Stödet utformas efter individen
Personalen från Nylösegården kommer att ha tillsyn och kan hjälpa de boende med husmöten, inköp, rutiner kring att betala räkningar och så vidare. Stödet utformas individuellt och tillsammans med klienten tas enkla och tydliga strategier fram för att lättare kunna hantera vardagen. Många som befinner sig i missbruk är också i neuropsykiatriska utredningar och behöver hjälp kring detta.
— Klienterna känner varandra och även personalen. De slipper möta nya människor hela tiden och berätta samma sak om igen. Vi stöttar även med att bryta social isolering och ger stöd med kontakter i ett både personligt och professionellt nätverk. Detta är ett väldigt viktigt steg i vår vårdkedja, säger Ingela.
Drogfritt umgänge på kåren
Under hösten har Frälsningsarméns missbruksarbete i Göteborg även inlett ett samarbete med Centrumkåren Haga Mölndal som är en av Frälsningsarméns kårer(församlingar). Detta för att ta vara på varandras lokaler, kompetens och goda sammanhang. Boende på Nylösegården har själva kommit med önskemål om att få en öppen plats att ses på där man kan mötas och ha gemenskap i trygg och drogfri miljö.
— Här kan man till exempel se på film, laga mat, fika eller bara prata.
Utgår från de boendes behov
Planeringen har börjat underifrån med de boendes egna behov där de själva också ska få vara med och bygga upp mötesplatsen. Samverkansträffar har precis inletts med de nya kårledarna Lars och Elsa Björkkvist. Åldersspannet är ganska brett, från 20 år och upp till 70.
— Det är vuxna människor som är ganska naggade i kanten, har varit i missbruk stora delar av livet eller suttit på anstalt. Då har man mycket nytt att lära sig – bara att få möjlighet att umgås normalt och göra vanliga saker utan droger är betydelsefullt, säger Carola.
De båda ser det som en viktig del i Frälsningsarméns devis ”soppa, tvål och frälsning” när dessa personer välkomnas in i kårens lokaler.
— Klienterna vet att miljön är kristen och att kristna personer finns omkring dem. Så detta tycker jag verkligen ligger i linje med hur Frälsningsarmén ska jobba, säger Ingela Sagman.
Text: Carina Tyskbo
Foto: Jonas Nimmersjö och Carola Gårdare