logotype

Kylskåpsradion

Kylskåpsradion är ett digitalt trygghetsprojekt som vill vara en positiv röst i barnens medieklimat på internet och ta barnens frågor och känslor på allvar, så att de ska känna trygghet, hopp och framtidstro och förstå alla människors lika värde.

Bakgrund

En allt större del av barns vardag utspelar sig på internet, vilket ökar utsattheten för nätmobbing och övergrepp. Samtidigt ökar avståndet mellan barn- och vuxenvärld. Med Kylskåpsradion vill Frälsningsarmén minska avståndet och finnas där barnen finns.

Kylskåpsradion är en podcast med Gabriel och den busiga handdockan Åsskar. Till Kylskåpsradions digitala frågelåda skickar barnen inlägg om allt ifrån dödsångest och Tiktoktrender och flamsiga skämt. I två avsnitt i veckan bemöter Gabriel och Åsskar lyssnarnas inlägg och diskuterar olika teman. Avsnitten är alltid humoristiska och allvarliga om vart annat. Här får barnen ventilera sin oro och här är alla frågor okej.

Podcasten har över 1000 nedladdningar om dagen och frågelådan har över 12 000 inlägg. På Spotify har 14 000 unika konton lyssnat på Kylskåpsradion och 1500 konton följer podcasten.

Vid sidan av podcasten ger Kylskåpsradion även skolföreställningar på skolor över hela landet. Ekonomiska medel sökes även för att omvandla de tusentals inläggen i frågelådan till en bok som barnen kan bläddra i.

Målgrupp

Barn i åldern 8-11 år.

Syfte

Att möta barns frågor och oro.

Mål

  • Att barn ska förstå allas lika värde
  • Att barn ska bli vana vid att prata om sina känslor
  • Att barn ska känna trygghet och framtidstro

Metod

Kylskåpsradion är ett digitalt trygghetsprojekt där trygghet skapas med hjälp av följande tre delar.

  • Glädje. Många barn lyssnar på Kylskåpsradion när de är ledsna och i behov av uppmuntran. Vi vill inte skilja på skratt och allvar, så det är alltid nära till de svåra frågorna men fortfarande lättlyssnat och roligt.
  • Kunskap. Kunskap är ett botemedel mot oro. Barn idag hör om alla nyheter som sprids på internet, men de förstår inte alltid och kan inte sätta allt i perspektiv. Därför behövs en närvarande vuxenvärld som lyssnar, tar barnens frågor på allvar och hjälper till att förklara.
  • Gemenskap. För trogna lyssnare är Gabriel och Åsskar som nära vänner som de skriver till när de är ledsna. Eftersom alla inlägg ur frågelådan läses upp i podcasten blir lyssnarna ett stöd till varandra genom varandras berättelser. Känslan av ensamhet minskar när vi får höra att det finns andra som förstår.

Matchar Kylskåpsradion din stiftelses ändamål?

Då är vi intresserade av att ansöka om verksamhetsbidrag hos er. Lämna gärna dina kontaktuppgifter i formuläret nedan så hör vi av oss!

Insamlingshandläggare: Lars Beijer
Telefon: 08-56228255
E-post: foretag@fralsningsarmen.se