Livsviktig mötesplats för familjer
Söderkårens familjearbete bygger nätverk och gemenskap kring föräldrar och barn, många med behov av extra stöd. Det kan handla om myndighetskontakter, hjälp med språket eller kläder till barnen. Dildora och hennes fyra döttrar är en av familjerna. Sedan de flydde från en våldsam man har livet steg för steg återupprättats.
Flydde från våldsam man. Dildora kom från Kirgistan för tio år sedan och lever nu ensam med sina fyra flickor. På Söderkåren får de praktisk hjälp, samtalsstöd och gemenskap. Foto: Carina Tyskbo
— Barnen älskar Marie och de andra här på Frälsningsarmén!
Orden kommer från Dildora, mamma till fyra flickor, som besöker Söderkårens barn− och familjearbete varje vecka. Vi har just haft andakt inne i kyrksalen och hela familjen har suttit på golvet på stora kuddar och lyssnat på kårledare Carolina Nilsson.
Flydde från våldsam man
Dildora ger ett mjukt men också målmedvetet intryck, i sin rosa tröja och ljusa huvudsjal. Hon har snabbt till ett leende, lyssnar uppmärksamt och svarar noggrant. Döttrarna vimlar omkring oss, i vackra sjalar och lika varma bruna ögon som sin mamma. De pratar och skrattar, ömsom med personalen och volontärer på kåren, ömsom med andra. Helt tydligt är att familjen känner sig väldigt hemma här.
Men historien har en mörk fond. Dildora och hennes familj kom från Kirgistan till Sverige för tio år sedan. Men Dildoras make var inte bra för familjen, han blev våldsam att leva med, berättar hon i foajén på Söderkåren under en familjefest. Till sist blev det riktigt illa.
— Jag fick hjälp av Socialtjänsten att fly från hemmet och bo på någon annanstans. Det var svårt med fyra barn, säger hon allvarligt.
Fick mycket hjälp av Söderkåren
Dildora levde sedan skyddat i flera år. I februari 2021 kom hon i kontakt med Söderkårens barn- och familjekonsulent Marie Möller. Det saknades mycket i hemmet, till exempel sängar och sängkläder, och Marie hjälpte familjen både med praktiska saker och med stöd och samtal. De bjöds in till kåren och började ta del av familjearbetet. Nu kommer Dildora och döttrarna hit regelbundet, bland annat till Messy Church på tisdagar, som är ett friare sätt att fira gudstjänst på anpassat till små barn.
— Vi trivs fantastiskt bra här. Vi har även fått följa med till Skansen på utflykt. Barnen fick glass, det var så fint! säger Dildora entusiastiskt.
”Vi är ju kompisar med Jesus”
DildoraFamiljen är muslimsk men uppskattar berättelserna om Jesus och att sjunga med i sångerna på Frälsningsarmén. De känner sig accepterade av kåren för vilka de är och vill acceptera andra på samma sätt.
— Vi är ju kompisar med Jesus, säger hon, medan hon hjälper sin yngsta flicka på med jackan. Det har blivit dags att gå hem.
Fyrabarnsmamman är nu klar med studierna till undersköterska och ska snart börja arbeta som vårdbiträde. Det ser hon fram emot. Hon längtar att kunna få försörja sig och sina små.
— I hemlandet sade de jämt: Åk inte dit! Men jag är så glad att vi kom till Sverige.
Söderkåren brett utbud av mötesplatser
Marie Möller är verksamhetsutvecklare och ansvarig för barn- och familjearbetet på Söderkåren. Hon berättar om kårens breda utbud av mötesplatser för familjer, där man förutom Messy Church erbjuder familjegudstjänster, söndagsskola, utflykter, picknickar och fester vid olika högtider.
— För oss är det viktigt att hela familjen kan vara med, tillsammans. Inför varje tillfälle skickar jag inbjudningar till 24 familjer med sammanlagt 44 barn. Antalet som dyker upp varierar förstås men dessa familjer träffar vi regelbundet, säger hon.
Följer med till sjukhus eller föräldrasamtal
De vuxna får även möta personalen i enskilda samtal. Det kan handla om föräldraskap, men även om konkret hjälp med att till exempel fylla i eller tolka olika myndighetsdokument, att boka plats på förskola eller skola och hjälp med att förstå barnens läxor. Nya familjer erbjuds "Råd och stöd-möte" under terminernas gång.
Familjer som inte kan språket så bra än kan ha stora utmaningar att navigera i det svenska samhället. Både för sig själva och för sina barn.
— Vi kan till exempel följa med vid utvecklingssamtal eller sjukhusbesök för att sedan i lugn och ro förklara vad läraren eller läkaren just sagt. Vi samtalar också om vad de olika svenska högtiderna betyder och innebär. Sedan är det ju praktiska saker som att någon kan behöva hjälp med vinterkläder och vanliga kläder, berättar Marie.
Viktigt skapa nätverk runt familjerna
För Söderkåren är det viktigt att skapa ett nätverk kring de familjer som kommer. Att hjälpa dem hitta vänner och träffa fler vuxna att prata med. Att människor blir lyssnade på och frågade efter.
— Många säger att de känner sig lugna och trygga när de kommer till oss och det är precis den känslan vi vill ge. Det är "Välkommen hem" för oss.
Text och foto: Carina Tyskbo