logotype
Hjälp människor i akut utsatthet - ge en gåva nu

Artiklar

Artiklar och stories kring vårt omfattande arbete mot hemlöshet.

Till vänster från ett av rummen på Nylösegården, till höger porträtt på Ingela Sagman som är verksamhetsansvarig.

Långsiktigt stöd det enda som ger drogfrihet

Nylösegården i Göteborg drivs av Frälsningsarmén och är ett stödboende för män över 18 år med missbruksproblem. Trycket är just nu mycket högt på platserna i vårdkedjan.

En äldre man, Tommy, står vid en tegelvägg utanför en port iklädd en blå täckjacka och tittar in i kameran.

Tommy som är hemlös sover hos Frälsningsarmén

På akutboendet Midsommarkransen får han förutom möjlighet till stöd och samtal också en sängplats, varm mat och möjlighet att duscha och tvätta.

En kvinna iklädd en brun jacka, Rose, som tittar in i kameran.

”Jag tänker resa mig igen”

Rose liv gick i spillror vid en separation då både kropp, psyke och ekonomin drabbades hårt. Hos Frälsningsarmén får hon stöd och hjälp att komma vidare.

En kvinna, Madeleine, som tittar in i kameran. Hon är iklädd en brun kofta och har en grön halsduk runt halsen.

Efter 30 år är Madeleine fri från droger och hemlöshet

Hon är en av de dagliga gästerna på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm. ”Jag har fått mycket hjälp här och blir alltid bemött med respekt”.

En äldre man med skägg sitter med en smörgås och en mugg i händerna - i bakgrunden syns en bokhylla och en knippe uppblåsta ballonger.

”Allt rasade efter skilsmässan”

Claes hade familj, hem och jobb men hamnade i alkoholism och förlorade allt i samband med separation. På Frälsningsarméns sociala center får han hjälp och stöd sedan många år. Och han gläds över sin gudstro och kontakten med ett av barnen.

Annika lever i hemlöshet och besöker här julbordet på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm. Hon är iklädd en svart jacka och har en grå mössa på huvudet.

Jultallrik och varm gemenskap för Stockholms utsatta

Totalt 118 gäster bjöds på julmat och en julmatkasse på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm.

Samuel som tittar leendes in i kameran. Han är iklädd en svart tröja och har ett kors runt halsen.

Samuel levde i missbruk och hemlöshet – nu hjälper han ungdomar i riskzonen

Sexuella övergrepp, depressioner, självmordsförsök, missbruk och hemlöshet. Samuels liv har varit allt annat än enkelt. Men i mötet med Frälsningsarmén och genom tron på Jesus fick han hjälp att komma på rätt kurs. Nu är Samuel drogfri och har en egen lägenhet. Och han hjälper ungdomar som riskerar att hamna snett i livet. – Frälsningsarmén har haft en otrolig betydelse i mitt liv, berättar han.

Två äldre män, Ralf och Janne, som står bredvid varandra och tittar in i kameran. De står utomhus och i bakgrunden syns ett hus och några träd.

”Till slut sov jag i Stockholms parker”

För vännerna Ralf och Janne har alkoholmissbruket försatt dem i många svåra situationer på äldre dagar. Ralf har levt i hemlöshet, båda har hamnat på sjukhus på grund av drickandet. Nu har de bostad, ett ordnat liv och gemenskap med varandra och Frälsningsarmén.

En äldre man med keps och kortärmad tröja sitter vid ett bord  inne på Frälsningsarméns sociala center i Hornstull, Stockholm.

”Äntligen får jag en bostad”

Nils levde många år i psykisk ohälsa, missbruk och hemlöshet och har gjort flera självmordsförsök. Hos Frälsningsarmén fick han hjälp och mötte kärlek. Att tro på Gud smälte bort begären och den svåra ångesten. Nu känner Nils frid - och får äntligen en egen bostad.

En hög av inslagna julklappar.

Lyxigt julbord för hemlösa och andra utsatta i Stockholm

"Stämningen brukar vara jättegod, folk sjunger med och applåderar. Många gläds åt att det är så mycket julmat, från sill och lax till varma rätter, så de får ta flera tallrikar under dagen, säger Bodil Nilsson, verksamhetschef för Sociala centret i Hornstull, Stockholm. Varje gäst får också en julgåva innan de går.

En äldre man med bakhuvudet mot kameran och bredvid honom står det en kvinna. Han tittar in i en spegel och i spegeln syns kvinnan som rakar mannens skägg.

