Hemlös men hoppfull
Personliga förluster och missbruk gjorde att Patrik förlorade bostaden. På Frälsningsarméns sociala center i Stockholm får han hjälp att ett steg i taget komma ur sin situation. Och kuratorn Mattias får toppbetyg. ”Han är bara bäst”, säger Patrik.
På Frälsningsarméns sociala center får Patrik hjälp i sin situation som hemlös och i missbruk.
Patrik har mörk täckjacka och varm blick. Han är 58 år och sitter på Frälsningsarméns sociala center i Hornstull, Stockholm med kaffe och bulle framför sig. Armbågarna tar stöd mot bordet, som fortfarande desinficeras efter varje gäst. Runt hans hals ligger en rosarutig halsduk. Den har en sorglig historia, berättar han.
— Min tjej dog vid 58 års ålder. Levern pajade. Den här kommer från henne, säger han och stryker den mjuka ullen mot kinden. Vi hade inte världens bästa förhållande men jag saknar henne ändå, och det var vi i sju år.
Han blir tyst en stund och drar med handen över några märken på bordsskivan.
Förlorade bostaden efter stök
Efter pappans död, följt av bästa vännens och sedan flickvännens, gick mycket neråt för Patrik.
Nu är han hemlös sedan maj 2020 då han blev avhyst. Efter stök och försenade hyror med den person som i sin tur hyrde ett rum av Patrik, blev han av med lägenheten.
— Fullständig krasch, säger han dystert.
Stöd med ekonomi och myndighetskontakter
Här på sociala centret får Patrik hjälp och råd kring att ta kontakt med myndigheter och en matkasse när pengarna inte räcker. Han ljusnar när en av centrets kuratorer kommer och slår sig ner bredvid honom.
— Mattias här är bara bäst. Han får 10 poäng av 10 från mig, säger Patrik och lutar sig mot Mattias, som varit kurator på sociala centret sedan 2020. Han och Patrik har mötts många gånger vid det här laget.
Mattias ler och klappar Patrik på axeln.
Hemlöshet en djungel att ta sig ur
Att försöka komma ur hemlöshet, missbruk eller annan utsatthet kan vara som att ta sig fram i en djungel. Patriks väg är inget undantag. Han berättar om kontakter med socialtjänst, bostadsförmedling, hemförsäkring, arbetsförmedling och a−kassa. Just nu går han en kurs i hur man söker jobb. Centrets anställda finns med som en länk mellan instanser och gäst. Formulär ska fyllas i, rätt person ska nås, tider ska hållas och kommas ihåg och samtal och besök ska göras hos vården.
Patrik har även fått en hel del hjälp på Pelarbackens vårdcentral här på Södermalm, där man är speciellt inriktad på att hjälpa personer i hemlöshet.
— Dom är jättegulliga mot mig där, säger han och den varma blicken kommer tillbaka.
Vill söka jobb nu
På frågan om vad han skulle vilja göra framöver funderar han en stund.
— Ja du.. en gång i tiden körde jag lastbil och fraktade trädgårdsjord. Det var bra- ja, kul.
Men allt jag gått igenom har gjort att jag tappat självförtroendet. Jag funderar på att vända mig till Servicegruppen och söka jobb den vägen. Men vi får se, säger Patrik.
Text och foto: Carina Tyskbo