolan i Skövde

Förskolan Solstrålen drivs av Frälsningsarmén i Skövde och erbjuder på kristen grund en trygg och utvecklande plats för barnen, allt enligt förskolans läroplan. ”Gemenskapen och samarbetet med kåren är viktig för oss”, säger förskolechefen Brittmarie Andersson.

Att finna sig själv och sin tro

Konfirmation vill hjälpa unga att förstå behovet av att vara kristen. Hos Frälsningsarmén utgår undervisningen bland annat från de elva lärosatserna. ”Vi vill ge kunskap om grunderna för vårt arbete och vår existens”, säger Alejandro Gallardo, en av årets ledare.

Ledarrollen får unga att växa

Söndagsskola, körer, orkestrar och konfirmation. Frälsningsarmén erbjuder många aktiviteter för barn. Men vad gör man för att behålla de unga i församlingsverksamheten? Ett sätt är att få dem att växa genom att göra dem till ledare på läger och inom fotboll och scouter.

Hundratals får en försmak av julen

Frälsningsarméns kår i Västerås har som vanligt mycket på gång inför julen. I samarbete med restaurang Djäkneberget ordnas ett tjusigt julbord för 160 personer och tre julfester för olika målgrupper. Dessutom delar man ut matkassar, presentkort på mat och julklappar till en mängd hushåll.

130 familjer får julgåvor i Malmö

De hjälpsökande på Frälsningsarmén i Malmö har olika bakgrund, men alla har gemensamt att de har det extra tufft vid jul. ”Det är många som vill köpa lite extra julmat och barnen önskar sig julklappar”, berättar Åse Divert, kårledare och med ansvar för det sociala arbetet.

"Vårt julfirande blir fullbokat direkt"

Julafton ska vara mysig, full av gemenskap och sudda ut gränserna mellan de som behöver hjälp och övriga. Ingen ska behöva fira jul ensam. Frälsningsarmén Söderkårens julfirande har blivit en härlig och uppskattad fest för runt 80 personer.

Fler söker julhjälp på Gotland

Varje år delar Frälsningsarmén i Visby ut en julgåva till behövande och i år är det ovanligt många ansökningar till följd av pandemin. Nu hoppas Fanny Ljungholm, föreståndare för Krukmakarens hus, att gotlänningen är lika givmild som vanligt trots inställda insamlingstillfällen.

”Hjälpen betyder oerhört mycket!”

Droger och kriminalitet kantade Magnus liv under många år tills han fick behandling för missbruket och tog emot Jesus. Nu genomgår både han och hans fru skuldsanering och som barnfamilj är det inte så lätt att få ekonomin att gå ihop. Via Frälsningsarmén deltar de i familjeaktiviteter och utflykter och matkassen till jul gör att de trots allt kan sätta lite guldkant på högtiden.

Frälsningsarmén hjälper de svaga, de ensamma, de hemlösa

Det är inte bara vid jul som Frälsningsarmén hjälper de svaga, det gör vi året runt. Men vi har sett att vid jul blir ensamheten större, när andra besöker släkt och vänner. Vid jul blir hungern större när andra äter sig mätta från överfyllda julbord. Vid jul blir ångesten större när andra tycks glädjas och ha fest. Därför behövs det extrainsatser nu under jultiden.