Hjälp en person i hemlöshet – ge din gåva nu

Många bollar i luften på fotbollsfestival i Vårby

Det är mycket skratt och glädje på planen där fotbollsfestivalen i Vårby håller till. Alla barn oavsett förkunskaper får chans att träna passning, skjuta skott och spela match och de får med sig glada minnen för resten av livet.

Fotbollsfestivalen i Vårby är ett samarrangemang mellan Frälsningsarmén, Korpen Huddinge Botkyrka och H.A.N.G. (Huddinge Aktivitet, Nytänkande, Gemenskap) - ett projekt som Riksidrottsförbundet och Korpen Huddinge Botkyrka har gemensamt. Utöver det är även ledare med från Vårby IF, vars fotbollsplan festivalen använder.

Sommarlovet börjar dock inte med Fotbollsfestivalen utan med två veckor som kallas ”Sommar-HANG”, där HANG- och FFA-ledare har olika idrottsaktiviteter för barn på samma fotbollsplan som Fotbollsfestivalen

— Sedan är det en paus och så kör vi Fotbollsfestivalen i två veckor, berättar Gabriel Tshidimu, en av ledarna. Därefter fortsätter vi med Sommar-HANG. Vi är ute även om det regnar.

Ett gäng barn i ring som håller sina händer tillsammans mot mitten.

Ryktet om festivalen sprids

Denna dag räknade Gabriel Tshidimu, från Frälsningsarmén Vårby Gård och FFA - Football For All till 62 barn på planen. När ledarna träffades för att planera dagen och utvärdera gårdagens aktiviteter jublade de över Gabriels siffror som då var 44 barn. Ryktet sprids och Gabriel räknar med fler barn för varje dag om vädret håller sig. Sedan de började med Fotbollsfestivalen 2018 har de som mest haft 80 barn över en dag.

Om det skulle vara kraftigt regn, så måste de dock skicka hem barnen, de som inte kan gå hem på en gång får vänta i Vårby IFs omklädningsrum. Under terminerna, påsklov och höstlov, har Gabriel tillgång till en gymnastiksal i närheten på Vårby Skola, men när skolan är stängd som under sommaren då finns det ingen vaktmästare som kan ge dem nyckel.

”Idag går det bara superbra!”

För Gabriel som är ”general” för detta projekt gäller det bokstavligen att ha många bollar i luften. Till sin hjälp har han 16 unga ledare, men de måste få uppgifter och ansvarsområden som passar dem. Dagen börjar med en lunch för alla ledare i kårlokalen för Frälsningsarmén Vårby Gård. Därefter har de en kort utvärdering av dagen innan och planering av dagen som ligger framför dem.

— Hittills har det gått jättebra, säger Gabriel Tshidimu. Vi har elva ledare som är helt nya och aldrig jobbat med oss förut. Två ledare kom nya förra året och tre har varit med i alla år. Första dagen försöker de få grepp på vad som händer, andra dagen går det lite bättre men idag går det bara super, super, superbra. Det rullar på och jag är nöjd.

Gabriel Tshidimu, till höger i bilden håller i planeringen för dagen tillsammans med de andra ledarna som sitter till vänster om honom.
Gabriel Tshidimu, till höger i bilden håller i planeringen för dagen tillsammans med de andra ledarna.

Första veckan av Fotbollsfestivalen är mer individanpassad, barnen tränar skott, dribblar med sig själva och sådant. Andra veckan är det mer gruppanpassade aktiviteter, de tränar passning och annat.
— Då lär de sig mer hur de fungerar i ett lag eller i tillsammans en grupp, säger Gabriel.

Positivt för både barnen och ledarna

Gabriel Tshidimu har två mål för Fotbollsfestivalen, dels ska de ge barnen ett härligt sommarminne som de inte glömmer men det andra målet är för de unga ledarna.– Ledarna har en utvecklingsplan och kurser som de måste ta inklusive ITH, I Trygga Händer. Vi vill ge alla barn det bästa sommarminnet de kan få och vi vill att ledarna ska utvecklas i sitt ledarskap och sin personlighet och ge dem något de kan skriva i sitt CV och vara stolta över. Det är våra två mål. När jag pratar med ledarna om barn brukar jag säga att jag vill att om ni pratar med barnet om fem år att de ska säga; Ja, jag kommer ihåg den sommaren jag var på Fotbollsfestivalen, då gjorde vi det och det …” Att de blir ett positivt minne som fastnar hos barnen.

