”De blir del i någonting större i egenskap av världsförbättrare”
Härom veckan samlades Frälsningsarméns UNG-team och pratade kring hur man kan bemöta psykisk ohälsa bland unga. Nu finns det planer på att forma verksamheten på ett sätt som skapar delaktighet i ett sammanhang som också knyter an till ett socialt engagemang. Det handlar om utbildningar i ledarskap och social rättvisa för ungdomar samt resor till Lettland där Frälsningsarmén är verksam inom samma territorium som Sverige men där levnadsstandarden är lägre och de sociala behoven är mer utbredda än här.
— På så vis blir de unga del i någonting större i egenskap av världsförbättrare, menar Gabriel Wahl.
— Jag tror den psykiska ohälsan bland dem motverkas när vi hjälper dem hitta roller där de känner sig behövda och önskade, förklarar han.
Frälsningsarmén ledartränar även unga redan från tonåren för att de ska växa som individer och få en funktion där de gör skillnad. UNG-teamet försöker hitta nya plattformar och mötesplatser för samtal och där har exempelvis Zoom varit ett viktigt redskap under pandemin. Bland annat så samlas unga till hemgrupp på nätet på onsdagkvällar.
Psykisk ohälsa efter gymnasiet
Under våren ses även blivande konfirmander i årskurs åtta och nio via Zoom-träffar. På grund av att konfirmationen ställdes in förra året så anordnas den för båda dessa årskurser i år. Om inte pandemin sätter stopp så samlas de också under en lägervecka i juni på Ågestagården i Stockholm. Under samma datum och på samma plats arrangeras även summercamp för gymnasieelever. Detta för att minska klyftorna mellan årskullarna och skapa bättre gemenskap mellan dem. De som konfirmerar sig i år kan sedan återkomma på nästa års summercamp.
Gabriel Wahl påpekar att det kan vara svårt för dem som gått ut gymnasiet att hitta en plats i kyrkan och att man inom Frälsningsarmén planerar att lägga mer resurser på den gruppen som lätt hamnar mitt emellan barn- respektive vuxensegmentet.
— Den åldern är väldigt kritisk för många när 13 års skolgång slutar och man ska hitta ett nytt sammanhang i livet. Och jag kan tänka mig att det särskilt gäller dem som slutar gymnasiet under pandemin och inte har någonting annat att gå till, säger Gabriel Wahl.
Text: Teresia Jansson
Foto: Jonas Nimmersjö