"En scout söker sin tro och respekterar andras"
Scouterna i Sverige är en religiöst och politiskt obunden organisation men dess verksamhet finns representerad i olika religiösa grupper. I scoutlagen deklareras att ”en scout söker sin tro och respekterar andras”.
— En av de bästa sakerna med våra scouter är ju att få prata med barnen om Jesus. Det är det viktigaste av allt. Det är fantastiskt när jag fått vara med om att barn och ungdomar blivit frälsta på läger. Det är sådana fina stunder och en av anledningarna till att jag håller på med scouting, säger Helena Cederholm.
Hon är fanjunkare, kårledarens högra hand, och ledare för de yngsta scouterna i Nässjö kår där det för tillfället finns två grupper med nästan 40 inskrivna deltagare. Den verksamheten har vuxit på sistone och Småland är den del av Sverige där Frälsningsarmén har störst scoutingverksamhet.
Under en period var det inga rikstäckande scoutläger i Sverige i Frälsningsarméns regi men år 2018 blev det av i Bäckaby utanför Vetlanda på Frälsningsarméns scoutgård. Temat var ”Tillbaka till framtiden” då varje dag präglades av en viss tidsålder. Lägerchef var kårledaren Per Lundell.
— Det var väldigt kul och många var jätteglada då det var lite av en omstart, säger han.
Han har varit involverad i scoutingen i hela sitt liv och förutom kamrater, vistelse i naturen och minnesvärda andakter vid lägerbålen så kanske hans största vinning är att han träffade sin fru Lotta i det sammanhanget.
— Vi var ute och sprang om kvällarna när de små scouterna hade lagt sig. Det var år 1985 och det sa klick direkt och vi är fortfarande gifta, säger Per Lundell muntert.
Ett bra sätt att nå unga och ge en bra uppväxt
Under det gångna pandemiåret har många av Frälsningsarméns scoutkårer förlagt all sin verksamhet ute medan några har ställt in träffarna periodvis. I somras avstyrdes de större evenemangen men den här våren har det funnits hopp om att kunna genomföra lokala hajker och läger denna sommar. Isak Borén ser hur som helst ljust på framtiden för scoutingen inom Frälsningsarmén.
— Om det finns ett engagemang tror jag att scoutingen är ett bra sätt att nå unga och jag tror också att det är ett verktyg för att ge dem en god uppväxt. Och en del tar emot Jesus på så vis, säger han.
Även Per Lundell är positiv.
— Jag hörde på radion idag att scoutingen har ökat för fjärde året i rad i Sverige och att det blivit 3000 nya scouter under pandemiåret. Det känns väldigt roligt och jag hoppas att det smittar av sig på Frälsningsarméns scouter också, säger han.
Fakta om scouting
Scouter i Sverige och världen
Scouterna är riksorganisationen för scouting i Sverige och den är Frälsningsarméns scoutverksamhet en del av.
- Startade: År 1907 i England.
- Startades i Sverige: År 1910 i Göteborg.
- Antal scoutkårer i Sverige: Cirka 1000 från Gällivare till Trelleborg.
- Antal scouter i Sverige: Cirka 75 257 (år 2020).
- Antal scouter i världen: Cirka 55 000 000.
Scouting i Frälsningsarmén
- Första scoutgruppen startades: År 1916 i Örebro. Flickscoutverksamhet startades år 1922.
- Finns på följande orter: Örebro, Södertälje, Lidköping, Krokek, Norrköping, Nässjö, Forserum, Skillingaryd, Eksjö, Kristinehamn, Trollhättan och Jönköping.
- Totalt antal scouter år 2020: 163 st (under 26 år. Totalt: 271 st)
Scoutlagen
- En scout söker sin tro och respekterar andras.
- En scout är ärlig och pålitlig.
- En scout är vänlig och hjälpsam.
- En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
- En scout möter svårigheter med gott humör.
- En scout lär känna och vårdar naturen.
- En scout känner ansvar för sig själv och andra.
Scoutlöftet
Jag lovar att efter bästa förmåga följa scoutlagen.
Valspråk och lösen
Var redo! Alltid redo!
Text: Teresia Jansson
Foto: Shutterstock, Kent Nilssin och Jonas Nimmersjö
Artikeln har publicerats i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 3 - 2021