Drogfri och chaufför i tio år
Haschet kom in i bilden när Tomas var i 19-årsåldern. Sedan eskalerade det med amfetamin. I omgångar var det bättre och livet rullade på med familjebildning, barn, lägenhet, radhus. Senare kom separation, konkurs med företaget, ny flickvän och så småningom barnbarn. Ingen av dem träffar han idag, men han och föräldrarna hörs ibland.
Under tio år var Tomas drogfri, körde lastbil och drev ett taxiföretag - men trillade dit igen.
– Och så körde jag påverkad – dum som man är. I och med det miste jag körkortet under fyra år. Ett slag för en chaufför, säger Tomas dystert.
Bott i husvagn och tält
Eftersom hjärnskadan gör att han har svårt att lära sig nya saker, gav Tomas upp försöken till omskolning. Sedan tre-fyra år har han inte jobbat alls och kämpar med den eviga tröttheten som han hoppas att det någonstans ska finnas medicin för.
Förstahandsboende har Tomas inte haft på 16 år. Som hemlös har han bott på alla möjliga platser utomhus och inne, hos bekanta, i husvagn, fiskebåt, och från april i år i ett tält mitt emot en kyrkogård. Här hos Frälsningsarmén har han sovit flera gånger och trivs bra.
Numera är Tomas både lång och smal men har kämpat med en tuff övervikt. Under en fängelsevistelse gick han upp mycket och sedan fortsatte det. Som mest vägde han 160 kilo, minns han.
Hoppas på en egen bostad
– Jag kom till ”point of no return”. Det blev en gastric by pass-operation och det är det bästa jag gjort, jag har inte haft några komplikationer heller, säger han och lyser upp lite. För nu orkar jag i alla fall mer. Men då är det inte bra att dricka alkohol för det går rakt ut i blodet.
Han hoppas på att få en egen bostad, kanske genom Bostad först. I morgon ska han prata med Enheten för hemlösa och se om det finns plats i Västberga hotellhem igen.
– Helst av allt skulle jag vilja leva på en husbåt med eget rum och kök - det skulle passa mig perfekt.
Text: Carina Tyskbo
Foto: Kerstin Tillenius
Läs mer om hemlöshet
Vårt arbete för personer i hemlöshet ›
För den som inte har något hem erbjuder vi nattlogi på ett akutboende, klädombyten, mat och praktisk hjälp framåt.
Boenden för personer i hemlöshet ›
För den som är hemlös har vi stöd- och akutboenden, utslussningsboenden och även skyddade boenden.
Så ser hemlösheten ut i Sverige ›
Fler och fler människor i hemlöshet söker sig till oss för att få hjälp med kläder, mat och boende.