logotype
Hjälp en person i utsatthet - ge en gåva nu

Artiklar

Artiklar och stories kring vårt omfattande arbete mot hemlöshet.

Annika lever i hemlöshet och besöker här julbordet på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm

Jultallrik och varm gemenskap för Stockholms utsatta

Totalt 118 gäster bjöds på julmat och en julmatkasse på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm.

Samuel som berättar om sin väg till Gud

Samuel levde i missbruk och hemlöshet – nu hjälper han ungdomar i riskzonen

Sexuella övergrepp, depressioner, självmordsförsök, missbruk och hemlöshet. Samuels liv har varit allt annat än enkelt. Men i mötet med Frälsningsarmén och genom tron på Jesus fick han hjälp att komma på rätt kurs. Nu är Samuel drogfri och har en egen lägenhet. Och han hjälper ungdomar som riskerar att hamna snett i livet. – Frälsningsarmén har haft en otrolig betydelse i mitt liv, berättar han.

Hur når vi nollvisionen för hemlöshet?

Inför årets riksdagsval beslutade Bo Jeppsson, ledare för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland, att Frälsningsarmén i Sverige skulle bidra med ett eget valmanifest kring den angelägna frågan om hemlöshet. Parallellt diskuteras visionerna för det egna hemlöshetsarbetet inom organisationen.

”Till slut sov jag i Stockholms parker”

För vännerna Ralf och Janne har alkoholmissbruket försatt dem i många svåra situationer på äldre dagar. Ralf har levt i hemlöshet, båda har hamnat på sjukhus på grund av drickandet. Nu har de bostad, ett ordnat liv och gemenskap med varandra och Frälsningsarmén.

En äldre man med keps och kortärmad  tröja sitter vid ett bord  inne på Frälsningsarméns sociala center i Hornstull, Stockholm.

”Äntligen får jag en bostad”

Nils levde många år i psykisk ohälsa, missbruk och hemlöshet och har gjort flera självmordsförsök. Hos Frälsningsarmén fick han hjälp och mötte kärlek. Att tro på Gud smälte bort begären och den svåra ångesten. Nu känner Nils frid - och får äntligen en egen bostad.

Lyxigt julbord för hemlösa och andra utsatta i Stockholm

"Stämningen brukar vara jättegod, folk sjunger med och applåderar. Många gläds åt att det är så mycket julmat, från sill och lax till varma rätter, så de får ta flera tallrikar under dagen, säger Bodil Nilsson, verksamhetschef för Sociala centret i Hornstull, Stockholm. Varje gäst får också en julgåva innan de går.

Stämningsfullt julbord för fler än tvåhundra hungriga

På Frälsningsarméns Sociala Center vid Hornstull hölls under Luciaveckan det årliga julbordet för människor i utsatthet. Många åkte långt för att komma in i värmen och få ta del av julmat, andakt, gemenskap och sånger. ”Hit får man komma vilket humör man än är på. Och maten är så god!” säger Ingrid, en av gästerna.

Marika klipper hemlösa

På Frälsningsarméns Sociala Center i Stockholm har hemlösa i fem år haft möjlighet att få sitt hår klippt. En av initiativtagarna är Marika Lindahl som tillsammans med sin kollega Sandra Eriksson blev inspirerade av en frisör i New York som börjat klippa hemlösa i parkerna. ”Då slog det oss att vi också kan göra skillnad”, säger Marika.

39 625 magar slutade kurra

Just nu är trycket högt på flera av Frälsningsarméns sociala verksamheter. En utdragen pandemi har slagit hårt mot många. Och allra hårdast mot de mest utsatta.

Gemenskap mitt i ensamheten

Hans hade en väldigt hård uppväxt men tycker ändå att livet blev ganska bra, om än ensamt. Till Frälsningsarméns sociala center kommer han gärna och fikar och ser på folk. ”Den här platsen visar hur Sverige mår idag” säger Hans.

