Hjälp en person i hemlöshet – ge din gåva nu

Micéla fann gemenskap på Frälsningsarmén i Jönköping

Under sina studier som socialpedagog gjorde Micéla sin LIA (lärande i arbete) på Frälsningsarmén i Jönköping och deltog i deras arbete för familjer. Och nu som ensamstående mamma efter studierna och före jobb har hon själv fått hjälp och gemenskap i arbetet.

När vi träffar Micéla deltar hon med sina två barn på Frälsningsarméns läger på Gransnäs ungdomsgård i Aneby. Det här är första gången hon är med på ett familjeläger.

– Vi har fortsatt gå till Frälsningsarmén efter min LIA. Jag har min dotter Celine på heltid och min son John på halvtid, och än så länge har jag inte fått besked från A-kassan, berättar Micéla. Det har gått tio veckor utan A-kassa.

"Här går det att vara sig själv"

Hon är arbetssökande och har förhoppningar om att snart få ett jobb, men handläggningstiden på A-kassan har varit jobbig. Men det är inte i första hand för det ekonomiska läget som hon och barnen går till Frälsningsarméns verksamhet.

– Det är ju gemenskap för barnen, och en gemenskap i att man oftast har en gemensam nämnare att man kanske är ensamstående eller har det dysfunktionellt på något sätt. Här går det att vara sig själv. Och så har vi ju vår tro. Det är en härlig gemenskap, säger Micéla.

– Min son John trivs väldigt bra. Han säger att det är det bästa lägret han har varit på, säger hon och skrattar, men det är också det första lägret men det är ju bra att lägga ribban där.

Micélas barn John och Celine.
John tycker det är jättekul att vara på läger, och att han har kompisar här. "Detta läger är det bästa jag varit på", säger John och tillägger: "För ja har aldrig varit på ett läger förut." "Det ska bli roligt att börja skolan", säger Céline. "För jag tycker det är kul att lära mig saker."

Hjälp människor i akut utsatthet

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

”Det fanns ingen hierarki här”

För ett år sedan blev Micéla inbjuden till ett födelsedagskalas av en kurskamrat, det var i en kyrka och de flesta på kalaset var troende.

– Jag följde med henne och blev väldigt förundrad över stämningen bland människorna som var där på kalaset. Jag hade aldrig varit på en tillställning där det inte fanns någon hierarki mellan folk. Här fanns det ingen hierarki, det fanns ingen som man gjorde till åtlöje för något. Det var bara en härlig gemenskap. Alla sa: ”Härligt att just du har kommit. Jag vill jättegärna veta vem du är? Vad gör du?” Det var bara trevligt, det fanns inget hugg, ingenting, ingen som stöter sig med någon, berättar hon. Och då har jag ändå varit på nyktra tillställningar, men inte på det här sättet. Det går inte jämföra. Det var någonting med det som jag drogs till.

Fick hjälp med matpengar

Idag har hon en egen tro och går regelbundet till Frälsningsarmén i Jönköping, Södra Vätterbygdens kår. Micélas kurskamrat hade tidigare gjort sin praktik, LIA, på Frälsningsarmén, så det var hon som tipsade Micéla.

– Hon sa att där kommer du nog att trivas jättebra. Jag hade då kommit en bit in i min process och då var det helt självklart att jag skulle vara där.

Micéla säger att hon har märkt av prisökningar i matbutikerna under den senaste tiden.

– Men det höjs ju inte så man får mer pengar att handla för, barnbidraget har ju inte höjts på många år. Men Frälsningsarmén fanns ju och vi fick en jättefin gåva, ett shoppingkort som vi kunde använda under sommaren.

Hon hade lagt undan lite pengar för hon visste att det skulle bli ett glapp efter studierna och innan jobb, men inte att det skulle ta så lång tid innan A-kassan kom. Hon har nu på slutet tvingats låna pengar av sina föräldrar. Även om skolstarten innebär att barnen får mat så tillkommer nya kostnader berättar Micéla.

– Det behövs nya skor och nya regnkläder. Det är saker som barnen växt ur under sommaren. Celine som är sex år och fyller sju växer så det knakar. Och John växer ju också. Vi har haft det väldigt begränsat under sommaren i och med att A-kassan inte har kommit.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Läs mer om vårt arbete