Situationen för utsatta kvinnor i Sverige
Utsatta kvinnor och barn har sedan Frälsningsarmén startade varit en prioriterad målgrupp. Vi hjälper kvinnor som behöver skydd och en tillflyktsort utan våld, kvinnor i hemlöshet, kvinnor som behöver hjälp att passa in i ett nytt samhälle och kvinnor utsatta för människohandel.
Foto: Aleksandr Popov/unsplash.com
Kvinnor i hemlöshet
Hemlöshet bland kvinnor är ofta dold. Många kvinnor söker inte offentlig hjälp utan försöker klara sig genom att bo hos släkt, vänner eller bekanta. Detta gör att det finns ett stort mörkertal och att deras situation ofta inte syns i statistiken. Enligt Socialstyrelsens senaste kartläggning från 2023 befinner sig cirka 27 000 personer i någon form av hemlöshet i Sverige. Av dessa är 38 procent kvinnor. Detta innebär att ungefär 10 260 kvinnor lever i hemlöshet.
Kvinnor i hemlöshet är ofta extra utsatta för våld och övergrepp. De kan också ha svårare att få tillgång till stöd och hjälp på grund av bristande resurser och anpassade insatser.
Antalet barn som lever i hemlöshet är också alarmerande. Minst 9 400 barn berördes av hemlöshet under 2023. Detta påverkar inte bara kvinnorna själva utan även deras barn, vilket skapar en ännu mer komplex situation.
Våldsutsatta kvinnor och barn
Våld i nära relationer är en företeelse som är svår att utreda men enligt BRÅ´s senaste rapport dödades år 2023 tio kvinnor av en nuvarande eller före detta partner, motsvarande siffra för män var 0. För anmälda misshandelsbrott mot vuxna kvinnor 2023 begicks brottet av en bekant person i 81 procent av fallen. Motsvarande siffra för vuxna män var 43 procent.
Det är betydligt vanligare att kvinnor blir utsatta för grov misshandel som leder till behov av sjukvård, visar rapporten.
Kvinnor utsattes även i större utsträckning av en partner eller före detta partner (30 %) jämfört med män (7 %).
Kvinnor utsatta för människohandel
Varje år utsätts människor, varav många kvinnor, för människohandel i globala nätverk inom den grova organiserade brottsligheten. Många som lever i fattigdom blir, i hopp om ett bättre liv, offer. Ibland blir de lovade anständiga arbeten som i verkligheten handlar om något helt annat. Idag lever ungefär 35,8 miljoner människor i världen i vad som kan beskrivas som modern slavhandel.
Den svenska människohandeln omfattar bland annat prostitution men en stor del sker också i form av arbetsexploatering med låg lön och dåliga villkor. Kvinnor tvingas till eller luras att slava på restauranger, kemtvättar, med hushållsarbete eller bärplockning.
Nästan alla länder i världen är involverade i trafficking och människohandel på ett eller annat sätt. De kan vara ursprungsländer, transitländer eller destinationsländer, det vill säga länder som offren kommer ifrån och länder de passerar genom tills de når det destinationsland där de utnyttjas. Sverige tar årligen emot många av dessa människor.
Många offer gör av olika orsaker ingen polisanmälan, bland annat på grund av hot och rädsla. Det kan också vara svårt för utomstående att veta vilka som arbetar frivilligt och vilka som gör det under tvång.
Kvinnor i behov av integration
Många utrikes kvinnor lever i utsatthet och utanförskap och saknar ofta sammanhang och social kontext. De flesta saknar också tillgång till sina rättigheter, som till exempel vilken hälso- och sjukvård de och deras barn har rätt till och hur de kan få tag på en förskoleplats. Många utlandsfödda kvinnor som Frälsningsarmén kommer i kontakt med har också utsatts för arbetsexploatering för att de inte vet om sina rättigheter som arbetstagare.
Ensamheten är också ofta stor, många äldre kvinnor har ingen att prata med och lever hela sitt liv i närområdet utanför majoritetssamhället.
Utsatta kvinnor får hjälp och stöd ›
Frälsningsarmén har sedan rörelsen grundades arbetat för människor som har det svårt. I stor utsträckning har fokus varit på de utsatta kvinnorna, något som dessvärre fortfarande är nödvändigt. De utsatta kvinnor vi möter i våra verksamheter idag behöver bemötas och få hjälp på olika sätt.
Frågor och svar om skyddat boende ›
Kan man jobba om man bor på skyddat boende? Får man ha telefon och hur länge får man bo i där? Vilka regler gäller?