Så här hjälpte vi fler under 2021

Frälsningsarmén är en kristen kyrka med ett omfattande socialt arbete. Vi riktar oss till människor som har det svårt på olika sätt. Under 2021 har vi arbetat för att ge fler utsatta grupper i samhället en bättre tillvaro. Här kommer några exempel på hur vi hjälpte fler under 2021.

De får hjälp att komma vidare

Lena och Christer har haft det tufft i många år. Sjukdomar, psykisk ohälsa och även problem med droger har kört ekonomin i botten. På Frälsningsarméns sociala center får de hjälp med matkassar och även med myndighetskontakter för att komma vidare i livet.

Med hjärta för de utsatta

När andra sover finns Henrik Filipsson på Göteborgs gator med kaffe, mackor och kärlek. Dagtid aktiverar han asylsökande på Migrationsverket i Kållered. Stridsropet fick elva timmars berörande möten i Frälsningsarméns regi.

Frälsningsarmén tar tempen på samhället

I Frälsningsarméns sociala arbete ser vi hur pandemin drabbar dem som redan har det tufft. De tim- och korttidsanställda tappar sina anställningar först. När man sedan ska ta del av våra välfärdssystem blir det ofta ekonomiska ”glapp” innan man hittar rätt och får sin rättmätiga utbetalning. Detta beror till stor del på att myndigheter som Arbetsförmedling, A-kassa och Försäkringskassa är överbelastade och processerna har blivit allt långsammare.

Julinsamlingen hjälper hela året

För Frälsningsarmén i Södra Vätterbygden är den lokala insamlingen vid jul viktig för den sociala verksamheten under hela året. De traditionella julgrytorna använder de fortfarande och ställer ut dem på fem platser i Jönköping, Habo och Huskvarna under december månad.

Börje arbetar på Sagahemmets härbärge för hemlösa

Att arbeta på ett härbärge för hemlösa kan vara tufft och både fysiskt och psykiskt krävande. Det är ett arbete fyllt av besvikelse och sorg, blandat med lite glädje och lite hopp, hopp som lätt förvandlas till besvikelse. För Börje Glandberger, är glädjen att få vara till hjälp för någon större än de besvikelser som kan komma.

Jenny som är hemlös önskar sig ett vettigt ställe att sova på

Jenny är 36 år och hemlös, hon sover i trappuppgångar och källarutrymmen, där hon lyckas ta sig in. "Det är svårt att sova om nätterna och jag är aldrig utvilad", säger hon. På Frälsningsarméns sociala center i Hornstull äter Jenny frukost, duschar och kan vila upp sig en stund på dagen.

Han är hemlös och bor på gatan

Den morgonen vi träffade Masoud hade han tillbringat natten i sin sovsäck på en bänk i Mosebacke, en sovsäck som han alltid har med sig. ”Men sedan jag fått arbetstillstånd så ser jag en möjlighet att utveckla mitt liv, att hitta ett jobb och Frälsningsarmén ger mig bästa möjligheterna”.

Hjälp för hemlösa i Göteborg

"Procenten av de hemlösa som har möjlighet att klara ett eget boende är skrämmande låg men vi erbjuder dem stöd i vardagen och uppmuntrar dem att tro mer på sig själva", säger Carola Gårdare, verksamhetschef vid våra stödboenden i Göteborg.

Att sakna bostad är att sakna värdighet

Hemlöshet slår hårt mot alla: barn som vräks, ensamma mammor, personer i psykisk ohälsa eller missbruk, separerade, arbetslösa eller asylsökande. Enligt en rapport från Socialstyrelsen i november 2017 ökar antalet hemlösa i akut hemlöshet, antalet kvinnor, unga och utlandsfödda.

"Jag har inte en enda krona"

Kenneth är 59 år, arbetslös och hemlös. Då han har hamnat ”mellan stolarna” i samhället har han inte ens socialbidrag för tillfället. Han pantar burkar och sover utomhus, på en trapp eller bänk. Till Frälsningsarméns sociala center i Hornstull kommer han dagligen för att äta och duscha.

"Nu har jag förstått hur hemlösa har det"

För att orka med livet med en man som misshandlade Mona så började hon ta droger. Hon har varit hemlös och sovit utomhus många gånger. En bekant hon bodde hos tog med henne till Frälsningsarméns sociala center i Hornstull. Förutom gemenskap där gläds Mona över matkassen hon får på fredagarna.

”Drogerna var lösningen på mina problem”

Bengt kom tidigt in i ett missbruk, använde olika substanser i många år och var hemlös. Han gick beväpnad och sov ibland på toaletter. En tid bodde han på Frälsningsarméns stödboende, Klippangården, i Sundsvall. Idag är han drogfri, har en lägenhet och är med i Klippangårdens styrelse.

”Det bästa beslutet jag har tagit i mitt liv”

Missbruk, kriminalitet och ett liv på gatan har präglat Michaels liv fram tills för något år sedan. Tack vare Frälsningsarméns behandlingshem Kurön i Stockholm har han fått ordning på tillvaron. Det går att bryta med det gamla, men det krävs arbete och tålamod, menar han.

Två kvinnor sitter och samtalar vid ett bord.

"Hur ser ditt rum ut?"

På Frälsningsarméns församling/kår 393 i Stockholm möter Helena Andersson, kårledare och ansvarig för det sociala arbetet och familjearbetet ofta barn som inte kan svara på kompisarnas frågor i skolan; ”Hur ser ditt rum ut?”, ”Har du ett eget rum?” Barn vill följa med sina kompisar hem och barn vill att kompisarna hälsar på hemma hos dem, men många av de barn hon möter har inte den möjligheten. ”Det måste självklart påverka barnen”, säger Helena.

Sagahemmet i Uppsala - stödboende och härbärge

Sagahemmet är ett stödboende med utslussningslägenheter, bostäder där man kan bo tills man är redo för att återvända till en egen bostad. Men Sagahemmet har också härbärge, ett så kallat akutboende, för kvinnor.

För den som är hemlös blir julen extra ångestladdad

När nätterna blir långa och kölden sätter in blir det ännu svårare för den som är hemlös och saknar egen bostad. När julen så kommer blir också ensamheten och hungern större, när andra besöker släkt och vänner och äter sig mätta från överfyllda julbord.

Lång köldperiod slår hårt mot utsatta

Frälsningsarmén, vården och Polisen delar sin bild av hur den långvariga kylan slår mot dem som lever i hemlöshet eller annan utsatthet. Köldskador, svullna ben och fötter, sår och urinvägsproblem drabbar den som sällan får komma in i värmen. Dessutom gör pandemin att sovplatserna blir svårare att finna.

"Jag orkar inte vara hemlös"

Sven blev slagen av sina fosterföräldrar och hamnade tidigt i missbruk. Han har suttit i fängelse, varit hemlös och haft placeringar på olika institutioner. Nu bor han på ett av våra akut- och stödboenden. Där har han fått nytt hopp och drömmer om ett drogfritt liv med bostad och arbete.

Här får hemlösa kvinnor ro om natten

Sedan 1 januari driver Frälsningsarmén ett kvinnohärbärge med sex platser i Uppsala. Detta efter att man har sett ett ökat behov av ställen som dessa. ”Det finns många hemlösa kvinnor i Uppsala som behöver lugn och ro om natten”, säger Per Arenlid, verksamhetsansvarig.

Mot ett nytt liv i eget hem

Pelle har levt många år som hemlös. Kuratorn på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm kunde ge hjälp genom snårskogen av ansökningar och bestämmelser, och nu har han äntligen fått en bostad.