Marika klipper hemlösa

På Frälsningsarméns Sociala Center i Stockholm har hemlösa i fem år haft möjlighet att få sitt hår klippt. En av initiativtagarna är Marika Lindahl som tillsammans med sin kollega Sandra Eriksson blev inspirerade av en frisör i New York som börjat klippa hemlösa i parkerna. ”Då slog det oss att vi också kan göra skillnad”, säger Marika.

Stämningsfullt julbord för fler än tvåhundra hungriga

På Frälsningsarméns Sociala Center vid Hornstull hölls under Luciaveckan det årliga julbordet för människor i utsatthet. Många åkte långt för att komma in i värmen och få ta del av julmat, andakt, gemenskap och sånger. ”Hit får man komma vilket humör man än är på. Och maten är så god!” säger Ingrid, en av gästerna.

En äldre man, Hans, som i ena handen håller i en kaffemugg. Han sitter ned vid ett bord och på bordet ligger det en smörgås, ett par glasögon och en öppen tidning.

Gemenskap mitt i ensamheten

Hans hade en väldigt hård uppväxt men tycker ändå att livet blev ganska bra, om än ensamt. Till Frälsningsarméns sociala center kommer han gärna och fikar och ser på folk. ”Den här platsen visar hur Sverige mår idag” säger Hans.

Ryggtavlan av en kvinna med Frälsningsarmén sköld på jackan och mittemot henne sitter det en äldre man lutad mot en stenvägg. Mannen är iklädd en röd filt och har en svart mössa på huvudet. Han håller i en Frälsningsarmén-mugg och tittar upp mot kvinnan.

39 625 magar slutade kurra

Just nu är trycket högt på flera av Frälsningsarméns sociala verksamheter. En utdragen pandemi har slagit hårt mot många. Och allra hårdast mot de mest utsatta.

En kvinna och en man, Lena och Christer, står bredvid varandra och tittar in i kameran. De står i Sociala Centrets lokal och är iklädda ytterkläder.

De får hjälp att komma vidare

Lena och Christer har haft det tufft i många år. Sjukdomar, psykisk ohälsa och även problem med droger har kört ekonomin i botten. På Frälsningsarméns sociala center får de hjälp med matkassar och även med myndighetskontakter för att komma vidare i livet.

En man med Frälsningsarmén sköld på jackan som håller i en kaffemugg. Han står och ler mot en man till höger om honom som är iklädd en röd filt och har en svart mössa på huvudet. Mannen med filt och mössa håller i en kartong med ett par nya skor som han precis fått.

Så här hjälpte vi fler under 2021

Frälsningsarmén är en kristen kyrka med ett omfattande socialt arbete. Vi riktar oss till människor som har det svårt på olika sätt. Under 2021 har vi arbetat för att ge fler utsatta grupper i samhället en bättre tillvaro. Här kommer några exempel på hur vi hjälpte fler under 2021.

En man, Henrik Filipsson, med Frälsningsarmén-väst som ler mot kameran. I bakgrunden syns en julgran och en byggnad.

Med hjärta för de utsatta

När andra sover finns Henrik Filipsson på Göteborgs gator med kaffe, mackor och kärlek. Dagtid aktiverar han asylsökande på Migrationsverket i Kållered. Stridsropet fick elva timmars berörande möten i Frälsningsarméns regi.

En man med röd Frälsningsarmén-väst som tittar in i kameran. Han står vid en Frälsningsarmén-skylt med ett swishnummer på och texten "Ge fler möjlighet till en God Jul".

Julinsamlingen hjälper hela året

För Frälsningsarmén i Södra Vätterbygden är den lokala insamlingen vid jul viktig för den sociala verksamheten under hela året. De traditionella julgrytorna använder de fortfarande och ställer ut dem på fem platser i Jönköping, Habo och Huskvarna under december månad.

En man med Frälsningsarmén sköld på sin tröja som tittar in i kameran. I bakgrunden syns ett kök.

Frälsningsarmén tar tempen på samhället

I Frälsningsarméns sociala arbete ser vi hur pandemin drabbar dem som redan har det tufft. De tim- och korttidsanställda tappar sina anställningar först. När man sedan ska ta del av våra välfärdssystem blir det ofta ekonomiska ”glapp” innan man hittar rätt och får sin rättmätiga utbetalning. Detta beror till stor del på att myndigheter som Arbetsförmedling, A-kassa och Försäkringskassa är överbelastade och processerna har blivit allt långsammare.

En äldre man, Börje Glandberger, som ler mot kameran. Han är iklädd en rutig skjorta. I bakgrunden syns några bord och en lampa.

