Stöd vårt internationella arbete

Richard förlorade båda benen i en trafikolycka - idag räddar han miljön

I Kenya där en majoritet har självhushåll för att klara av brödfödan kan en olycka bli en dubbel katastrof. Förutom olyckan i sig också förlorad förmåga att sköta om  odlingarna, hämta vatten och annat. Richard Munyao, 45 år, är änkling med fyra barn och när han förlorade båda sina ben i en trafikolycka såg framtiden mörk ut. Nu driver han en plantskola med över 20 000 trädplantor.

Effektiv gödsling och varierad kost

Frälsningsarmén i östra Kenya driver ett projekt som lär ut olika sätt att öka produktionen för småbönder och hemmaodlare. I projektet lär man dem att tillverka eget gödsel för att de inte ska behöva vara beroende av dyrt gödsel från butikerna. Förutom att de sparar pengar så är det egna gödslet så mycket mer effektivt att det ger fyra till fem gånger större skörd.

Man lär också ut vikten av att variera det man odlar. Det gör att befolkningen som fått denna kunskap äter mer varierad och vitaminrik mat. De får mycket grönsaker och har flera olika fruktträd och får frukt och grönsaker året om.
– Många barn i Kenya är undernärda, berättar Ngolia Kimanzu på Frälsningsarméns internationella enhet i Stockholm. De har ofta mat, men obalanserad mat. Med projektet vi har i Kenya får de nu mat som innehåller allt, proteiner och vitaminer.

Hjälp att köpa en vattentank

Det finns många delar i projektet, bland annat kan man få hjälp att köpa en vattentank för att samla regnvatten. När man själv kan betala 50 procent av kostnaden betalar projektet resten. Men personer som har funktionshinder kan få hjälp med hela beloppet. Frälsningsarmén har på många håll också påverkat lokala myndigheter, så att även de har samma princip när det gäller att ge stöd för vattentankar. Hjälp med 50 procent av kostnaden för de flesta och gratis för funktionshindrade.
– Vattentillgänglighet är mycket viktigt för alla i Kenya, säger Ngolia. Det ger också kvinnor större trygghet och frihet att göra andra saker, när de slipper gå långt för att hitta vatten. Det är bra för en ökad jämställdhet.

Richard Munyao, Kenya, sitter i sin rullstol bland träden på sin plantskola.
Med hjälp av vattentanken genom Frälsningsarmén kan Richard idag ha en egen plantskola med över 20 000 trädplantor av olika arter, inklusive diverse fruktträd.

Blev funktionshindrad - driver idag en plantskola

En person som fått hjälp med vattentank av Frälsningsarmén är Richard Munyao. Eftersom han efter olyckan är funktionshindrad har han fått hjälp med hela kostnaden för en vattentank som lagrar vatten från en närliggande flod. Med hjälp av vattnet kan han idag ha en egen plantskola med över 20 000 trädplantor av olika arter, inklusive diverse fruktträd.

Frälsningsarméns uppföljningsansvarige i östra Kenya, Philip Mbovu besökte Richard för att se hur det går för honom. Philip är mycket imponerad och berättar att Richard har stor förmåga att driva upp plantor och leverera dem. Att plantera träd är ett långsiktigt arbete i stora delar av Afrika för att ändra människors livssituation då träd binder vatten, förhindrar jorderosion och får det också att regna mer. Därför försöker Frälsningsarmén också hjälpa Richard att kunna sälja sina plantor så att de planteras ut genom att koppla samman honom med lokala marknader och med lokala myndigheter.

Träden ger familjen mat på bordet samt förbättrar miljön

Under det senaste firandet av Världsmiljödagen 2023 köpte projektet 400 ympade fruktträdsplantor från Richards gård, till ett värde av 50 000 kenyanska shilling, närmare 4000 svenska kronor. Kanske inte mycket pengar med svenska mått, men för en kenyan är det mycket och det blev till stor hjälp för att betala skolavgifter för Richards barn, köpa mat och annat som behövs för familjen. Plantorna planterades i Thikas resilienscenter som arbetar för förbättrad miljö och utveckling lokalt. Utöver hjälpen med vattentanken och att hitta marknad för sina plantor har Richard också fått en SATO-PAN handikapptoalett.

Text: Jonas Nimmersjö
Foto: Philip Mbovu, Frälsningsarmén Kenya East

Stötta människorna Kenya

Din gåva ger oss möjligheten att fortsätta stötta människorna i Kenya. Vi tror på handling.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt