Stöd vårt internationella arbete

Barn från Ukraina på läger i Georgien

Frälsningsarmén i Östeuropa (Georgien, Bulgarien, Rumänien, Moldavien, Polen och Ukraina) har en aktiv roll i att hjälpa människorna på flykt i och från Ukraina med utdelningar av mat, hygienartiklar, transporter och andra nödvändigheter. I Sverige möter våra kårer och verksamheter de flyktingar som når vårt land.

I mitten av augusti åkte jag och en kollega från Frälsningsarmén i Norge, Hanne Rebecca Nilsen, till Georgien på uppdrag av Frälsningsarméns internationella högkvarter för att möta ukrainska flyktingar och se vad Frälsningsarmén i Georgien gör för att hjälpa dem.

Platserna vi besökte låg vid Svarta havets östra strand. Vi fick bland annat vara med vid matservering på Frälsningsarméns kår i Batumi, där flyktingar från Ukraina kunde få varm mat och annan hjälp. Men det stora uppdraget var att dokumentera ett barnläger i Ureki, en gammal sovjetisk kurort. Där hölls ett 20 dagar långt läger för över hundra barn från olika delar av Ukraina.

– När kriget började i Ukraina korsade ukrainare gränserna mot Europa, berättar Rezo Bakthadze, ledare för Frälsningsarmén i Georgien. Flyktingarna började även komma hit till Georgien så Frälsningsarmén började arbeta för dem. Och när vi såg att det var många barn kom idén om att hålla ett sommarläger.

Rezo Bakthadze som är ledare för Frälsningsarmén i Georgien, och Hanne Rebecca Nilsen från Frälsningsarmén i Norge. De står bredvid varandra och tittar in i kameran.

Vasili 12 år: ”Jag har semester här”

I samråd med volontärer bestämdes det att lägret skulle hållas i Ureki och där hade vi förmånen att under några dagar första veckan av lägret prata med barn och ledare. De flesta personer i Georgien talar och förstår ryska, liksom barnen från Ukraina, så ryska var språket man talade på lägret mellan ledare och barn.

Rezo Bakthadze, ledare för Frälsningsarmén i Georgien, som tillsammans med sin fru Sophio var huvudledare för lägret hade därför ordnat med tolk för de dagar vi var på plats, tur var väl det. Annars hade det varit svårt att arbeta. Men några av barnen och ledarna kunde engelska så pass bra att intervjuerna med dem kunde göras helt på engelska.

– Jag har semester här, säger Vasili 12 år. Jag har så roligt med mina vänner. Vi kan dansa och hålla på med sportaktiviteter. Jag tror dansen är mer för tjejer och inte killar, men ok det är coolt.

Vasili berättar att resan med bil till Georgien först tog dem till Moldavien, sedan Rumänien, Bulgarien och via Turkiet till Georgien. Han flydde från Ukraina tillsammans med sin mamma och sina bröder.

– Jag saknar min pappa och mitt hem, berättar han.

”Lagar mat för flyktingar från Ukraina”

Men mamman befinner sig i Batumi och lagar mat till ukrainska flyktingar på Frälsningsarmén, berättar Vasili. Vasilis mamma, Nikitina var en av de volontärer på kåren i Batumi som vi mötte dagen innan. Vasili blev glad när vi berättade för honom att vi pratat med henne.

När vi pratade med Nikitina på Frälsningsarmén i Batumi stod hon och rörde om i en stor väldoftande gryta.

– Jag är volontär här och hjälper till att laga mat för flyktingar från Ukraina, berättar hon. Eftersom mitt hjärta lider för mitt hem, mitt land och mina landsmän och för mina egna barn. När man känner sådan smärta för något, så vill man göra något, hjälpa till på något sätt.

Evangeline 12 år: ”Jag vill studera på något universitet i Europa”

På lägret träffar vi också Evangeline, 12 år. Hon berättar att hon i framtiden vill lära sig mer språk, många mer språk. Idag kan hon ukrainska, ryska, tyska, engelska och kinesiska.

– Jag vill studera på något universitet i Europa, jag är intresserad av psykologi, men jag tror att jag kommer bli tolk.

På lägret gillar Evangeline att det finns många att prata med, hon har många vänner och mycket fritid. Men hon gillar också aktiviteterna de har på lägret.

– Ibland kan man lära sig något intressant, säger hon. Något annorlunda, något man inte visste om.

Barnen har haft det svårt

Frälsningsarmén i Georgien såg behoven hos barnen från Ukraina, därför ordnade man detta läger i Ureki, med 40 frälsningsofficerare, soldater och frivilliga som kommit till Ureki för att ta hand om de 100 barnen. Ureki är känt för att vara en gammal kurort vid Svarta havet, med svart sand som sägs ha magnetiska egenskaper och vara bra för lederna. På lägergården finns även en sjukstuga och personal som kan ge barnen terapi-samtal.

– Barnen har haft det riktig svårt och vårt mål med lägret är att ge dem det stöd de behöver, visa på Guds kärlek och ge dem tillbaka hoppet, säger Rezo.

Text: Jonas Nimmersjö

Var med och hjälp Ukraina - ge en gåva!

 Swisha till 900 48 05