Börje arbetar på Sagahemmets härbärge för hemlösa

Att arbeta på ett härbärge för hemlösa kan vara tufft och både fysiskt och psykiskt krävande. Det är ett arbete fyllt av besvikelse och sorg, blandat med lite glädje och lite hopp, hopp som lätt förvandlas till besvikelse. För Börje Glandberger, är glädjen att få vara till hjälp för någon större än de besvikelser som kan komma.

Helena Andersson som är kårledare och ansvarig för det sociala arbetet och familjearbetet på Kår 393 i Stockholm. Hon sitter vid ett bord och samtalar med en hjälpsökande mamma. Den hjälpsökande mamman sitter med ryggtavlan mot kameran.

"Hur ser ditt rum ut?"

På Frälsningsarméns församling/kår 393 i Stockholm möter Helena Andersson, kårledare och ansvarig för det sociala arbetet och familjearbetet ofta barn som inte kan svara på kompisarnas frågor i skolan; ”Hur ser ditt rum ut?”, ”Har du ett eget rum?” Barn vill följa med sina kompisar hem och barn vill att kompisarna hälsar på hemma hos dem, men många av de barn hon möter har inte den möjligheten. ”Det måste självklart påverka barnen”, säger Helena.

En man, Bengt, som tittar in i kameran. Han är iklädd en svart tröja och har ett halsband med ett kors på.

”Drogerna var lösningen på mina problem”

Bengt kom tidigt in i ett missbruk, använde olika substanser i många år och var hemlös. Han gick beväpnad och sov ibland på toaletter. En tid bodde han på Frälsningsarméns stödboende, Klippangården, i Sundsvall. Idag är han drogfri, har en lägenhet och är med i Klippangårdens styrelse.

En kvinna som tittar ut genom ett fönster. Hon är iklädd en blå jacka med luva.

"Nu har jag förstått hur hemlösa har det"

För att orka med livet med en man som misshandlade Mona så började hon ta droger. Hon har varit hemlös och sovit utomhus många gånger. En bekant hon bodde hos tog med henne till Frälsningsarméns sociala center i Hornstull. Förutom gemenskap där gläds Mona över matkassen hon får på fredagarna.

En äldre man med skägg, Kenneth, som sitter i en soffa och tittar in i kameran. Han är iklädd en blåa tröja med tryck och över tröjan har han en rutig skjorta.

"Jag har inte en enda krona"

Kenneth är 59 år, arbetslös och hemlös. Då han har hamnat ”mellan stolarna” i samhället har han inte ens socialbidrag för tillfället. Han pantar burkar och sover utomhus, på en trapp eller bänk. Till Frälsningsarméns sociala center i Hornstull kommer han dagligen för att äta och duscha.

Till vänster: En brun nalle med röd rosett runt halsen som ligger på en kartong. Till höger: En person inlindad i en blå filt som sitter på en kartongbit och lutar sig mot en stenvägg.

Att sakna bostad är att sakna värdighet

Hemlöshet slår hårt mot alla: barn som vräks, ensamma mammor, personer i psykisk ohälsa eller missbruk, separerade, arbetslösa eller asylsökande. Enligt en rapport från Socialstyrelsen i november 2017 ökar antalet hemlösa i akut hemlöshet, antalet kvinnor, unga och utlandsfödda.

Till vänster: Ett rum med en säng. På väggen hänger det en tavla och på golvet ligger det en randig matta. Till höger: Personal på stödboendet Lilla Bommen i Göteborg som delar ut en tallrik med mat till en man.

Hjälp för hemlösa i Göteborg

"Procenten av de hemlösa som har möjlighet att klara ett eget boende är skrämmande låg men vi erbjuder dem stöd i vardagen och uppmuntrar dem att tro mer på sig själva", säger Carola Gårdare, verksamhetschef vid våra stödboenden i Göteborg.

Fokus på två händer som vilar på varandra.

Han är hemlös och bor på gatan

Den morgonen vi träffade Masoud hade han tillbringat natten i sin sovsäck på en bänk i Mosebacke, en sovsäck som han alltid har med sig. ”Men sedan jag fått arbetstillstånd så ser jag en möjlighet att utveckla mitt liv, att hitta ett jobb och Frälsningsarmén ger mig bästa möjligheterna”.

En kvinna med en grå luvtröja som täcker hennes ansikte och hon tittar ned mot marken. Hon sitter lutad mot en grå stenvägg.

