Hur tog du det då?
— Jag bet ihop. Jag blev tystlåten och hade tidigt tankar som: ”Jag måste komma vidare, komma ur detta”.
Gjorde du det?
— Som vuxen har jag startat flera företag, dragit igång olika projekt, varit aktiv i ”Nobba Brass & Nubbe”. Jag har en vuxen dotter och två barnbarn. Ingen av dem röker eller lever stökigt, det är skönt. Så ja, jag tycker att jag kom vidare.
Lever du i någon relation?
— Nej, jag är rädd för kvinnor. Eller, jag släpper ingen inpå livet. Det förstör ofta situationen. Som barn lärde jag mig se vem jag kunde lita på och inte. Jag tänkte: ”Sådär vill jag inte bli”.
Har du en gudstro?
— Jag kan säga såhär: jag är inte ateist. Jag har lärt känna lite folk i olika kyrkor och går gärna in i till exempel Klara kyrka.
Du är pensionär - vad gör du om dagarna?
— Jag tränar en hel del. Vi är några vänner som har träffats och sprungit vid Hellasgården länge. Jag har tränat där i 30 år.
Vad tänker du om att många hamnar i missbruk och även kriminalitet idag?
— Om jag fick bestämma här i världen skulle jag ställa lite mer krav på folk. Nästan alla vi hade det tufft som barn men vi blev inte kriminella för det. Det håller inte i längden med att till exempel leva på bidrag.
Men du blev väl också präglad av din uppväxt?
— Jo, det är klart, jag blev ju en ensamvarg. Jag är mycket ensam och under pandemin blev det ännu värre. Många vänner har dött. Men jag slåss inte och bråkar.
Text: Carina Tyskbo, Foto: Kerstin Tillenius
Så ser hemlösheten ut i Sverige ›
Fler och fler människor i hemlöshet söker sig till oss för att få hjälp med kläder, mat och boende.
Vårt arbete för personer i hemlöshet ›
För den som inte har något hem erbjuder vi nattlogi på ett akutboende, klädombyten, mat och praktisk hjälp framåt.
Boenden för personer i hemlöshet ›
För den som är hemlös har vi stöd- och akutboenden, utslussningsboenden och även skyddade boenden.
Fakta - Våldsutsatthet i barndomen - påverkan som vuxen
- Personer som blivit slagna/agade i barndomen löper 2-4 gånger så hög risk att i vuxen ålder drabbas av psykiska och fysiska problem.
- Psykiska: Ångest, posttraumatisk stress, självskadebeteende, självmordsförsök, riskbruk av alkohol samt kriminalitet.
- Fysiska: Allergier, astma, högt blodtryck, cirkulationsbesvär, hjärt- och leverbesvär eller magsår.
- Våld i barndomen påverkar självbild, självkänsla, intellektuell utveckling, social kompetens och förutsättningar för nära relationer påverkas.
Källa: Socialstyrelsen https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2015-6-55.pdf, Institutet för hälsa och välfärd, https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv samt Rädda Barnen. https://www.raddabarnen.se
Fakta - Frälsningsarméns sociala arbete
Frälsningsarméns breda sociala arbete inkluderar bland annat att erbjuda hjälp till dem som varit eller är våldsutsatt och/eller befinner sig i missbruk och psykisk ohälsa. Till exempel samtal med kuratorer på våra sociala verksamheter eller kårer, samtalsstöd för bland andra personer som varit eller är i missbruk och sorg på samtalscenter och samtal och stöd våldsutsatta kvinnor.