Hjälp en person i hemlöshet – ge din gåva nu

Så skapar vi fina sommarminnen för barn i utsatthet

Frälsningsarméns dagkollon, läger och utflykter under sommaren har stor betydelse för barn i utsatthet. 63-årige Richard Flinck är svårt cancersjuk – men minns med tacksamhet barndomens somrar med Frälsningsarmén. För tioåriga Elsa är årets sommarkollo hennes livs första semester.

 – Jag ser mest fram emot att få bada i en riktig sjö. Och så hoppas jag att jag träffar någon ny kompis på kollot, säger hon förväntansfullt.

Till Frälsningsarméns dagkollon, läger och aktiviteter under sommaren kommer barn med olika förutsättningar, och med olika bakgrund. Vissa lever i trygga familjer. Andra växer upp i svår utsatthet. En del av barnen får möjlighet att följa med genom att Frälsningsarmén har hjälpt deras familjer under året

– Vi får kontakt med familjer genom det sociala arbetet, och då känns det fint att ge barnen en chans att åka på läger eller kollon. Det är ofta deras enda aktivitet under sommaren, så det betyder jättemycket för de här barnen, förklarar Jennie Gallardo, nationell ungdomssekreterare på Frälsningsarmén.

Samtidigt är Jennie Gallardo noga med att påpeka att alla barn kommer på lika villkor till Frälsningsarméns läger, kollon och andra sommaraktiviteter.

– Inget barn ska behöva känna sig utpekat på grund av sin sociala eller ekonomiska situation. Det är väldigt viktigt för oss, säger hon.

Frälsningsarméns sommarkollo är tioåriga Elsas första semester

Elsa har precis fyllt 10 år och ska börja i mellanstadiet till hösten. För henne har det gångna året varit tufft av olika anledningar. Vi mötte Elsa för första gången i vintras, när hennes mamma sökte akut hjälp hos oss på Frälsningsarmén.

– Vi hade hamnat i en väldigt jobbig situation, som jag inte kan gå in på riktigt. Men Frälsningsarmén blev hur som helst min räddning just då, berättar Elsas mamma Jasmine.

Nu har Elsa blivit inbjuden till Frälsningsarméns sommarkollo för första gången. Hon är väldigt förväntansfull. Elsa har nämligen aldrig varit på semester. Och nu ska hon få åka iväg med andra barn till en lägergård.

– Jag ser mest fram emot att få bada i en riktig sjö. Och så hoppas jag att jag träffar någon ny kompis på kollot, säger Elsa upprymt.

Frälsningsarméns olika sommaraktiviteter betyder extra mycket för barn i utsatthet. Där får de leka, bada och busa med andra barn. Där får de äta sig mätta och lära sig viktiga saker om livet. Där får de dessutom möta trygga vuxna, som lyssnar och förstår.

– Vi får så många fina samtal, om livets utmaningar och annat. Jag älskar verkligen att prata med barnen och att uppmuntra dem på olika sätt, säger Jennie Gallardo.

Hjälp ett barn i utsatthet

Richard Flinck minns barndomens somrar med Frälsningsarmén

63-åriga Richard Flinck är ett av alla barn i ekonomisk utsatthet som under barndomen fick möjlighet att åka på sommarkollo med Frälsningsarmén. Richard och hans tvillingbror Thorsten växte upp med en ensamstående mamma, som kämpade med att försörja familjen. Under sommaren var hon tvungen att arbeta dubbelt för att reda ut situationen.

Jag och min tvillingbror Thorsten åkte till ett feriehem med er på somrarna. Jag minns att vi reste med tåg till en bondgård och att någon från Frälsningsarmén var med på tåget, berättar Richard.

Nu är Richard svårt sjuk i cancer. Men han glömmer inte vad Frälsningsarmén betydde för honom, brodern och deras hårt kämpande mamma under uppväxtåren. Han pekar på hur viktigt det är för barn – ofta med frånvarande fäder – att få komma in i sammanhang som präglas av trygga vuxna.

– Vi var stadsbarn som fick komma ut på landet, leva nära djuren och leka i skogen – det var alldeles fantastiskt och har betytt oerhört mycket för oss. Jag är för alltid tacksam över vad Frälsningsarmén gjorde, säger Richard.

