”Hur ska jag orka?”
Lars känner att han hamnat mellan stolarna flera gånger i strävan mot ett drogfritt liv. På ett boende blev hans mobiltelefon stulen och då hans kontakt på Socialtjänsten inte fick tag på honom slutade det med att han mer eller mindre blev utkastad från boendet. Fast det var vinter och snö sov han en tid på en kyrkogård och i samband med detta fick han sår på ena foten, såret blev infekterat och tillslut drabbades han av benröta. Det har också hänt att han som ren placerats på boenden där andra tar droger. Ibland har han fått uppmaningen att söka boende på egen hand.
— Men hur ska jag kunna det när jag inte har några referenser och hur ska jag orka med det när jag håller på och jobbar med mig själv, frågar han sig.
”Hos Frälsningsarmén är ingenting omöjligt!”
Under åren har Lars bott på många akut- och stödboenden i Stockholm men Frälsningsarméns boende i Midsommarkransen är det bästa hittills tycker han. Eftersom han är drogfri fick han ett eget rum på motivationsavdelningen och då tog han hand om städningen för att ha någonting att sysselsätta sig med. Tiden här har även gett honom möjlighet att få referenser för framtida bruk.
— Här är de så snälla och det är som om ingenting är omöjligt. Jag uppskattar bemötandet jag får och personalen har ett så fruktansvärt tålamod och är så engagerad. De har varit suveräna och plockat upp mig totalt, säger Lars.
— Det är jättebra stämning här och det finns frukt, kakor och godis uppdukat. Man blir servad hela tiden, fortsätter han.
Hjälpen på Midsommarkransens motivationsboende
Han nämner att han har fått SL-kort, ledsagning och skjuts till vårdcentralen. När han fick hjälp av personalen på boendet att flytta möbler och annat till ett förråd föll en stor tyngd från hans axlar. Någon gång i veckan kommer öppenvården Pelarbacken hit och erbjuder sina tjänster till dem som lever i hemlöshet. Lars har fått fotvård, Covid-vaccin, tagit blodprover och ska få behandling för sin hepatit C. Han har även fått hjälp av gatujurister som är på plats ibland. Lars har också varit med på aktiviteter, utflykter och gudstjänster.
Han påpekar att man skött restriktionerna väl på Midsommarkransens boende genom att sängar placeras långt ifrån varandra på akutboendet, liksom borden i matsalen där personalen serverat gästerna. Det är något han uppskattar mycket och han påpekar att det inte har varit så på alla ställen han vistats senaste året. Han var själv sjuk i Covid-19 förra våren och fick spendera några dygn på sjukhus.
”När någon tror på en – det känns helt suveränt!”
Ett annat ställe i Frälsningsarméns regi som Lars är bekant med är sociala centret i Hornstull. Dit kan de som lever i missbruk, hemlöshet och/eller har en ansträngd ekonomi komma för att äta, ta en dusch, få rena kläder och hjälp i kontakten med myndigheter. Någon gång har Lars fått pengar för att kunna skaffa ett id-kort, vilket han också gjorde.
— När någon tror på en och litar på en, det känns helt suveränt. Jag har fått så mycket hjälp och det har blivit som en familj där precis som här, säger Lars och hans fårade ansikte lyser upp.
Vid intervjutillfället har han varit drogfri i sex månader och tolv dagar. Han håller räkning och varje dag är viktig. För att hålla sig borta från amfetaminet rättar han sig efter rutiner.
— Jag försöker göra dagarna så lika som möjligt. Om jag gör likadant som jag gjorde igår så håller jag mig drogfri, menar han på.
— Jag tror man behöver komma längst ner i botten för att nå den där vändningen, så var det för mig i alla fall, fortsätter han.
En gång i veckan brukar han gå till Allhelgonakyrkan på gudstjänst med fika och gemenskap efteråt.
— Det är den enda gången jag tittar i backspegeln och påminner mig själv om att jag har ett 38-årigt drogande bakom mig. Om det går för fort glömmer man bort vart man har varit någonstans, påpekar Lars.
Önskan om framtiden
I år fyller han 60 och idag har han kontakt med samtliga av sina fem barn. Han bor för närvarande på ett annat stödboende i Stockholms innerstad och hans största önskan just nu är att få en plats på Frälsningsarméns halvvägshus i Ropsten/Hjorthagen. Där är det nolltolerans på droger och de boende har egna lägenheter och sköter städning, inköp och tvätt själva.
— Jag vet att det skulle vara lugnt där. Jag vill inte vara i närheten av folk som får återfall eller sådana som känner igen mig och är ute efter mig, säger han.
På sikt hoppas han få en egen lägenhet. Likaså en praktikplats och för att få det krävs två månaders dokumenterad drogfrihet. Efter det är önskan en anställning med rehabiliterande inslag genom Offentligt skyddat arbete, OSA. Han kan tänka sig i princip vilket jobb som helst.
Text och foto: Teresia Jansson