Stöd vårt internationella arbete

Historisk torka i Kenya - vi hjälper familjer och skolor med matpaket

Normalt ska det komma två regnperioder per år i Kenya men på flera platser har det inte regnat sedan i slutet av 2022. För ett land där majoriteten av befolkningen är beroende av självhushållning både när det gäller odling och djurhållning är det en humanitär katastrof.

Närmare fem miljoner människor saknar tillgång till nog med vatten för att dricka, laga mat, tvätta kläder och städa. Det är inte bara människorna som lider av bristen på vatten, många har också boskap, får, getter och kor som behöver betesmarker och vatten att dricka. Bristen på vatten får särskilda konsekvenser för kvinnor och flickor som ofta åsidosätter sina egna behov, inklusive menstruationshygien, för att kunna försörja sina familjer.

Idag är de flesta människor medvetna om hur den globala uppvärmningen påverkar vissa länder mer än andra. Kenya är ett av länderna i östra Afrika som drabbats hårt av torkan med konsekvensen av boskapsdöd, livsmedelsbrist och undernäring som påverkar närmare 900 000 barn och omkring 116 000 ammande mödrar.

Det finns hopp när det gäller regn i delar av landet, men om det kommer för kraftiga regn på uttorkade marker kan en katastrof leda till en annan. På vissa platser orsakade kraftiga regn översvämningar, vilket resulterade i omfattande skador. Tyvärr är växlingen mellan torka och översvämning inte ovanlig och i år kan det komma fler översvämningar på grund av den förutsedda El Niño som  är ett av de kraftfullaste naturfenomen som existerar och påverkar stora delar av världen.

Familjer i Kenya som håller i dunkar som de ska fylla vatten i.

Hjälp med mat till 4000 hushåll och 59 skolor

Frälsningsarmén i Kenya har hjälpt de drabbade genom att dela ut matpaket innehållande majs, bönor och matolja till mer än 4 000 hushåll i 83 byar. Ytterligare 59 skolor har fått majs, bönor, socker, ris och matolja genom att vara inskrivna i projektet "Food for Fees". Med mer än 12 000 elever som drar nytta av detta initiativ fick varje skola 7,5 kilo majs, 5,63 kilo bönor, 5 kilo socker, 3,13 kilo ris och 1,54 liter matolja för varje inskriven elev. Projektet säkerställde att varje barn fick fem näringsrika måltider (tre huvudmåltider och två mellanmål) varje dag i tre månader.

– Projektet "Food for Fees" har verkligen gett stor inverkan på utbildningen i Turkana, säger major Musa Barasa, distriktsofficer i Turkana. Lärare, utbildningsnämndens ledning och samhället är mycket tacksamma och stolta över Frälsningsarmén för detta initiativ.

– Vi kunde hjälpa de utsatta i Kenya tack vare donationer från hela världen. För de av oss som aldrig har sett det kan det vara svårt att föreställa sig omfattningen av mänskligt lidande som orsakas av bristen på ett så grundläggande mänskligt behov som vatten, säger Damaris Frick, chef för Frälsningsarméns internationella räddningstjänst. Jag är tacksam för alla som gjorde det möjligt för Frälsningsarmén att hjälpa de mest utsatta i Kenya under denna humanitära kris.

Text: kapten Matthew Beatty, Frälsningsarméns internationella högkvarter
Översättning: Jonas Nimmersjö, Frälsningsarmén i Sverige
Foto: Frälsningsarméns internationella högkvarter

Vi förser skolor och byar i Kenya med mat - stöd vårt arbete och rädda liv!

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt