Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om testamenten. Om du har andra frågor är du välkommen att ta kontakt med oss.
Frågor och svar
Att skriva ett testamente är det enda säkra sättet att tala om hur du vill att dina tillgångar ska fördelas. Om du funderar på att skriva ett testamente, skriv det nu! Se till att det blir så som du vill ha det.
Du kan testamentera till vilken person eller organisation du vill men har du barn (eller barnbarn om barnet inte längre lever) har de rätt till sin laglott. Laglotten är hälften av vad de skulle fått om det inte fanns något testamente.
Ett testamente ska vara skriftligt, daterat och undertecknat av den som testamenterar men också bevittnat och undertecknat av två personer. Vittnena ska känna till att de bevittnar ett testamente men behöver inte känna till innehållet.
Båda vittnena ska närvara samtidigt som testatorn undertecknar dokumentet. Vittnena får inte vara släkt med den som testamenterar, inte vara under 15 år eller vara arvtagare enligt testamentet.
Arvtagare anges med namn och personnummer eller organisationsnummer. Frälsningsarmén har organisationsnummer 802006-1688.
Vill du ha exempel på testamenten hittar du pdf-mallar här
Skriver du inget testamente så fördelas ditt arv enligt den legala arvsordningen. I första hand tillfaller dina tillgångar din maka/make (sambor ärver inte varandra), barn och barnbarn i rakt nedstigande led. I andra hand ärver föräldrar, syskon och syskonbarn och i tredje hand ärver mor- och farföräldrar. Om inga arvsberättigade släktingar finns tillfaller arvet Allmänna arvsfonden. Det går att ändra den legala arvsordningen genom ett testamente men barn/barnbarn har alltid rätt att kräva sin laglott.
Genom att testamentera till Frälsningsarmén är du med och gör en viktig insats. Vi är tacksamma för att många tänker på Frälsningsarméns arbete bland människor i utsatta situationer. Dessa gåvor är av stor betydelse för att kunna fortsätta vårt arbete. Med ditt testamente lever din hjärtefråga och sista vilja vidare och du hjälper dina medmänniskor till ett bättre liv.
Nej, du kan välja att testamentera hela eller en del av din kvarlåtenskap. Du kan även ange ett visst belopp eller specifika tillgångar i form av ett legat, exempelvis ett föremål, en fastighet eller värdepapper.
Frälsningsarmén kan genom testamente ta emot bland annat pengar, aktier, fonder, fastigheter, bostadsrätter, kapitalförsäkringar och bohag. Vi är befriade från kapitalvinstskatt när vi säljer aktier, fonder, fastigheter och bostadsrätter. Det innebär att hela gåvan går oavkortat till Frälsningsarméns arbete.
Vad pengarna går till beror på vad du skriver i ditt testamente. Om du skriver att tillgångarna ska tillfalla Frälsningsarmén kommer vi att använda dem där vi bedömer att de behövs bäst. Vill du att din testamentsgåva ska gå till ett specifikt ändamål eller en särskild ort, målgrupp eller verksamhet, kan du givetvis ange det. Tänk bara på att behov i samhället, liksom vår verksamhet kan ändras över tid och att ändamålet fortfarande är aktuellt den dagen testamentsgåvan tillfaller Frälsningsarmén. Förslagsvis kan du formulera det så att ”I första hand ska medlen tillfalla ………………, i andra hand liknande verksamheter alternativt där medlen bäst behövs”.
Ja, det kan du göra, men det är inte giltigt att skriva ändringar och göra tillägg i ditt befintliga testamente. Riv det gamla och skriv ett nytt istället. Skriv gärna ”Detta testamente ersätter tidigare upprättade testamenten”.
Förvara ditt originaltestamente på en säker plats, helst i ett bankfack eller hos en jurist- eller begravningsbyrå. Frälsningsarmén åtar sig också att utan kostnad förvara testamenten där vi finns omnämnda. Det förvaras då i bankfack och vår bevakning säkerställer att testamentet kommer fram i rätt tid.
Vill du att vi kontaktar dig?
Fyll i formuläret nedan:
Kontaktinformation
Adress
Frälsningsarmén
Testamentesärenden
Box 5090
102 42 Stockholm
E-postadress