Hjälp en person i hemlöshet – ge din gåva nu

Ledarrollen får unga att växa

Söndagsskola, körer, orkestrar och konfirmation. Frälsningsarmén erbjuder många aktiviteter för barn. Men vad gör man för att behålla de unga i församlingsverksamheten? Ett sätt är att få dem att växa genom att göra dem till ledare på läger och inom fotboll och scouter.

Ledarmedhjälparspåret ger praktisk träning

Till Frälsningsarméns stora årliga sommarläger välkomnas barn i åldern 7-12 år och under året anordnas ”Jätteroliga Superhelger” lokalt. Från och med år 2017 kan de som är 13 till 17 år delta, men då via ett ledarmedhjälparspår. Då ingår samlingar med lekar, prat och undervisning i ämnet ledarskap. Deltagarna får också träna sig praktiskt genom att exempelvis hålla i andakter, dela ut fika eller leda en aktivitet.

Förra året var Simon Hurtig, nationell ungdomskonsulent, en av dem som höll i trådarna för detta.

— På så vis stärks de ungas självkänsla och de får känna att de är viktiga och har kapacitet att hjälpa till och att ta ansvar. Det är en härlig målgrupp att arbeta med; unga som längtar efter att leda och som vill göra skillnad, säger han.

Efteråt fortsätter ledarträningen i den lokala kåren (församlingen). Omkring 150 personer har gått ledarmedhjälparspåret och utöver det försöker man inom Frälsningsarmén UNG att fånga upp dem i åldern 19-22 som man har i sitt nätverk.

Till vänster: Gabriel Tshidimu. Till höger: Simon Hurtig.
Gabriel Tshidimu och Simon Hurtig har varit med och format unga ledare.

— De har slutat gymnasiet och har kanske inte sysselsatt sig med så mycket annat. Ofta vill de hjälpa till och bidra med sin tid och de kan bli våra nya ledare om vi förvaltar deras längtan och investerar i deras driv, menar Simon.

Scouter lär sig leda sig själva och andra

Scoutrörelsen handlar mycket om personlig utveckling och man brukar säga att scouter är morgondagens ledare. De unga lär sig förmågan att leda sig själva och andra i de olika patrullerna där de yngsta deltagarna är runt åtta år och de äldsta i tjugoårsåldern. Därefter är det många som övergår till att bli ledare och ofta börjar de som ledarmedhjälpare från 15 års ålder.

Scouterna tränas i att samarbeta, ta ansvar, visa hänsyn och respekt för omgivningen och ökar på så vis också sin självinsikt och självkännedom. Man praktiserar delat ledarskap och följarskap. Frälsningsarmén hakade tidigt på trenden när den kom till Sverige i början av 1900-talet och periodvis har verksamheten blomstrat. Numera erbjuds scouting på tio kårer och förra året hade Frälsningsarmén 268 scouter, inklusive ledare, inskrivna.

I Eksjö finns 34 scouter där Thor-Leif Bergenholtz är sekreterare och en av ledarna för de äldsta scouterna, Utmanarna.

— Många av dem som blir scoutledare har själva varit scouter i flera år och de lär sig om ledarskap under tiden. Vi är också anslutna till riksorganisationen Scouterna som har ett stort utbud av kurser för unga ledare, säger han.

Scouter som tränar på att knyta knopar.
Scouter som tränar på att knyta knopar.

Via fotbollen tränas unga i ledarskap

Inom FFA, Football for all Global, träffas flyktingungdomar och idrottar. Detta i kombination med Life Class då man talar om sunda värderingar och om hur man blir en bra samhällsmedborgare. Från och med år 2018 har man erbjudit dem som ska avsluta FFA-programmet en ettårig ledarutbildning.

— De får lära känna sig själva, sina styrkor och svagheter, och på så vis kan vi hjälpa dem att utvecklas och bli tryggare så att de sedan kan stötta dem de leder i deras utveckling, säger Gabriel Tshidimu, verksamhetsansvarig för FFA Global i stockholmsförorten Vårby Gård.

Via kursmaterial och workshops lär de sig om mentorskap, ledarskap, idrottsskador och hjärt-, och lungräddning. Även ITH, I trygga händer, ingår, en kurs som alla som arbetar med barn och unga inom Frälsningsarmén ska gå i syfte att undvika att barn utsätts för övergrepp av olika slag. Hittills har 38 unga ledare i åldern 16-23 år utbildats. De får även praktik som ledare på skolloven då FFA Global anordnar fotbolls/idrottsfestivaler.

— De får arbetslivserfarenhet och sedan kan de arbeta hos någon av våra samarbetspartners eller bli ledare inom FFA Global för en yngre målgrupp, säger Gabriel.

Unga om att vara ledare

Bild på Filippa 16 år som gått ledarspåret. Hon ler mot kameran.

Filippa 16 år

  • Gått ledarspåret
  • Gör annars: Läser teater och regi i Norrköping.

— Det roligaste med ledarspåret var att få lära känna kristna i min egen ålder. Det var intressant att få lära sig att leda människor, hur man skapar engagemang hos barnen, hanterar bråk mellan dem och om förlåtelse och förståelse. Vi pratade också om vikten av att ha en vision innan man påbörjar något för att få ett bra resultat och känna motivation.

— Jag har haft mycket användning av det vi lärde oss, speciellt angående förlåtelse. På kåren i Linköping är jag med och håller i ”festfredag” då vi tonåringar gör aktiviteter och äter tillsammans.

 

Bild på Majed 24 år som är ledare inom FFA Global i Stockholm. Han ler mot kameran.

Majed, 24 år

  • Ledare inom FFA Global i Stockholm.
  • Gör annars: Jobbar som svetsare.

— Jag började spela fotboll i FFA för fyra-fem år sedan och hjälper fortfarande till i FFA Global och det roligaste är att se barn växa upp och utvecklas.

— Det bästa med ledarutbildningen är att jag har lärt mig att ta mer ansvar och att ta tag i problem och hitta lösningar. Jag har också blivit bättre på att planera och kommunicera och det har jag användning av både i jobbet och på träningarna.

Bild på Linda 21 år som är scoutledare på kåren i Eksjö. Hon ler mot kameran.

Linda, 21 år

  • Scoutledare på kåren i Eksjö.
  • Gör annars: Är handledare på dagligverksamhet för funktionsnedsatta.

— Jag började med scouterna som sexåring, blev ledarmedhjälpare när jag var 17 och invigdes till scoutledare för ett år sedan. Nu är jag med och planerar scoutåret/ schemat, vad vi ska göra, och jag tar hand om de yngre scouterna. Det bästa är att få träffa alla barn och som liten drömde jag om att bli ledare inom scouterna så det är ju kul att jag nådde dit.

— Jag var ganska blyg innan men som ledare för barn och unga måste jag prata mer och ta plats. Det har gjort att jag har utvecklats och det har jag nytta av i mitt arbete då jag är handledare.

Text: Teresia Jansson
Foto: Jonas Nimmersjö, Privat och Frälsningsarmén

Artikeln har publicerats i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 3 -2022