"Nu vill jag bara ha lugn och ro"

En egen bostad gör enorm skillnad för en pensionär med ett handikapp. Efter många år i hemlöshet har Rune med hjälp av Frälsningsarméns sociala center vid Hornstull i Stockholm fått en lägenhet. ”Jag tror att livet blir bra nu”, säger han.

Utslussningslägenheter invigda i Sundsvall

I Sundsvall driver Frälsningsarmén Klippangården, ett natthärbärge och stödboende. Nu tillkommer ett utslussningsboende som ett led i processen mot ett självständigt liv för människor som ofta levt i hemlöshet och med missbruk. Enligt kommunen och personalen på Klippangården fyller dessa ett stort behov.

"Svårt som hemlös att komma på fötter"

Markus har levt i olika typer av hemlöshet under hela sitt vuxna liv. Han har bollats mellan olika instanser i samhället och inte fått tillräcklig hjälp. På kåren i Halmstad har han glatts över varm mat/gemenskap och det är ett av få ställen där han känt sig bemött med respekt.

"Ingen vill i grunden vara hemlös"

För män i hemlöshet finns Frälsningsarméns akutboende i Midsommarkransen som ett ljus i mörkret. Här erbjuds 34 sängplatser, varm mat, dusch, tvätt och hjälp med mediciner. Men också ett stöd på vägen mot en friskare vardag.

"Jag äger ingenting"

Efter många år i hemlöshet är Bernt van att bo där det finns möjlighet. Till Frälsningsarméns akutboende i Midsommarkransen i Stockholm kommer han ofta. Här finns mat, tvål, en säng och om man vill, samtal. Men han längtar till tiden då han hade ett eget hem.

Utsatta och hemlösa pensionärer får hjälp

Ett gott samarbete mellan kuratorn på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm och Socialförvaltningens uppsökarteam ger bättre hjälp till äldre och pensionärer i utsatthet och hemlöshet. ”Vi har skapat ett tryggt nätverk som gör kontakten med myndigheter och den praktiska hjälpen lättare”, säger Maria Emanuelsson på sociala centret.

Frisörerna klipper gästerna på Frälsningsarméns sociala center

Det är bråda dagar för frisörerna Marika och Sandra från Malå som farit ner till Stockholm för att klippa gästerna på vårt sociala center i Hornstull. ’Salongen’ är inrymd i centrets garderobsdel där det i vanliga fall delas ut kläder till behövande. Men just denna dag får klädutdelningen samsas med frisörerna.

Julbord för utsatta och hemlösa blir ett ljus i mörkret

Frälsningsarméns sociala center i Stockholm fortsätter sin uppskattade tradition av att bjuda på julbord för utsatta och hemlösa. Under fyra timmar välkomnades 195 kalla, våta och trötta människor att dela julens godaste rätter, gemenskap och en berörande julandakt.

Frälsningsarméns samarbete med vårdcentralen hjälper hemlösa

En gång i veckan får gästerna på Frälsningsarméns sociala center vid Hornstull i Stockholm besök av vårdcentralen Pelarbacken. Personer i utsatthet och hemlöshet som sällan söker upp vården kan nu få bättre hälsa och hjälp med sår, skador och vacciner.

Gratis frukostpåse och matlåda för behövande och utsatta

Mitt på Östermalm i Stockholm ligger något man kanske inte förknippar med stadsdelen med många exklusiva kaféer och restauranger. Där finns Frälsningsarméns kafé med gratis mat och andra nödvändigheter samt samtal för utsatta och behövande. Under det gångna året har som exempel omkring 13000 matlådor delats ut.

Vårdkedjan i Göteborg skapar goda möjligheter till ett drogfritt liv

Att länka samman alla vårdinsatser är det mest effektiva för att behandla och upprätta individer i utsatthet. Det menar Ingela Sagman, verksamhetschef på Frälsningsarméns akutboende Lilla Bommen och Nylösegården. ”Vi vill rädda människor och bygga en vårdkedja!” säger hon och är stolt över den nyrenoverade motivationsavdelningen.

