André åker på sommarkollo för fjärde gången
Fjortonåriga André Jarl har åkt på Frälsningsarméns sommarkollo i Höllviken tre år i rad. I år åker han igen, nu med eget ledaransvar. ”Jag åker för att det är kul och för att ha något att göra i sommar igen. Och jag har fått nya vänner från hela Sverige”, säger han.
För fyra år sedan gick André i fyran. Sommarlovet stod för dörren och på hemorten Staffanstorp hade han inget att göra under flera veckor. Hans storasyster tipsade om ett nyuppstartat kollo som Frälsningsarmén drev, som en släkting deltagit i. "Det brukar vara jätteroligt" hade systern sagt, och Andrés mamma stämde in i peppningen och tyckte sonen skulle åka på det tio dagar långa kollot i Höllviken.
- Jag ville inte alls först - jag hade ju aldrig gjort något sådant innan, säger André och fortsätter:
- Jag ville bara vara hemma på lovet. Inga kompisar skulle åka på kollot heller. Men mamma sade att alla brukar få nya vänner på läger.
Alla var väldigt välkomnande
När lovet kom och det var dags att åka iväg till kollot kände sig André inte det minsta förväntansfull. När han klev in på gården i Höllviken visade det sig att många av deltagarna var 14-15 år och han, som bara var tio och ett halvt, blev nervös. Men alla var genast väldigt sjysta, tycker André.
- De sade "Hej, hej, välkommen!" Och jag fick välja sängplats först i killarnas rum.
Det året var det ungefär 25 deltagare på kollot, och André blev snabbt vän med de flera i gruppen. Dagarna följde ett schema med mycket sport, tävlingar, grillning och massor med bad i havet. André som gillar sport trivdes väldigt bra med det upplägget och att vara ute nästan hela dagarna.
Kollo passar alla unga oavsett intresse
Han berättar om när en reporter från en Skåne-tidning kom och ville intervjua alla barnen på den fina stranden.
- Det var kul. Det blev en bra artikel om hur det är att vara på kollo, minns han.
När kvällen kom var barnen och ungdomarna väldigt trötta av alla aktiviteter.
- Det var nog ledarnas mening också. Trötta barn sover gott, säger André och skrattar.
André menar att kollona passar alla slags ungdomar, oavsett intresse. På kvällarna uppträdde somliga med sång och musik.
- Sjunga är inte riktigt min grej, men det var kul att höra de andra, säger han.
Blev god vän med en av ledarna
Stämningen var väldigt god tycker André. Alla tog hand om varandra fint och de unga fick stöd av de äldre och ledarna. Själv blev han väldigt nära vän med en 21-årig ledare som hette Sebastian. Med honom kunde han prata om allt möjligt men framförallt om lite djupare frågor som växte fram efterhand som åren gick.
- Ibland satt alla i ring och pratade om andliga saker. Vi delade vad som hänt och man bad för varandra. En gång pratade vi om vad man ångrat eller inte ångrat i livet, säger André, och minns hur han som tioåring tyckte att detta var skumt.
Men så småningom uppskattade han de där djupare samtalen mer och mer.
En egen tro växte fram
- Sebastian och jag har fortfarande kontakt, vi kan prata så bra om sådant. Han har berättat om under, till exempel om en man som var blind som fick synen tillbaka, säger André.
För två år sedan kände André att han själv hade fått en tro på Gud. Den hade sakta vuxit fram med åldern och under samtalen med ledarna.
Just nu går han på konfirmationsläsning i Svenska Kyrkan i Lund. Det är intressant, och han känner igen flera av frågeställningarna från samtalen på kvällarna under kollot.
Resten av familjen är inte aktiv i Frälsningsarmén eller troende.
- Det är nog bara jag som tror på Gud i min familj, säger André.
Längtar till nästa kollo
På frågan om han tycker att han förändrats av att vara med på sommarkollo säger han direkt att han vuxit av att bo borta och lära känna många nya människor.
- Mamma och flera andra sade direkt att jag hade mognat. Och det är väl bra, säger han och ler.
I år blir det fjärde gången André åker till Höllviken med Frälsningsarmén. Han ser fram emot det mycket. Den här sommaren får ännu mer av sportkaraktär och nu ska André själv för första gången fungera som ledare för de yngre.
Håller kontakten med kollokompisar
- Redan i somras var jag en slags hjälpledare när vi sportade. Det var kul, säger han.
Han har fått kompisar på flera håll i Sverige även om de mest håller kontakt via mobiltelefonerna.
- Helt klart var det bra att mamma fick mig att åka dit för fyra år sedan. Nu är det jag som tjatar på henne: "Jag vill verkligen åka i år igen!"
Text: Carina Tyskbo
Läs mer
Vårt arbete för barn, unga och familjer ›
Ekonomisk stöttning, fritidsaktiviteter, en trygg gemenskap och ett lyssnande öra, är exempel på vad som erbjuds.
Barn, unga och familj ›
Meningsfulla fritidsaktiviteter kan förhindra utanförskap och minska risken att hamna snett i tillvaron då destruktiva inslag som kriminalitet, droger och missbruk i olika former kan bli följden. Frälsningsarmén har också många verksamheter för föräldrar i utsatthet där de kan få stöd på olika sätt.