Jenny som är hemlös önskar sig ett vettigt ställe att sova på

Jenny är 36 år och hemlös, hon sover i trappuppgångar och källarutrymmen, där hon lyckas ta sig in. "Det är svårt att sova om nätterna och jag är aldrig utvilad", säger hon. På Frälsningsarméns sociala center i Hornstull äter Jenny frukost, duschar och kan vila upp sig en stund på dagen.

En man, Markus, som tittar in i kameran. Han står utomhus framför ett trädd och är iklädd en skjorta med en skinnväst över.

"Svårt som hemlös att komma på fötter"

Markus har levt i olika typer av hemlöshet under hela sitt vuxna liv. Han har bollats mellan olika instanser i samhället och inte fått tillräcklig hjälp. På kåren i Halmstad har han glatts över varm mat/gemenskap och det är ett av få ställen där han känt sig bemött med respekt.

Till vänster: Klippansgårdens invigning. En man från Frälsningsarmén står framför den gula fasaden och hälsar välkomna. Till höger: Ett kök och ett bord med två stolar.

Utslussningslägenheter invigda i Sundsvall

I Sundsvall driver Frälsningsarmén Klippangården, ett natthärbärge och stödboende. Nu tillkommer ett utslussningsboende som ett led i processen mot ett självständigt liv för människor som ofta levt i hemlöshet och med missbruk. Enligt kommunen och personalen på Klippangården fyller dessa ett stort behov.

En äldre man, Rune, i sociala centrets lokal. Han är iklädd en svart jacka och tittar in i kameran.

"Nu vill jag bara ha lugn och ro"

En egen bostad gör enorm skillnad för en pensionär med ett handikapp. Efter många år i hemlöshet har Rune med hjälp av Frälsningsarméns sociala center vid Hornstull i Stockholm fått en lägenhet. ”Jag tror att livet blir bra nu”, säger han.

En äldre man, Pelle, som tittar in i kameran. Han är iklädd svart jacka med en grå halsduk runt halsen och en röd keps på huvudet.

Mot ett nytt liv i eget hem

Pelle har levt många år som hemlös. Kuratorn på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm kunde ge hjälp genom snårskogen av ansökningar och bestämmelser, och nu har han äntligen fått en bostad.

Bild tagen genom ett fönster. På bilden syns två kvinnor som sitter mittemot varandra och samtalar vid ett bord. Kvinnorna håller i varsin kaffemugg.

Här får hemlösa kvinnor ro om natten

Sedan 1 januari driver Frälsningsarmén ett kvinnohärbärge med sex platser i Uppsala. Detta efter att man har sett ett ökat behov av ställen som dessa. ”Det finns många hemlösa kvinnor i Uppsala som behöver lugn och ro om natten”, säger Per Arenlid, verksamhetsansvarig.

Bilden är tagen genom ett fönster och på bilden syns en man som tittar ut. Han är iklädd en grön jacka med röd fodring och han har en svart luva på huvudet.

"Jag orkar inte vara hemlös"

Sven blev slagen av sina fosterföräldrar och hamnade tidigt i missbruk. Han har suttit i fängelse, varit hemlös och haft placeringar på olika institutioner. Nu bor han på ett av våra akut- och stödboenden. Där har han fått nytt hopp och drömmer om ett drogfritt liv med bostad och arbete.

En lång kö av hjälpsökande som står längs med en gata utanför Templet i Stockholm. Personerna i kön står med ryggtavlorna mot kameran.

Lång köldperiod slår hårt mot utsatta

Frälsningsarmén, vården och Polisen delar sin bild av hur den långvariga kylan slår mot dem som lever i hemlöshet eller annan utsatthet. Köldskador, svullna ben och fötter, sår och urinvägsproblem drabbar den som sällan får komma in i värmen. Dessutom gör pandemin att sovplatserna blir svårare att finna.

En man som står utomhus iklädd en svart jacka, gråa vantar och en svart mössa. Det snöar. Mannen står med ryggtavlan mot kameran och tittar på ett fönster med en röd adventsljusstake som lyser.

För den som är hemlös blir julen extra ångestladdad

När nätterna blir långa och kölden sätter in blir det ännu svårare för den som är hemlös och saknar egen bostad. När julen så kommer blir också ensamheten och hungern större, när andra besöker släkt och vänner och äter sig mätta från överfyllda julbord.

Sagahemmets fasad. På gården står det cyklar uppställda vid ett cykelställ.

Sagahemmet i Uppsala - stödboende och härbärge

Sagahemmet är ett stödboende med utslussningslägenheter, bostäder där man kan bo tills man är redo för att återvända till en egen bostad. Men Sagahemmet har också härbärge, ett så kallat akutboende, för kvinnor.

