Julhjälp till utsatta i Jönköping
Julen står redan för dörren inom Frälsningsarmén. I Jönköping upplever man ett ökat tryck av hjälpsökande både innan och under julen. Här möter kåren familjer både socialt och praktiskt och vill erbjuda en fin jul i gemenskap.
Bilden är arrangerad. Foto: Jonas Nimmersjö
Familjer känner stor tacksamhet och lättnad tack vare hjälpen
För den som lever på marginalen och liten möjlighet att själv påverka sin inkomst är julen en svår tid då man blir extra påmind om sin utsatthet. Barnen har sina drömmar och önskelistor vilket gör det ännu mer ångestladdat. Här får Frälsningsarmén vara med och göra verklig skillnad.
− Ja, familjerna bekräftar det ofta för oss. De känner stor tacksamhet och lättnad tack vare vår julhjälp, säger Karin Hansson Lindgren som är socialkonsulent i Jönköping och Södra Vätterbygden och arbetar tillsammans med Edvard Björnvinge, ansvarig för det sociala arbetet.
De familjer som söker hjälp hos Södra Vätterbygdens kår har ofta en stor skuld eller en utmätning hos Kronofogden och lever på existensminimum. Det kan till exempel handla om ensamstående föräldrar med deltidsarbete eller helt försörjningsstöd.
Det extra utsatta området Råslätt
Den sociala situationen i det utsatta området Råslätt utan Jönköping har hårdnat. Efter flyktingvågen 2015 möter de anställda på kåren många drabbade familjer. Ofta handlar det om mammor som är ensamma med flera barn, då pappan till exempel åkt till en större stad för att söka jobb.
− De är väldigt utsatta och lider brist på det mesta. Barnvagnar kan sakna ett hjul och mamman kommer till oss på kåren släpandes på vagn, barn och kassar. Barnen kan ha upplevt trauman och våld framför sina ögon, såväl i hemlandet som här, och är väldigt sköra. Flera otäcka lägenhetsbränder i vårt område har förstås drabbat familjerna extra hårt, säger Karin.
”Vi får förfrågan om julhjälp redan i oktober månad”
Karin Hansson LindgrenKårens sociala arbete i Jönköping har mycket aktivitet före julen. Man erbjuder julhjälp i form av julmat och julklappar till barnen och planerar i år att hjälpa 150 hushåll med julmat. Det är väl tilltaget, menar Karin, och ska räcka till ett julbord med den mest traditionella julmaten.
− Behovet är stort. Vi får förfrågan om julhjälp redan i oktober månad, vilket visar på det bekymmer som julen ändå kan vara för de personer som lever på marginalen. Då är det fantastiskt att kunna hjälpa till. Vi är också glada att kunna ge julklappar till barnen i familjerna, säger Karin Hansson Lindgren.
Glädjande att företag och privatpersoner sponsrar jularbetet
Både privat- och företagssponsring gör att kåren känner sig välförsedd och redo inför julen, något som man gläds över. Ett samarbete med "Ljusare jul" och andra hotell i Jönköping förmedlar dessutom julklappar från privata personer. Kåren har sedan i april månad en familjekonsulent, Mia Hellgren, som utvecklar familjearbetet tillsammans med kårledaren. En gång i månaden välkomnas familjer till familjekväll i "Williams hörna". Där bjuds på taco-middag, följt av en pysselaktivitet för att till sist på kvällen hålla en andakt i kyrksalen.
Uppskattad julpysselkväll i år också
− Det är uppskattade kvällar. Vi har ett snitt på 25 personer i mindre eller större familjer som kommer, säger Karin, och berättar att de flesta familjerna oftast blev bekanta med kåren via det traditionella hjälparbetet, och därefter bjöds in till middags- och pysselkvällarna.
Arbetet har dessutom utvecklats med en tjejgrupp som startade i början av oktober.
− Den 5 december har vi pysseldag och julstuga igen, dit både vuxna och barn är varmt välkomna. Pysseldagen var väldigt uppskattad i fjol. Tredje advent har vi dessutom vår omtyckta julkonsert med julspel och söndagsskola, säger Karin.
Text: Carina Tyskbo