Hemlösa utan missbruk hamnar i kläm
Många av Stockholms hemlösa har ett liv som kraschat efter en separation eller arbetslöshet. Sjuka slutar kanske sköta sin medicinering mot exempelvis diabetes, blir snabbt väldigt slitna eller får svårskötta sår. Långt ifrån alla har ett missbruk i botten som grund för sin hemlöshet. Istället kan ett trauma som övergrepp eller självmordsförsök göra att man lider av psykisk ohälsa. Stadens akutboenden erbjuder visserligen tak över huvudet men alla trivs inte där då nätterna kan bli stökiga och miljön orolig.
− Den gruppen sover hellre utomhus men där är risken istället stor för rån och andra angrepp. Dessa ”nya hemlösa” som vi också ser här på sociala centret skulle verkligen behöva en annan typ av bostad, ett eget ställe att vara på, säger Helene med eftertryck.
Viktigt bygga förtroende steg för steg
Trots tufft klimat och möten med stor utsatthet trivs Wictoria och Helene väldigt bra som sjuksköterskor bland människor i hemlöshet. Ingen dag är den andra lik, utmaningarna är också det som gör arbetet meningsfullt.
− Ja, det är härligt att se någon som gradvis fått förtroende för oss spricka upp i ett leende. Då kan vi lirka lite mer med personen och säga att "nu kan du väl komma med oss till läkaren?" säger Wictoria.
Text: Carina Tyskbo
Foto: Kerstin Tillenius
På grund av situationen med covid-19 har bussen från Pelarbackens vårdcentral ett uppehåll i närvaron vid Frälsningsarméns sociala center i Stockholm.
Fakta
- Capio Vård för hemlösa Pelarbacken ligger på Östgötagatan på Södermalm i Stockholm.
- Pelarbacken erbjuder somatisk och psykiatrisk vård, beroendevård, fot- och tandvård samt uteverksamhet. Har även heldygnsvård med 10 platser.
- Till Frälsningsarméns sociala center vid Hornstull kommer två sjuksköterskor från Pelarbacken en gång i veckan.
- Vården för personer i hemlöshet är gratis.