Bodil Nilsson, verksamhetschef för Frälsningsarméns sociala center i Stockholm. Hon står vid centrets entré och tittar in i kameran.

Aldrig stängt för sociala centrets gäster – trots nya rutiner

På Frälsningsarméns sociala center har tiden med corona påverkat vardagen märkbart. Men dörren har hela tiden varit öppen för gästerna i missbruk, psykisk ohälsa eller hemlöshet. ”Och vi ser en ny målgrupp: personer som på grund av pandemin inte fått sina vikariat förlängda och inte kan köpa mat eller betala hyran", säger Bodil Nilsson, verksamhetschef.

Ingela Sagman som är verksamhetschef på Frälsningsarméns akutboende Lilla Bommen och Nylösegården. Hon ler mot kameran.

Vårdkedjan i Göteborg skapar goda möjligheter till ett drogfritt liv

Att länka samman alla vårdinsatser är det mest effektiva för att behandla och upprätta individer i utsatthet. Det menar Ingela Sagman, verksamhetschef på Frälsningsarméns akutboende Lilla Bommen och Nylösegården. ”Vi vill rädda människor och bygga en vårdkedja!” säger hon och är stolt över den nyrenoverade motivationsavdelningen.

Till vänster: Richard Nilsson som är volontär på Frälsningsarmén Templet på Östermalm i Stockholm. Han delar ut matlådor och frukostpåsar till människor i utsatthet. I mitten: En person som häller mjölk i en kopp med kaffe. Till höger: Ett övergångsställe. I bakgrunden syns en samlad grupp människor.

Gratis frukostpåse och matlåda för behövande och utsatta

Mitt på Östermalm i Stockholm ligger något man kanske inte förknippar med stadsdelen med många exklusiva kaféer och restauranger. Där finns Frälsningsarméns kafé med gratis mat och andra nödvändigheter samt samtal för utsatta och behövande. Under det gångna året har som exempel omkring 13000 matlådor delats ut.

Sjuksköterskorna Wictoria Tersmeden och Helene Berg. De står bredvid varandra och ler mot kameran.

Frälsningsarméns samarbete med vårdcentralen hjälper hemlösa

En gång i veckan får gästerna på Frälsningsarméns sociala center vid Hornstull i Stockholm besök av vårdcentralen Pelarbacken. Personer i utsatthet och hemlöshet som sällan söker upp vården kan nu få bättre hälsa och hjälp med sår, skador och vacciner.

En kvinna, Alexandra, som sitter vid ett bord för att äta julbord på sociala centret. Hon har på sig en grå jacka och en gråstickad halsduk. På bordet ligger det en bulle, en kaffemugg och en tallrik med julmat på.

Julbord för utsatta och hemlösa blir ett ljus i mörkret

Frälsningsarméns sociala center i Stockholm fortsätter sin uppskattade tradition av att bjuda på julbord för utsatta och hemlösa. Under fyra timmar välkomnades 195 kalla, våta och trötta människor att dela julens godaste rätter, gemenskap och en berörande julandakt.

Två frisörer som klipper en äldre man och en kvinna på Frälsningsarméns sociala center, Hornstull. Frisörerna och de två gästerna är glada och ler.

Frisörerna klipper gästerna på Frälsningsarméns sociala center

Det är bråda dagar för frisörerna Marika och Sandra från Malå som farit ner till Stockholm för att klippa gästerna på vårt sociala center i Hornstull. ’Salongen’ är inrymd i centrets garderobsdel där det i vanliga fall delas ut kläder till behövande. Men just denna dag får klädutdelningen samsas med frisörerna.

Maria Emanuelsson till vänster och Märta Granath till höger. De står utanför entrén till Frälsningsarméns sociala center i Hornstull, Stockholm. De tittar in i kameran och ler.

Utsatta och hemlösa pensionärer får hjälp

Ett gott samarbete mellan kuratorn på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm och Socialförvaltningens uppsökarteam ger bättre hjälp till äldre och pensionärer i utsatthet och hemlöshet. ”Vi har skapat ett tryggt nätverk som gör kontakten med myndigheter och den praktiska hjälpen lättare”, säger Maria Emanuelsson på sociala centret.

En äldre man, Bernt, som står vid en vägg och tittar in i kameran. Han är iklädd en lila långärmad tröja med en grön t-shirt över och på huvudet har han en blå mössa.

"Jag äger ingenting"

Efter många år i hemlöshet är Bernt van att bo där det finns möjlighet. Till Frälsningsarméns akutboende i Midsommarkransen i Stockholm kommer han ofta.

