Berättar om Majken Johanssons alkoholmissbruk
Per-Uno Åslund fortsätter sin andakt:
— Utan Guds födelse på jorden skulle vi inte haft hela frälsningen, säger han och berättar om den välkända frälsningssoldaten och författaren Majken Johansson på Söderkåren i Stockholm, som under många år kämpade med alkoholens helvete. Flera vid borden lyssnar intresserat.
Per-Uno läser Majkens starka dikt ”Passionsandakt” innan vi sjunger ”Nu tändas tusen juleljus” tillsammans, och hoppas att det över stad och land ikväll, ska gå ett glatt julbud också till alla som ska vistas ute i kylan i natt.
Försöka sova i 18 minusgrader
För Omar har veckan med ner emot 18 minusgrader varit svår. Han berättar på engelska hur känseln försvann helt från händer och fötter trots den varma sovsäck han fått av kuratorn Maria på centret.
— Kylan förlamar hela kroppen. Då måste man upp och gå, säger han och petar på sin lussebulle.
— Sedan måste jag försöka sova på dagen. Har jag tur är en av fåtöljerna lediga, säger han och ser i riktning mot mannen i skinnjackan som fortfarande sover tungt.
Omar sörjer att hans identitetshandlingar är stulna. Men han är tacksam över att Maria ska hjälpa honom att skaffa nya.
Risk för hemlösa att bli rånade
Tyvärr är det vanligt att personer i hemlöshet också bli rånade eller ännu värre, misshandlade. När allt man äger finns utomhus måste man antingen bära det med sig eller hoppas på att ens gömställe inte upptäcks. Stölder sker även när man sover, berättar 66-åriga Don, som sitter vid bordet intill pianot. Han njuter av musiken från musikern Ulrika Boding som nu tagit över mikrofonen och sjunger ”Fields of gold”.
— Det borde vara förbjudet att ha en sådär vacker röst! hojtar Don på norrländska när applåderna duggar lite senare. Ulrika skrattar och tackar.
”Jag vet inte om jag överlever vintern”
Don har efter 20 tuffa år med hemlöshet stark värk i hela kroppen och även en psykisk ohälsa som plågat honom sedan barnsben. Kroppen rycker till titt som tätt, tänderna är trasiga och han tuggar mödosamt korven med de tre som är kvar.
— Jag har gikt, magen är slut och en njure har stannat. Jag vet inte om jag överlever vintern, säger han rakt på sak.
— Men jag är noga med hygienen! fortsätter han med bestämd blick och berömmer personalen på Frälsningsarmén.
Fint samarbete med ICA som packat maten
Runt om i lokalen fortsätter det att mumsas och tuggas. En och annan kaffemugg eller välfyllt julmustglas välts ut och personalen kommer hastande med långa sjok av hushållspapper. Inga förmaningar, bara: ”Jag hämtar en ny åt dig”. Och ett leende.
Maten kommer från ICA Hornstull. Bodil Nilsson, som slagit sig ner en stund, berättar om det fina samarbetet mellan centret och killarna på butiken.
— De började packa våra lådor klockan 01 i natt och kom hit med dem 08.15. Det är fantastiskt, vi är så tacksamma, säger hon.
Vill alltid upprätta människor på sikt
Vid dagens slut summerar hon gästerna: 131 personer kom för att äta Frälsningsarméns julmat. Lite längre fram delas även julgåvan ut till 65 av dem, ett presentkort på mat till gäster med en alldeles särskilt pressad ekonomi.
”Mörkret flyr, dagen gryr”, sjöng vi nyss i julvisan. På sociala centret finns kompetensen att upprätta människor även på sikt. Att få se hur mörkret flyr och ljuset återvänder i form av bostad, arbete, relationer eller hälsa.
— Men just nu handlar det om julen. Att också personen i utsatthet ska få lite av den guldkant vi alla önskar oss under de stora helgerna, säger Bodil Nilsson.
Text och foto: Carina Tyskbo