Kåren har betytt mycket
– Kåren har betytt väldigt mycket sedan min man blev sjuk och Gunilla kommer hem till mig ibland och pratar, fortsätter hon. Ulrica och Gunilla besökte hennes make för ett par veckor sedan och då sjöng de gamla frälsningssånger.
– Han kunde alla texter helt klockrent och när jag berättade att jag skulle flytta så kom tårarna så han kände uppenbarligen någonting, påpekar Ulrica och nämner att det främst är närminnet som sviker vid demens. Efter förra sommaren fortsatte kaféet under vinterhalvåret men i Tempelgården-kårens serveringslokal.
Inbjudna gäster, centrala samarbeten och hembesök
En gång i månaden höll en inbjuden gäst i andakten och sången. Då var man ibland ett gäng på 30 personer vilket kan förklaras av att det är enklare att ta sig dit för den som inte har bil eller får skjuts av någon. Omkring hälften av dem Ulrica och Gunilla möter i Salome arbetet är kårmedlemmar. De har även ett gott samarbete med Bräckevårdcentral som gör utredningar angående demens och dessa patienter och deras anhöriga erbjuds att delta i Salomes verksamhet.
Förutom kaféträffarna gör Gunilla och Ulrica hembesök då de kan följa med ut på promenad eller ledsaga personen till läkare, apotek, tandläkare eller frisör. Alla har inte närstående som kan hjälpa till med sådant och nära och kära kan behöva avlastning ibland. Dessa tjänster erbjuds även äldre som inte lider av demens men som ändå är i behov av en hjälpande hand. Arbetet bekostas av testamenterade pengar som också kom till nytta inför renoveringen av sommarhemmet.
"Vi finns med tills livet tar slut"
För tillfället har man inom Salomearbetet kontakt med 10-15 personer och det finns utrymme för fler. De flesta är över 80 år men det finns de som insjuknar redan efter 40. Några bor på Hagagårdens demensboende och där anordnas sångstunder en gång i veckan.
– När vi först möter någon bor hon/han oftast hemma men vi fortsätter med besök även efter flytt till ett boende. Vi finns med tills livet tar slut, säger Ulrica.
– Vi kan också avlasta personal eftersom det kan vara svårt att gå ut och promenera med så många och så pass oftaså vi ser att detta fyller en funktion, säger Gunilla.
Planer på att utveckla arbetet
Ulrica avslutar sin tjänst på kåren i Alingsås innan semestern då hon fått en order upp till Sundsvall. Den som tar över hennes post i höst är Anette Bruno som för tillfället är kårledare i Umeå.
– Vi vill utveckla arbetet och göra mer än idag men jag och hon får prata ihop oss när hon kommer, säger Gunilla.
Ann-Marie blir serverad en till våffla och berömmer den goda smaken. Hon ska inte göra något speciellt i sommar och säger att det är svårt att planera när mannen är sjuk men kanske tar de två barnen ut henne på någonting. Hon och maken har även tre barnbarn och lika många barnbarnsbarn.
– Det är ju en underbar tid nu runt pingst och midsommar, utbrister Ann-Marie.
– Ja, nästa vecka blir det sill och potatis, inflikar Gunilla och påpekar att de försöker följa högtiderna något så närbeträffande ätbarheterna på Kafé Salome.
Text och foto: Teresia Jansson