En person från Frälsningsarmén som står och samtalar med en man som står till höger. Mannen håller i en skål och är iklädd en grå fleecetröja och har en svart mössa på huvudet.

Utan bostad blir julen svår

Med stigande elpriser, högre bränslekostnader och matpriser som skenar är det många som oroar sig för den kommande vintern. Men för den som är hemlös och saknar ett eget hem att gå till, blir denna vinter lika svår som förra vintern och inte minst julen. 

En kvinna, Sussie, som tittar till vänster om kameran. Hon sitter vid ett bord i sociala centrets lokal. På bordet står det en blå bricka och i bakgrunden syns flera bord.

"Alla vill väl ha kärlek?"

Sussies liv är präglat av missbruk. Som för många kvinnor i utsatthet började det tidigt, med män som inte var bra för henne. Nu kämpar hon också mot tuffa sjukdomar, och att bli av med drogproblem är svårt. ”Men här är de mänskliga” säger hon om Frälsningsarméns sociala center.

En man, Lars, som tittar in i kameran och ler. Han står framför en brun dörr med två mindre fönster.

"Frälsningsarmén tror på mig - det känns helt suveränt"

Missbruk och hemlöshet har präglat Lars Sjöbergs liv och i processen mot ett drogfritt liv har han ibland hamnat mellan stolarna. Nyligen flyttade han ut från Frälsningsarméns akut- och motivationsboende i Midsommarkransen. Där känner han sig hemma och han lovordar den engagerade personalen. Likadant med Sociala centret i Hornstull och nu hoppas han få en plats på Halvvägshuset i Hjorthagen.

En kvinna från Frälsningsarmén med ryggtavlan mot kameran. Hon delar ut en matkasse med matlådor till en äldre man som står mitt emot henne.

Hjälp oss lindra pandemin för personer i utsatthet

Lennarts enda inkomst var garantipensionen. När hans sambo plötsligt valde att lämna honom, stod han ensam kvar med hyra och andra fasta utgifter. Det blev för tufft. Till slut blev han vräkt och hemlös. Med betalningsanmärkning ville ingen ha honom som hyresgäst.

Fokus på ett par händer med slitna vantar. Mannen sitter på en bänk och är iklädd mycket smutsiga och slitna kläder. Till vänster om mannen står en plastkasse.

"Frälsningsarmén räddade mitt liv!"

Bengt Jansson fastnade i alkoholmissbruk och höll på att dricka ihjäl sig. Då fick han en plats på Frälsningsarméns stödboende, Klippangården, i Sundsvall. Nu bor han i en av utslussningslägenheterna där och Bengt menar att vistelsen och den fantastiska personalen har räddat hans liv.

En kvinna till vänster och en man till höger, Jenni och Omar, som tittar in i kameran. De tittar in i kameran.

De köar till värmen hos Frälsningsarmén

Per-Olof, Cecilia, Jenni och Omar köar i kylan på ett sätt som de flesta svenskar slipper. Till Frälsningsarméns sociala center kommer de för att äta frukost, få matkasse och vila lite i värmen. ”Jag har fått hjälp med mycket här: vart man ska vända sig, vem man ska ringa, hur man fyller i papper”, säger Per-Olof.

En äldre man, Hannu, som tittar in i kameran. Han står mot en grå vägg och är iklädd en svart jacka, en svart halsduk och har en svart mössa på huvudet.

"Jag ber till Gud om ett bättre liv"

Hannu hade en gång fru, barn och ett bra jobb som plåtslagare. Alkoholen slog omkull allt. Nu bor han på ett stödboende för män i utsatthet, där han inte trivs. Som troende går han gärna till Frälsningsarméns sociala center för att fika och värma sig.

En äldre man, Per, som står utanför Sociala centret. Han tittar in i kameran och ler. Per är iklädd en brun skinnjacka och har en svart mössa på huvudet.

”Jag äter och sover hos Frälsningsarmén”

Per hoppas på hjälp med lägenhet. Så gott som varje dag kommer han till sociala centret medan nätterna tillbringas på akutboende – båda drivna av Frälsningsarmén. Här på centret får han mat och möter bekanta. Under tiden pågår behandlingen mot missbruket, som startade tidigt i livet.

En man, Jimmy, som står vid en dörröppning och tittar in i kameran. I bakgrunden hänger det en ljusslinga och en spegel på väggen.

”Bästa stället man kan vara på”

Jimmy har kämpat mot missbruk under större delen av sitt 37-åriga liv. Men när han kom till Frälsningsarméns HVB-hem Kurön kände han att han fick rätt hjälp. Nu bor han på Halvvägshuset i Hjorthagen, har arbetsträning på Myrorna och tycker att han fått de bästa förutsättningarna för en drogfri framtid.