Aldrig stängt för sociala centrets gäster – trots nya rutiner

På Frälsningsarméns sociala center har tiden med corona påverkat vardagen märkbart. Men dörren har hela tiden varit öppen för gästerna i missbruk, psykisk ohälsa eller hemlöshet. ”Och vi ser en ny målgrupp: personer som på grund av pandemin inte fått sina vikariat förlängda och inte kan köpa mat eller betala hyran", säger Bodil Nilsson, verksamhetschef.

Social träning och motivation på Midsommarkransens akutboende

På Frälsningsarméns akutboende Midsommarkransen i Stockholm hamnar många personer (i hemlöshet) som har tung problematik, med missbruk och psykiska besvär och akutboendet är bra på att ta emot och stötta denna grupp människor. ”Att gå från ett fungerande liv till ett marginaliserat liv i hemlöshet kan gå fort”, säger Sofia Fållsten, verksamhetschef.

”Bästa stället man kan vara på”

Jimmy har kämpat mot missbruk under större delen av sitt 37-åriga liv. Men när han kom till Frälsningsarméns HVB-hem Kurön kände han att han fick rätt hjälp. Nu bor han på Halvvägshuset i Hjorthagen, har arbetsträning på Myrorna och tycker att han fått de bästa förutsättningarna för en drogfri framtid.

”Jag äter och sover hos Frälsningsarmén”

Per hoppas på hjälp med lägenhet. Så gott som varje dag kommer han till sociala centret medan nätterna tillbringas på akutboende – båda drivna av Frälsningsarmén. Här på centret får han mat och möter bekanta. Under tiden pågår behandlingen mot missbruket, som startade tidigt i livet.

Minskad flexibilitet under pandemin drabbar utsatta

I kristider är det extra viktigt med flexibilitet och tillgänglighet för den som behöver hjälp och stöd. Det senaste året har det i och med pandemin och alla restriktioner snarare blivit tvärtom. För Frälsningsarméns sociala verksamheter är det nu stort fokus på att täcka upp och utöka stödet där det finns luckor i systemet. På Midsommarkransens akut- och motivationsboende i Stockholm satsar bland annat på att utöka sitt uppsökande arbete och öka gästernas delaktighet.

"Jag ber till Gud om ett bättre liv"

Hannu hade en gång fru, barn och ett bra jobb som plåtslagare. Alkoholen slog omkull allt. Nu bor han på ett stödboende för män i utsatthet, där han inte trivs. Som troende går han gärna till Frälsningsarméns sociala center för att fika och värma sig.

De köar till värmen hos Frälsningsarmén

Per-Olof, Cecilia, Jenni och Omar köar i kylan på ett sätt som de flesta svenskar slipper. Till Frälsningsarméns sociala center kommer de för att äta frukost, få matkasse och vila lite i värmen. ”Jag har fått hjälp med mycket här: vart man ska vända sig, vem man ska ringa, hur man fyller i papper”, säger Per-Olof.

"Frälsningsarmén räddade mitt liv!"

Bengt Jansson fastnade i alkoholmissbruk och höll på att dricka ihjäl sig. Då fick han en plats på Frälsningsarméns stödboende, Klippangården, i Sundsvall. Nu bor han i en av utslussningslägenheterna där och Bengt menar att vistelsen och den fantastiska personalen har räddat hans liv.

Hjälp oss lindra pandemin för personer i utsatthet

Lennarts enda inkomst var garantipensionen. När hans sambo plötsligt valde att lämna honom, stod han ensam kvar med hyra och andra fasta utgifter. Det blev för tufft. Till slut blev han vräkt och hemlös. Med betalningsanmärkning ville ingen ha honom som hyresgäst.

