Hjälp en person i hemlöshet – ge din gåva nu

Tindrande ögon eller grusade förhoppningar?

Julen står för dörren. För många barn innebär det glädje, förväntan och tindrande ögon. Men för de barn som växer upp i social och ekonomisk utsatthet är julen förknippad med oro, ångest och grusade förhoppningar.

”Den ekonomiska krisen slår väldigt hårt mot barn och familjer i utsatthet, så inför årets jul är behoven extra stora. Fler än vanligt behöver vår hjälp”, säger Frälsningsarméns kommunikations- och insamlingschef Leif Bergström.

I 158 år har Frälsningsarmén spridit glädje och hopp till de mest utsatta inför julen. De behövande har varit många genom åren: barn i utanförskap, personer i missbruk och hemlöshet, ensamma äldre, våldsutsatta kvinnor. Och många andra.

– Behoven och de behövande har varierat, men vårt uppdrag har varit det samma. Vi vill se till att de människor som lever i utsatthet ska få uppleva en fin jul, förklarar Leif Bergström.

”Det är smärtsamt att se hur krisen slår mot barnen”

Inför årets jul är behoven större än på länge. Den ekonomiska krisen slår hårt mot många grupper. Men det finns en kategori som sticker ut: ensamstående mammor med barn.

– Det är väldigt smärtsamt när vi märker att krisen slår så hårt mot barnen, och att deras jul blir drabbad. Vi möter många ensamstående föräldrar som inte kan ställa fram mat på bordet eller ge en enkel julklapp till sina barn, säger Leif Bergström.

Frälsningsarmén bistår många utsatta med en julgåva inför julen. Julgåvan består ofta av matkassar eller presentkort, men också varma kläder och julklappar till barnen.

– Stödet från Frälsningsarmén gör stor skillnad. En matkasse eller ett presentkort kan rädda julen för någon utsatt och dessutom ge hopp om en bättre framtid, säger Leif Bergström.

Julklappsnätverk sprider glädje till utsatta barn i Uppsala

Frälsningsarmén i Uppsala är månaderna före jul intensiva. Under november månad strömmar ansökningarna om julgåvor in. Lagom till Lucia brukar kåren sedan bjuda in de som har fått sina ansökningar beviljade till fika och utdelning av julgåvor.

– Vi har valt att dela ut presentkort till en matbutik. De som har skrivit att de behöver kläder kan vi även ge rekvisitioner till Myrorna, så att de kan handla där, berättar Åsa Svensson, som är kårledare och ansvarig för det sociala arbetet.

Frälsningsarmén i Uppsala, tillsammans med några fler aktörer, driver sedan många år även ett julklappsnätverk. Genom nätverket kan de barn som växer upp i utsatthet få en julklapp.

– Den som är med i julklappsnätverket får veta lite om barnet de köper till, men de vet inte vem personen är. Sedan köper de en julklapp som vi överlämnar vid julutdelningen.

Deltagarna i nätverket brukar köpa fina julklappar, som om det vore till de egna barnen. Ett minne har särskilt etsat sig fast i minnet på Åsa Svensson. En funktionsnedsatt pojke hade önskat sig ett lego genom julklappsnätverket, men utan att berätta mer än så.

– När han öppnade paketet visade det sig att han hade fått precis det lego som han helst av allt ville ha. Det glömmer jag aldrig, säger hon.

Ensamstående mammor är VIP-gäster på julfirandet i Göteborg

Över hela landet bjuder Frälsningsarméns kårer och verksamheter in till gemenskap och olika typer av julfester och julfiranden. Centrumkåren i Göteborg är ett exempel. Där bjuder Frälsningsarmén varje vecka in till dukat bord för ensamstående mammor och deras barn. Inför julen gör kåren dessutom en extra satsning för att skapa julstämning.

Strax före jul bjuds alla på ett hemlagat julbord. Dans kring granen, besök av tomten och utdelning av julklappar till stora och små bidrar till julkänslan vid julbordet.

– De här mammorna kommer ofta från trasiga relationer och väldigt jobbiga situationer. Vi har blivit deras familj och vill ge både dem och barnen en paus från utsattheten – särskilt nu i samband med julen, säger Birgitta Lindgren, som är ansvarig för kvinnoarbetet på kåren.

Många av kvinnorna brukar säga att julbordet på kåren är deras riktiga julafton. Birgitta Lindgren berättar att de vill att mammorna alltid ska känna sig som VIP-gäster. En fin juldukning – med både blommor, ljus och juldekorationer – är viktiga delar vid julbordet.

– Vi lägger stor vikt vid detaljerna, så att mammorna verkligen ska känna sig respekterade och hemma. Vi vill att de ska få behålla sin värdighet, för det är kanske det enda de har kvar.

Mammor och barn firar första julen utan våld

Till Frälsningsarméns skyddade boenden kommer kvinnor som har varit utsatta för våld i nära relationer. Flera av kvinnorna har med sina barn till boendet, Tillsammans bär de på traumatiska upplevelser från tidigare jular. Att få fira en fridfull jul blir därför extra viktigt.

– För många av kvinnorna blir det här den första julen utan alkohol och våld. För barnen blir det första julen som de inte behöver vara rädda och skydda sina syskon. De får se mamma glad och avslappnad och kan njuta av att fira jul i lugn och ro, förklarar Helena Andersson, som är verksamhetschef på Frälsningsarméns skyddade boende Skogsbo.

Veckan före jul firar mammor, barn och personal en ordentlig julfest på Skogsbo. Julmat, jultomte, julgodis och julevangeliet är några av ingredienserna på festen. Både mammor och barn får dessutom någon julklapp som de själva har önskat sig.

– Att få se glädjen i ögonen på mammorna och barnen är väldigt speciellt. Vi firar en jul i glädje, precis så som alla tänker att julen ska vara, men som våra gäster aldrig har upplevt den, säger Helena Andersson.

Gåvor som får barnens ögon att tindra igen

Årets insamlingsbehov är stora, enligt Leif Bergström. Han hoppas därför att fler än någonsin vill vara med och sprida glädje och hopp genom årets julkampanj. Och varje gåva gör skillnad, betonar han.

– Jag skulle önska att fler fick se när hoppet vaknar till liv hos en förtvivlad mamma eller pappa, eller när barnens ögon börjar tindra igen. Då förstår man att det är värt allt.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805