En ung man, Omar, som tittar in i kameran. Han står inomhus på Sociala centret och i bakgrunden, till vänster om honom, syns en trappuppgång.

"Jag sover under en bro"

Omars situation är desperat. Han är hemlös, sover under en bro i Stockholm och längtar efter att få arbete och någonstans att bo.” Jag lär mig fort och vill verkligen jobba och bidra i Sverige”, säger Omar, som har svenska ID-handlingar. På Frälsningsarméns sociala center får han hjälp, för första gången på länge.

Maria Emanuelsson som är kurator på sociala centret. Hon står framför centrets entré och ler mot kameran,

Frälsningsarméns kuratorer fyller en helt unik funktion

Frälsningsarmén fyller en unik funktion i arbetet med att hjälpa människor som har fastnat i missbruk, hemlöshet och andra sociala problem. Det menar Bodil Nilsson, verksamhetschef på Sociala centret vid Hornstull i Stockholm. ”Våra kuratorer finns vid gästernas sida hela tiden och kan jobba kontinuerligt med både motivation och gränssättning.”

Bodil Nilsson, verksamhetschef för Frälsningsarméns sociala center i Stockholm. Hon står vid centrets entré och tittar in i kameran.

Sociala centret hjälper människor ut ur hemlöshet

Sociala centret vid Hornstull i Stockholm erbjuder både frukost, matkassar och kläder till personer i hemlöshet. Men syftet med verksamheten är inte att enbart lindra symtom, utan att hjälpa personer att ta steg mot upprättelse. ”Hela miljön på Sociala centret är utformad för att kunna hjälpa människor vidare. Vi arbetar professionellt med att hjälpa människor ut ur missbruk och hemlöshet”, säger verksamhetschefen Bodil Nilsson.

Tiina Svelander som är verksamhetschef för Klippangården i en av utslussningslägenheterna. Tiina visar ett rum med en säng och till vänster om sängen står det en lampa.

Har varit stödboende i 40 år

Klippangården i Sundsvall som byggdes 1948 har i år varit Frälsningsarméns stödboende för personer med substansberoende i 40 år. Detta vill man fira i november genom att bjuda bland annat in politiker, tidigare chefer, socialsekreterare och tidigare boende.

Socialtjänsten och Frälsningsarmén i samarbete mot gängkriminaliteten

Skjutningar, sprängningar, droghandel och grova våldsbrott. Den gängrelaterade kriminaliteten är en het politisk fråga. Men hur ska man komma till rätta med problemen? I Stockholmsförorterna Hässelby och Vällingby har Frälsningsarmén blivit en viktig del av lösningen.

Till vänster: En mindre bild på Robert Tuftström som leder Frälsningsarméns sociala arbete. Till höger: Fokus på en Frälsningsarmén-flagga och till höger syns ett gäng barn och ledare i fotbollskläder. Barnen och ledarna står samlade på en fotbollsplan.

"Offentliga och ideella aktörer borde samarbeta oftare"

Fler sociala problem skulle kunna lösas genom ett tätare samarbete mellan offentliga och ideella aktörer. Men det kräver en del förändringar. Det menar Robert Tuftström, som leder Frälsningsarméns sociala arbete. ”Vi kan inte spela på samma planhalva som privata aktiebolag, utan behöver värderas utifrån vårt unika bidrag”, säger han.

Kvinnlig personal från Frälsningsarmén som sitter på en bänk och samtalar med en äldre man, som sitter till höger om henne.

Frälsningsarmén har mött sociala behov i 140 år

Bredden i det sociala arbetet är en av de saker som utmärker Frälsningsarmén. Det menar Robert Tuftström, som leder arbetet på den sociala divisionen. ”Vi är inte så intresserade av att starta en massa verksamheter, men eftersom vi har funnits i nästan 140 år har vi hunnit identifiera en hel del sociala behov som vi har försökt möta”, säger han.

Två män från Frälsningsarmén som står vid en buss. De delar ut en mugg med varm dricka till en kvinna med ryggtavlan mot kameran.

”Gå inte bara förbi och låtsas att de inte finns”

Varje tisdag beger sig Frälsningsarméns buss till platser på söder i Stockholm för att söka kontakt med personer som kan behöva hjälp på något sätt. De personer som de träffar på när de är ute är svältfödda på folk som ser dem, som stannar till och pratar med dem. "Om fler skulle bry sig så skulle det bli ett bättre samhälle. Gå inte bara förbi och låtsas som att de inte finns," säger Daniel Vik som kör bussen denna dag.