”Vi bjuder på allting – för att alla barn ska kunna följa med”

I sommar arrangerar Frälsningsarmén kollon, läger och aktiviteter på ett stort antal platser i landet. Haparanda, Uppsala, Nyköping och Nässjö är bara några exempel på orter där Frälsningsarmén bjuder in barn i utsatthet till olika typer av sommaraktiviteter.

I Tranås bjuder Frälsningsarmén barn mellan 7 och 12 år på ett fyra dagar långt dagkollo på sommargården Sännevadet. Under två späckade sommarveckor får barnen vara med på roliga aktiviteter, lekar och tävlingar av olika slag. God mat och fika väntar dessutom. Barnen får även möjlighet att lära sig spela ett musikinstrument. Och en av dagarna åker alla på en rolig utflykt till Linköping.

– Vi bjuder på allting, eftersom vi vill att alla barn ska ha möjlighet att följa med, berättar Jenny Carlsson, som tillsammans med sin man Rickard leder dagkollot.

På kollot lär sig barn med olika bakgrund att samarbeta

Flera av barnen som finns med på dagkollot i Tranås har Frälsningsarmén mött genom det sociala arbetet. Hjälpsökande familjer med barn i rätt ålder brukar erbjudas plats på kollot. Information om kollot går även ut i kommunens folder om sommaraktiviteter.
– Den delas ut till alla elever på Tranås, så vi får in anmälningar från barn med väldigt olika bakgrund.

Ett av syftena med kollot är just att barn med olika bakgrund ska få mötas och lära sig att samarbeta. Jenny Carlsson har fått se hur barn med en hård attityd till andra barn har mjuknat under kolloveckan.

– Vi känner att vi har en viktig uppgift i att minska klyftor och hjälpa barn att umgås med varandra, säger hon.

”Vi minskar ensamhet och fattigdom – för att förebygga kriminalitet”

Under juli månade arrangerar Frälsningsarmén i Göteborg och Mölndal dagsutflykter för tonåringar. Just juli månad är en månad när barn i utsatthet brukar uppleva ett särskilt utanförskap, eftersom många av deras mer priviligierade kompisar har åkt iväg på semestrar och andra sommarupplevelser. En av målsättningarna med Frälsningsarméns utflykter är att verka för integration av tonåringar i det svenska samhället.

– Vi vill minska risken för ensamhet och fattigdom, som annars riskerar att bli en ingång till kriminalitet, berättar Amir Moghadam, biträdande kårledare på Centrumkåren i Göteborg.

Utflykterna kommer bland annat gå till muséer, biosalonger, kulturhus, badplatser, trampolinparker och en rad historiska platser i Göteborgsområdet.

– Vi vill kämpa för att alla barn eller tonåringar ska få möjlighet att tillgodogöra sig de grundläggande saker som hör barndomen och uppväxttiden till. Vi vill ge hopp till barn och ungdomar, säger Amir Moghadam.

Barnens enda semestervecka-bästa berättelse till första skoldagen

Varje år anordnar Frälsningsarmén dessutom ett nationellt barnläger, för barn mellan 7 och 12 år. I år är temat för lägret ”Skapad”, då barnen bland annat ska få möjlighet att skapa olika saker.

– Vi vill att barnen ska förstå att det finns en tanke och mening med deras liv. Men också att de ska få möjlighet att upptäcka saker som de är bra på. Det är ett sätt att stärka deras självkänsla, berättar Jennie Gallardo.

För Elsa, och andra barn som växer upp i social eller ekonomisk utsatthet, är sommarens läger eller kollo deras enda riktiga ”semestervecka” – och den stora höjdpunkten på sommarlovet. Det blir därför ofta deras bästa berättelse till klasskompisarna under höstens första skoldag – vilket inte ska underskattas.

– Vi vet att det vi gör för barn i utsatthet under sommaren har väldigt stor betydelse. Men utan alla våra givare hade vi aldrig kunnat skapa fina sommarminnen för de mest utsatta barnen, säger Leif Bergström, kommunikations- och insamlingschef på Frälsningsarmén.

* Elsa och Jasmine heter egentligen något annat.

Text: Lukas Berggren
Foto: Jonas Nimmersjö

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805