”Utsatta mammor går aldrig på julkonsert eller glöggmingel…”
Att ordna ett julfirande eller att köpa julklappar till barnen blir ofta ett oöverstigligt hinder för de ensamstående mammor som Birgitta Lindgren möter på Centrumkåren i Göteborg. Under julen blir utsattheten ofta än mer kännbar för mammorna.
– Det finns stora behov att fylla. Men en sak som vi har upplevt är att många ensamstående mammor inte kan gå på sådant som julkonserter och glöggmingel. Därför ordnar vi något som vi kallar för ”Advent i Stallet”, berättar hon.
Stallet är kårens lokal i stadsdelen Haga i Göteborg, och en av Hagas äldsta byggnader. Här arrangeras både adventskonsert och glöggmingel enligt konstens alla regler. Med glögg, risgrynsgröt och tilltugg, vackert dukade bord och stämningsfulla blomsterarrangemang blir det en eftermiddag och en helkväll att minnas för mammorna.
– Det brukar vara väldigt uppskattat, konstaterar Birgitta Lindgren.
”Julen hos oss på Frälsningsarmén är deras riktiga julafton”
Hur det ser ut på julafton på Centrumkåren i Göteborg varierar från år till år. I år blir det ”Jul i Stallet” för mammor och barn veckan före jul, i stället för på julafton. Då bjuds de ensamstående mammorna och deras barn på ett stort hemlagat julbord.
– Många av mammorna firar ingen annan jul eftersom de lever i sådan utsatthet. Därför gör vi allt vi kan för att ordna en riktig jul. Vi är måna om att visa respekt och omsorg och lägger ner mycket arbete på att göra allt fint, dekorera och duka vackert.
Mammorna och barnen får dessutom uppleva alla de traditioner som brukar höra julen till – som till exempel dans kring granen, besök av tomten och julklappar till barnen.
– Förra julen delade vi även ut presentkort på ett café till mammorna, för att de skulle kunna unna sig en liten fikastund. Det är sådant de annars inte har råd med, men som blir en liten guldkant i deras tillvaro, förklarar Birgitta Lindgren.
Många av kvinnorna brukar säga att julbordet på kåren är deras riktiga julafton. För Birgitta Lindgren är det viktigt att både mammor och barn känner sig som VIP-gäster.
– Vi lägger stor vikt vid detaljerna, så att mammorna verkligen ska känna sig respekterade och hemma. Vi vill att de ska få behålla sin värdighet, för det är kanske det enda de har kvar.
En andningspaus från en utsatt tillvaro
Tacksamheten från mammorna brukar vara stor, berättar Birgitta Lindgren.
– Flera av dem ser Frälsningsarmén som sitt hem. ”Det här är vårt hem”, brukar de säga.
Birgitta Lindgren berättar att det även skapas olika nätverk mellan mammorna, som kanske inte hade träffats annars. Hon berättar till exempel om en mamma som hade fått matcheckar från kåren och hade mat över.
– Hon bjöd in flera andra mammor på en liten fest för att ge något tillbaka. Jag tycker det är så fint, och det vittnar om att det finns ett enormt fint systerskap mellan de mammor som kommer till oss.
För Birgitta Lindgren är det viktigt att inför julen kunna erbjuda mammorna en andningspaus från en annars väldigt tuff och utsatt vardag.
– De här mammorna kommer ofta från trasiga relationer och väldigt jobbiga situationer. Vi har blivit deras familj och vill ge både dem och barnen en paus från utsattheten – särskilt nu i samband med julen.
Text: Lukas Lindgren