Till vänster, Carola Gårdare och till höger, Ingela Sagman. Carola och Ingela är verksamhetschefer för Frälsningsarméns missbruksarbete i Göteborg. De tittar in i kameran och ler.

Nu kan fler bli hjälpta ur missbruk

Nio nya platser på motivationsboendet, sex personer i ny utslussningsvilla och nytt drogfritt umgänge på en av kårerna. Missbruksarbetet på Frälsningsarmén i Göteborg har rejäl medvind just nu. ”Allt detta är väldigt viktiga steg i vår vårdkedja. Och vi har ett gott rykte i stan,” säger en glad Ingela Sagman, verksamhetschef.

Ulrika och Jorma som arbetar på Brobygget, Frälsningsarmén. De står lutade mot en bil och tittar in i kameran.

”Ett misslyckat möte kan leda till återfall”

Brobygget inom Frälsningsarmén stöttar människor som tampas med psykisk ohälsa, hemlöshet och missbruk. De får boendestöd, rådgivning och omsorg under hela processen från gatan till behandling och eget boende. Detta minskar risken för att hamna mellan stolarna och att återfalla i en destruktiv livsstil.

Till vänster: Sociala centrets entré. Till höger: Fokus på två händer som håller i en grön kaffemugg.

"Ensamheten är det värsta"

Trots att Ylva avskyr ensamhet och lider av psykiska besvär, klarar hon sina dagar genom att åka runt i Stockholm. På Frälsningsarméns sociala center finns en vänlig gemenskap på hennes villkor. Ylva somnar varje kväll med en bibel mot kroppen, i den tro som gradvis växt fram efter svåra uppväxtår.

Sofia Bergman som är verksamhetschef på Halvvägshuset. Hon står utanför entrén och tittar in i kameran.

Utslussningsboende i Hjorthagen

Det är nu tre år sedan Frälsningsarméns utslussningsboende Halvvägshuset invigdes i nyrenoverande lokaler i Hjorthagen. Det finns 38 lägenheter i det fem våningar höga huset. Halvvägshuset Hjorthagen Stockholm är ett drogfritt utslussningsboende med stöd som en person kan komma till efter behandling för missbruk på ett behandlingshem. Det är en del av Frälsningsarméns boendevårdkedja med fokus på långsiktighet i rehabiliteringen.

Julia Adolfsson som är projektansvarig för Frälsningsarmén i Husby/Järva. Hon tittar in i kameran och ler. I bakgrunden syns träd och en blå himmel.

Bostadsbrist skapar otrygghet, utanförskap och ohälsa

Ett permanent boende värt att kalla hem är ett grundläggande behov hos de allra flesta men bostadsbristen tvingar in människor i kortsiktiga boendelösningar. Detta skapar oro, stress och andra problem för såväl barn, föräldrar, våldsutsatta kvinnor, flyktingar och pensionärer. Nu kan bostadsbyggandet dessutom bromsa in på grund av inflation och ökade kostnader.

En man i hemlöshet, Patrik, som står i Sociala centrets lokal och tittar leendes in i kameran. Han är iklädd svart jacka och har en rosa halsduk runt halsen. I bakgrunden syns några bord och en bokhylla.

Hemlös men hoppfull

Personliga förluster och missbruk gjorde att Patrik förlorade bostaden. På Frälsningsarméns sociala center i Stockholm får han hjälp att ett steg i taget komma ur sin situation. Och kuratorn Mattias får toppbetyg. ”Han är bara bäst”, säger Patrik.

En person i utsatthet och hemlöshet äter jultallrik på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm.

Guldkant för hemlösa och missbrukare

På Frälsningsarméns sociala center fick 131 gäster en stämningsfull julstund med god mat, julsånger och andakt. Trots andra året med restriktioner ställde centret inte in utan anpassade festligheterna, som uppskattades mycket av besökarna. ”Jag ger den här maten fem av fem i betyg”, sade 70-åriga Lars, som kommer till centret tre gånger i veckan.

En person i utsatthet och hemlöshet äter jultallrik på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm.

Bengt är glad för professionell hjälp på Sociala centret

Bengt är en flitig besökare på Sociala centret vid Hornstull i Stockholm. Under många år levde han i missbruk och med efterhängsna skulder. Bengt är glad för den professionella hjälp han har fått av personalen på Sociala centret. ”Det finns både socionomer, kuratorer och annan personal där och de gör en jättebra insats för att hjälpa till,” säger han.