logotype
Hjälp äldre i utsatthet - ge din gåva nu

Ge er företagsgåva via kort eller faktura

Välj belopp

Välj betalsätt

Dina kontaktuppgifter

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Till våra dagkollon, läger och aktiviteter kommer barn med olika förutsättningar. En del lever i trygga familjer. Andra växer upp i svår utsatthet. Vi vet vad våra sommaraktiviteter betyder för barn i utsatthet. Där får de leka, bada och busa med andra barn. Där får de äta sig mätta och lära sig viktiga saker om livet. Där får de dessutom möta trygga vuxna, som lyssnar och förstår. Och så brukar det bli tid för en och annan glass.

För barn i utsatthet är sommarkollot ofta deras enda riktiga ”semestervecka”. Det blir deras berättelse till klasskompisarna under höstens första skoldag.

Nu behöver vi din hjälp. För det är nämligen precis som i Idas sommarvisa: ”Du ska inte tro det blir sommar, ifall inte nå’n sätter fart...”. Barn i utsatthet är helt beroende av att du och jag sätter fart och färg på deras sommar. Annars blir det inget.

Vill ert företag ge ett barn i utsatthet en fin och minnesvärd sommar? Er gåva gör att Elsa och andra barn kan följa med på dagkollon och läger.

På dagkollot i Tranås lär sig barn att samarbeta

Under två sommarveckor bjuder Frälsningsarmén i Tranås barn mellan 7 och 12 år på ett fyra dagar långt dagkollo på sommargården Sännevadet. Roliga aktiviteter, lekar, tävlingar, mat och fika är något av det som väntar barnen. Men också en möjlighet att få lära sig spela ett musikinstrument. En av dagarna åker alla dessutom på en rolig utflykt till Linköping.

– Vi bjuder på allting, eftersom vi vill att alla barn ska ha möjlighet att följa med, berättar Jenny Carlsson, som tillsammans med sin man Rickard leder dagkollot.

Flera av barnen som finns med på dagkollot har Frälsningsarmén i Tranås mött genom det sociala arbetet. Hjälpsökande familjer med barn i rätt ålder brukar erbjudas plats på kollot. Information om kollot går även ut i kommunens folder om sommaraktiviteter.

– Den delas ut till alla elever på Tranås, så vi får in anmälningar från barn med

väldigt olika bakgrund.
Ett av syftena med kollot är just att barn med olika bakgrund ska få mötas och lära sig att samarbeta. Jenny Carlsson har fått se hur barn med en hård attityd till andra barn har mjuknat under kolloveckan.

– Vi känner att vi har en viktig uppgift i att minska klyftor och hjälpa barn att umgås med varandra, säger hon.

”Vi var stadsbarn som fick komma ut på landet. Jag är för alltid tacksam över vad Frälsningsarmén gjorde ”

63-årige Richard Flinck, numera svårt cancersjuk, minns med tacksamhet somrarna med frälsningsarmén, då han och tvillingbrodern thorsten fick möjlighet att åka på kollo, trots att deras mamma hade en ekonomiskt utsatt situation.

”Lägret är ofta barnens enda sommaraktivitet”

Varje år anordnar vi ett nationellt barnläger, för barn mellan 7 och 12 år. I år är temat för lägret ”Skapad”, då barnen bland annat ska få möjlighet att skapa olika saker.

– Vi vill att barnen ska förstå att det finns en tanke och mening med deras liv. Men också att de ska få möjlighet att upptäcka saker som de är bra på. Det är ett sätt att stärka deras självkänsla, säger Jennie Gallardo, nationell ungdomssekreterare på Frälsningsarmén.

Till barnlägret kommer barn med olika bakgrund. En del av barnen får möjlighet att följa med genom att Frälsningsarmén har hjälpt deras familjer under året.

– Vi får kontakt med familjer genom det sociala arbetet, och då känns det fint att ge barnen en chans att åka på läger. Lägret är ofta deras enda aktivitet under sommaren, så det betyder jättemycket för dem, förklarar Jennie Gallardo.

Men Jennie Gallardo är noga med att påpeka att alla barn kommer på lika villkor till Frälsningsarméns läger och kollon, och att ingen ska känna sig utpekad. För de barn som har behov av att prata av sig lite finns det gott om trygga vuxna på barnlägret – som även brukar bli viktiga förebilder för
barnen.

– Vi får så många fina samtal, om livets utmaningar och annat. Jag älskar verkligen att prata med barnen och att uppmuntra dem på olika sätt, säger Jennie Gallardo.