Att barnen bor i ett så kallat ”utsatt område” betyder såklart inte att alla som bor där är dåliga människor, men barnen i detta område kan i sin vardag se och uppleva många tråkiga saker. Därför tycker Gabriel det är viktigt att ge dem goda minnen från sin uppväxt.

”Det är bra här, jag gillar det”

På sommarlovet brukar Sarah Talal Kamal, 11 år, hänga med vänner och familjen och spela lite fotboll. Hon berättar att hon spelar fotboll i Hammarbys Akademilag, men denna vecka och nästa är hon med på Fotbollsfestivalen på Vårby IF’s plan.

— Jag har varit här några gånger, det är bra, jag gillar det, säger Sarah. Några är nya men andra är gamla vänner. Jag hänger med både gamla och nya. Det bästa är matchen.

En flicka på en fotbollsplan som sparkar en fotboll.
Sarah gillar matchen bäst.

Abdoile Dibba, 10 år, spelar också fotboll i vanliga fall i Vårby IF, så för honom är detta hemmaplan. Men under fotbollsfestivalen träffar han många nya vänner och han säger att man inte behöver kunna något om fotboll för att vara med.

— Ledarna är snälla och fikat gott. Skott är roligast, säger Abdoulie men rättar sig. Match och skott är bäst.

En pojke i fotbollskläder som sitter på en fotbollsplan. Han ler mot kameran.
Abdoile Dibba som är 10 år gilla fotbollsfestivalens ledare, fikat och att skjuta skott och spela match.

En dansstation

En av de nya ledarna är Julia Kaslin som i mars detta år startat en dansförening First Position dansförening och fick hjälp av projektet HANG. Hon har under våren haft dansklasser i Vårbyskolan.

— Jag gör allt från street, cheer, jazz, balett, alla möjliga olika stilar, berättar Julia. Gabriel behövde fler ledare och frågade om jag kunde hålla i uppvärmningen och även ha en dansstation. Gabriel vill få in fler aktiviteter och inte bara fotboll. Men så blev det lite stort så jag tog med en till ledare från min dansförening.

— Det är jätteroligt att vara här, mycket bättre än jag trodde. Det är så mycket energi från barnen och ledarna. Alla är verkligen glada, säger Julia och menar att hon absolut kommer vara med nästa år om hon får frågan.

— Det är det här jag gillar. Det gör stor skillnad för barnen, de får verkligen en sommar som de kommer ihåg. När de kommer till skolan och kompisarna frågar vad de gjort så kan de berätta om den här Fotbollsfestivalen. När jag går hem så möter jag barnen på gatan som frågar: ”Vilken tid är det i morgon?” De ser verkligen fram emot det.

En bild på Julia Kaslin som är ny som ledare. Hon står på en fotbollsplan och bär en tröja med texten "Ledare" på.
Julia Kaslin är ny som ledare i år, hon har startat en dansförening som heter First Position samt har dansklasser i Vårbyskolan.

”Vi skrattar och gråter tillsammans, som en familj”

Andro Ibrahim

Andro Ibrahim har varit med som ledare från första året och är även med på höstlov och påsklov.

— Jag har extremt bra kolleger, vi är ett gott team. Vi är som en familj, vi skrattar och gråter tillsammans. Det är jättekul och det skapar gemenskap. Helt ärligt, jag har aldrig hittat det på någon annan arbetsplats. När man vaknar ser man fram emot att komma och jobba. Jag kommer ihåg mina första dagar som igår. Jag var en total främling men Gabriel sa till mig att vara med sedan dess har jag utvecklats enormt.

Ledaren Andro Ibrahim. Han står på en fotbollsplan och ler mot kameran.
"Skicka era barn hit", säger ledaren Andro Ibrahim. "Det är gemenskap och de får lära känna många nya vänner."

 

— Fotboll är något man hittar gemenskap i. Förr så spelade jag fotboll, berättar Andro. Men jag har blivit skadad så nu spelar jag bara med kompisar. Jag kommer från FFA Global och tränar fotboll för tjejer. Här i förorten är det inte många tjejer som letar, så vi försöker få med dem i fotbollen.

— Skicka era barn hit, uppmanar Andro. Ett - det är gemenskap. Två - de får lära känna nya vänner. Jag känner många barn här, tjejer och killar som har gått i samma klass men knappt pratat med varandra. Men när de kommer hit till Fotbollsfestivalen så blir de vänner. Och de får nya vänner för livet. Efter festivalen så hänger de här vid planen hela sommaren och spelar. Vårt mål är att barnen får ett gott minne.

Text och foto: Jonas Nimmersjö 

Läs mer