"Frälsningsarmén tror på mig - det känns helt suveränt"

Missbruk och hemlöshet har präglat Lars Sjöbergs liv och i processen mot ett drogfritt liv har han ibland hamnat mellan stolarna. Nyligen flyttade han ut från Frälsningsarméns akut- och motivationsboende i Midsommarkransen. Där känner han sig hemma och han lovordar den engagerade personalen. Likadant med Sociala centret i Hornstull och nu hoppas han få en plats på Halvvägshuset i Hjorthagen.

"Alla vill väl ha kärlek?"

Sussies liv är präglat av missbruk. Som för många kvinnor i utsatthet började det tidigt, med män som inte var bra för henne. Nu kämpar hon också mot tuffa sjukdomar, och att bli av med drogproblem är svårt. ”Men här är de mänskliga” säger hon om Frälsningsarméns sociala center.

Utan bostad blir julen svår

Med stigande elpriser, högre bränslekostnader och matpriser som skenar är det många som oroar sig för den kommande vintern. Men för den som är hemlös och saknar ett eget hem att gå till, blir denna vinter lika svår som förra vintern och inte minst julen. 

Nu kan fler bli hjälpta ur missbruk

Nio nya platser på motivationsboendet, sex personer i ny utslussningsvilla och nytt drogfritt umgänge på en av kårerna. Missbruksarbetet på Frälsningsarmén i Göteborg har rejäl medvind just nu. ”Allt detta är väldigt viktiga steg i vår vårdkedja. Och vi har ett gott rykte i stan,” säger en glad Ingela Sagman, verksamhetschef.

”Gå inte bara förbi och låtsas att de inte finns”

Varje tisdag beger sig Frälsningsarméns buss till platser på söder i Stockholm för att söka kontakt med personer som kan behöva hjälp på något sätt. De personer som de träffar på när de är ute är svältfödda på folk som ser dem, som stannar till och pratar med dem. "Om fler skulle bry sig så skulle det bli ett bättre samhälle. Gå inte bara förbi och låtsas som att de inte finns," säger Daniel Vik som kör bussen denna dag.

Frälsningsarmén har mött sociala behov i 140 år

Bredden i det sociala arbetet är en av de saker som utmärker Frälsningsarmén. Det menar Robert Tuftström, som leder arbetet på den sociala divisionen. ”Vi är inte så intresserade av att starta en massa verksamheter, men eftersom vi har funnits i nästan 140 år har vi hunnit identifiera en hel del sociala behov som vi har försökt möta”, säger han.

"Offentliga och ideella aktörer borde samarbeta oftare"

Fler sociala problem skulle kunna lösas genom ett tätare samarbete mellan offentliga och ideella aktörer. Men det kräver en del förändringar. Det menar Robert Tuftström, som leder Frälsningsarméns sociala arbete. ”Vi kan inte spela på samma planhalva som privata aktiebolag, utan behöver värderas utifrån vårt unika bidrag”, säger han.

Socialtjänsten och Frälsningsarmén i samarbete mot gängkriminaliteten

Skjutningar, sprängningar, droghandel och grova våldsbrott. Den gängrelaterade kriminaliteten är en het politisk fråga. Men hur ska man komma till rätta med problemen? I Stockholmsförorterna Hässelby och Vällingby har Frälsningsarmén blivit en viktig del av lösningen.

Har varit stödboende i 40 år

Klippangården i Sundsvall som byggdes 1948 har i år varit Frälsningsarméns stödboende för personer med substansberoende i 40 år. Detta vill man fira i november genom att bjuda bland annat in politiker, tidigare chefer, socialsekreterare och tidigare boende.

Bodil Nilsson, verksamhetschef för Frälsningsarméns sociala center i Stockholm

Sociala centret hjälper människor ut ur hemlöshet

Sociala centret vid Hornstull i Stockholm erbjuder både frukost, matkassar och kläder till personer i hemlöshet. Men syftet med verksamheten är inte att enbart lindra symtom, utan att hjälpa personer att ta steg mot upprättelse. ”Hela miljön på Sociala centret är utformad för att kunna hjälpa människor vidare. Vi arbetar professionellt med att hjälpa människor ut ur missbruk och hemlöshet”, säger verksamhetschefen Bodil Nilsson.

