Hjälp en person i hemlöshet – ge din gåva nu

Här får barnen äta sig mätta efter skolan

Matbudgeten har spräckts rejält sedan i somras för Frälsningsarmén i Husby. För att möta hungern hos barnen i verksamheten har smörgåsarna vid fikat bytts ut mot middagsmat. Dessutom kommer deltagarna få resorna med SL betalda vid utflykter. Detta tack vare fondpengar som nyligen beviljats. "Det känns helt fantastiskt att vi kan göra detta", säger Julia Adolfsson, verksamhetsansvarig.

– I juni började vi märka att matkostnaderna blev mycket högre än vad vi budgeterat för och vi har förstått att behovet av att äta något ordentligt efter skolan är stort, säger Julia Adolfsson, på Frälsningsarmén i Husby.

Föräldrar ber om matkassar och SL-kort

Där har hon under fyra somrar samlat hundratals barn till dagkollot ”Sommarkul”. Sedan förra hösten bedrivs verksamhet året om i området och varje vecka träffas omkring 75 barn uppdelade i fyra grupper med killar och tjejer i åldern 9-15 år. Nyligen drog höstterminen igång och Julia har fått förfrågningar från föräldrar om både matkassar och pengar till SL-kort för kollektivtrafiken. Frälsningsarmén i Husby har för tillfället ingen matkasseutdelning så i de fallen har hon fått hänvisa till Frälsningsarméns andra kårer och verksamheter.

Fondmedel ger hjälp åt fler

För att ändå kunna möta hungern bland barnen i Järva har Julia nyligen sökt och beviljats fondmedel via en advokatbyrå. Bidraget på 40 000 kronor är till för just mat men också kostnader för lokala färdmedel när Julia tar med barnen på aktiviteter och utflykter. Istället för smörgås, som tidigare, får deltagarna numera middag när de kommer till grupperna.

– Det känns helt fantastiskt och de pengarna kommer man långt med. Tack vare detta kan vi ge barnen ordentlig mat och det kan ju vara väldigt dyrt med SL-biljetter för en familj, utbrister Julia glatt och riktar även sin tacksamhet till de tre nya volontärerna som nu fått ansvaret för middagarna.

Istället för smörgås, som tidigare, får barnen numera middag när de kommer till grupperna på Frälsningsarmén i Husby. Foto: Teresia Jansson

Vissa barn reser långt för att vara med

Julia nämner att det ibland kommer förbi barn som inte deltar i någon av deras grupper men som vill äta, och det låter hon dem göra. Under kollo-veckorna i somras lade hon märke till att flera barn kom långväga ifrån, såsom Farsta, Södertälje och Nynäshamn. Hon ser det som en indikation på att det finns stora behov eftersom det finns deltagare som är villiga att resa långt för att vara med på några timmars dagkollo.

Mod, drömmar, val och konsekvenser

Verksamheten för flickor handlar mycket om att stärka dem och förebygga psykisk ohälsa. Då de blivit så pass många har gruppen nu delats i två och ett nytt projekt för i höst är gruppen ”Djärva tjejer”. Nyligen var även tio föräldrar på besök för att höra om syftet med projektet.

– Syftet är att stötta tjejerna att bli trygga i sig själva, känna sig modiga nog att följa sina drömmar, men också att våga lägga sig i, säga ifrån och stoppa skitsnack och ryktesspridning, förklarar Julia.

– Vi vill att de får med sig grundläggande och viktiga värderingar och vetskapen om att de är älskade precis som de är, fortsätter hon.

När det gäller killgrupperna, ”Trygga kids blir stabila teens”, hoppas Julia och kollegorna bidra till att ge dem en grund som kan minska risken att dras in i kriminalitet, såsom att jobba med självkänslan och bli trygg i sig själv.

– Vi pratar också grupptryck och vägval man gör i livet, att det man sår får man skörda. Vi försöker motivera dem att ta små steg mot sina drömmar, som att sköta skolan och även små snedsteg kan snabbt få stora konsekvenser. Barn som gör mindre ärenden åt äldre exempelvis kan dras in i sammanhang som är svåra att ta sig ur, understryker Julia.

 

I gruppen "Djärva tjejer" stöttas tjejerna att bli trygga i sig själva, modiga nog att våga följa sina drömmar men också att våga lägga sig i och stoppa skitsnack och ryktesspridning. Foto: Teresia Jansson

Goda värderingar börjar ta fäste

Hon tycker att mycket har hänt sedan vecko-verksamheten startade i den lilla lokalen mitt i bostadsområdet.  Exempelvis att de värderingar hon och teamet försöker ge vidare börjar genomsyra gruppen, såsom att räcka upp handen om man vill säga något, att respektera varandra, att dela med sig och att välja förlåtelse framför hämnd.

– Jag minns hur det var i början då det nästan var omöjligt att få tyst i rummet vid samlingarna men häromdagen hade vi 24 grabbar som satt knäpptysta och lyssnade, säger Julia.

Vill vara en familj

Hon nämner att alla i passande ålder är välkomna till veckoträffarna men att huvudfokus för tillfället inte är att få in så många nya deltagare. Dels så börjar det bli dags att försöka hitta en större lokal, men så tycker hon även det är viktigt att förvalta och fördjupa de värdefulla relationer som redan har skapats.

– Jag ser framemot att vi ska bli mer och mer som en familj, att alla ska känna sig ännu mer hemma och trygga. Att killarna och tjejerna ska våga vara sig själva och släppa lite på machokulturen, dela med sig av sina liv och anförtro sig till oss vuxna, säger hon.

– Jag önskar att vi kan forma en trygg atmosfär och kultur angående hur vi behandlar varandra, som gör det lättare för de nya att komma in i, fortsätter hon.

Längtar till träffarna

Häromdagen kom en tjej till sin grupp och det första hon sa var att hon knappt hade kunnat sova natten innan. Det berodde på att hon längtade så mycket efter att komma till ”Sommarkul” (som barnen kallar allt Frälsningsarmén gör i Husby).

– Sådant betyder mycket att få höra för då känner jag att vi har kommit långt i den vision vi har för verksamheten, säger Julia varmt.

– Barnen har varit väldigt taggade på att komma igång igen efter sommaren och det gäller oss ledare med, tillägger hon.

Text: Teresia Jansson

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Läs mer om vårt arbete mot utsattheten