Frälsningsarméns kuratorer fyller en helt unik funktion

Frälsningsarmén fyller en unik funktion i arbetet med att hjälpa människor som har fastnat i missbruk, hemlöshet och andra sociala problem. Det menar Bodil Nilsson, verksamhetschef på Sociala centret vid Hornstull i Stockholm. ”Våra kuratorer finns vid gästernas sida hela tiden och kan jobba kontinuerligt med både motivation och gränssättning.”

"Jag sover under en bro"

Omars situation är desperat. Han är hemlös, sover under en bro i Stockholm och längtar efter att få arbete och någonstans att bo.” Jag lär mig fort och vill verkligen jobba och bidra i Sverige”, säger Omar, som har svenska ID-handlingar. På Frälsningsarméns sociala center får han hjälp, för första gången på länge.

En person i utsatthet och hemlöshet äter jultallrik på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm

Bengt är glad för professionell hjälp på Sociala centret

Bengt är en flitig besökare på Sociala centret vid Hornstull i Stockholm. Under många år levde han i missbruk och med efterhängsna skulder. Bengt är glad för den professionella hjälp han har fått av personalen på Sociala centret. ”Det finns både socionomer, kuratorer och annan personal där och de gör en jättebra insats för att hjälpa till,” säger han.

Guldkant för hemlösa och missbrukare

På Frälsningsarméns sociala center fick 131 gäster en stämningsfull julstund med god mat, julsånger och andakt. Trots andra året med restriktioner ställde centret inte in utan anpassade festligheterna, som uppskattades mycket av besökarna. ”Jag ger den här maten fem av fem i betyg”, sade 70-åriga Lars, som kommer till centret tre gånger i veckan.

Hemlös men hoppfull

Personliga förluster och missbruk gjorde att Patrik förlorade bostaden. På Frälsningsarméns sociala center i Stockholm får han hjälp att ett steg i taget komma ur sin situation. Och kuratorn Mattias får toppbetyg. ”Han är bara bäst”, säger Patrik.

Bostadsbrist skapar otrygghet, utanförskap och ohälsa

Ett permanent boende värt att kalla hem är ett grundläggande behov hos de allra flesta men bostadsbristen tvingar in människor i kortsiktiga boendelösningar. Detta skapar oro, stress och andra problem för såväl barn, föräldrar, våldsutsatta kvinnor, flyktingar och pensionärer. Nu kan bostadsbyggandet dessutom bromsa in på grund av inflation och ökade kostnader.

Utslussningsboende i Hjorthagen

Det är nu tre år sedan Frälsningsarméns utslussningsboende Halvvägshuset invigdes i nyrenoverande lokaler i Hjorthagen. Det finns 38 lägenheter i det fem våningar höga huset. Halvvägshuset Hjorthagen Stockholm är ett drogfritt utslussningsboende med stöd som en person kan komma till efter behandling för missbruk på ett behandlingshem. Det är en del av Frälsningsarméns boendevårdkedja med fokus på långsiktighet i rehabiliteringen.

"Ensamheten är det värsta"

Trots att Ylva avskyr ensamhet och lider av psykiska besvär, klarar hon sina dagar genom att åka runt i Stockholm. På Frälsningsarméns sociala center finns en vänlig gemenskap på hennes villkor. Ylva somnar varje kväll med en bibel mot kroppen, i den tro som gradvis växt fram efter svåra uppväxtår.

”Ett misslyckat möte kan leda till återfall”

Brobygget inom Frälsningsarmén stöttar människor som tampas med psykisk ohälsa, hemlöshet och missbruk. De får boendestöd, rådgivning och omsorg under hela processen från gatan till behandling och eget boende. Detta minskar risken för att hamna mellan stolarna och att återfalla i en destruktiv livsstil.