Stöd vårt internationella arbete

Njursjuke Illya riskerade att dö under flykten från krigets Ukraina

Att fly från krig när ens kropp kräver dialys tre gånger i veckan är både nödvändigt och livsfarligt. Fyrtioåriga Illya hann trots allt ut ur Ukraina i tid och fick behandling. Nu är han och familjen på säker mark i Sverige och de tackar Gud och kristna här för mat, kläder, husrum och omtanke.

I slutet av februari vaknade Illya, 40 år, och Yana, 34 år, klockan fyra på morgonen. Bomber slog ner och snart ekade även bilsirener i omgivningen. Familjen bor nära flygplatsen i Irpin, förort till Ukrainas huvudstad Kiev som var ett av Rysslands första mål att attackera i kriget som nu pågår.

— Jag ville inte tro att det hände, men vi la allt vi behövde i bilen och åkte i väg, säger Illya.

Skulle inte överleva fem dagar utan behandling

Deras bostadsområde är omhägnat av vatten och broarna skulle snart vara förstörda av ryssarnas framfart och de som flydde blev också beskjutna. Det var mycket trafik ute på gatorna men de hann ut så pass tidigt att de slapp de värsta köerna ut ur landet. För Illya var det särskilt viktigt att komma därifrån då han lider av en njursjukdom. På grund av hans medicinska tillstånd har han inget arbete och behöver inte delta i försvaret under kriget. Men han kan heller inte gömma sig någonstans eftersom han måste ta sig till sjukhus tre gånger i veckan. Då njurarnas förmåga att rena blodet är nedsatt är han i behov av dialys.

— Det är skrämmande för utan tillgång på vatten och el kan jag inte få dialys och då skulle jag dö efter några dagar, säger han.

Familjen tog sig till Lviv där de övernattade i hos bekanta.

— Det var en hemsk natt då vi hörde krigslarm och ingen visste vad som skulle hända, säger Illya.

Dagen efter fick han genomgå dialys och sedan gick färden mot polska gränsen men när de närmade sig den fick de veta att de kunde få vänta i fem dagar för att ta sig över, och så länge skulle inte Illya överleva utan behandling. När Yana förklarade läget för sällskapen framför dem fick de gå före och efter att ha kört en hel natt lyckades de komma fram i tid. De har en bekant i USA vars far bor i Polen så hos honom stannade de i två veckor.

”De kristna vi mött har hjälpt oss med allt”

Via de amerikanska vännerna hade de fått kontakt med en svensk man som vill donera sin ena njure till Illya så därför gick färden vidare hit. Väl här fick familjen tak över huvudet av den kristna missionsorganisationen YWAM, Youth With A Mission, som håller till i en av Frälsningsarméns byggnader på Östermalm. Där har Illya, Yana och barnen Ivan och Zlata, nio respektive sju år, bott i tre veckor nu.

— Det är ett bra ställe med mycket folk så det är kul. Vi kan praktisera engelska och barnen har många att leka med, säger Illya.

— Vi får lagad mat där och de gör till och med frukost och väcker oss när den är klar. Det är Gud som har gett oss allt detta, fortsätter han tacksamt och nämner att de tillhör en pingstkyrka hemma i Ukraina där hans far är pastor.

Familjen fick tips om Frälsningsarmén och kåren Templet i Stockholm som hjälper människor i nöd och där har Illya och Yana fått presentkort på Lidl och Ica för att kunna köpa mat men också rekvisitioner till Myrorna för att få kläder. I tumultet fick de inte med sig plagg anpassade för någon annan årstid eller något annat väder än vad som rådde i Ukraina vid flykten. I Sverige har de fått ett bättre bemötande än de hade räknat med.

Illya, Yana och barnen Ivan och Zlata. Familjen tittar in i kameran och ler.
Illya, Yana och barnen Ivan och Zlata, nio respektive sju år. Foto: Privat

— De kristna vi mött har varit mer än trevliga och hjälpt oss med allt. Det betyder jättemycket för det är dyrt i Stockholm med tanke på lönerna i Ukraina, säger Illya.

— Barnen har fått leksaker också och de blev så glada för de tog inte med sig några själva. De var inte medvetna om att de kanske aldrig skulle komma hem igen, fortsätter han.

Barnen har blivit skrämda

De har promenerat mycket i Stockholm som de tycker är en vacker stad och vid några tillfällen har de besökt en ukrainsk kyrka. Boende i området har fått nys om sina nya grannar och en dam har gett barnen påskägg med roligt innehåll och skrivit kort på ukrainska till dem, något som uppskattas mycket. Även om föräldrarna har försökt skydda de små så har de inte kunnat undgå vad som händer i världen och de har blivit skrämda av oljuden från kriget. Illya nämner ett samtal med nioåriga sonen om synder som Gud hatar, och då kom den som ljuger på tal.

— ”Det är Putin”, sa sonen då. Och vi pratade om dem som gör onda saker. ”Putins armé”, svarade han då, så även barnen förstår vad som pågår, menar Illya.

Yana är lärare så därför kan hon utföra sitt arbete över nätet fast hon befinner sig här i Sverige. Först nu har man kommit i gång med onlineundervisning då skolorna i hemstaden är sönderbombade.

— Första gången barnen såg varandra online så grät de för de älskar skolan och längtar tillbaka till det som var, säger Illya.

Familjens hus har förstörts helt av kriget så där finns inget att återvända till om inte styret i landet ger medel att upprusta bostäderna med.

— Irpin var en vacker stad med fina parker och många unga familjer. Där levde människor i nybyggda lägenheter och hade planer för framtiden men nu är allt förstört, det finns inget kvar, säger Illya.

— Jag kan fortfarande inte förstå att detta har hänt, att det pågår ett riktigt krig i vårt land. Allt kan verkligen ändras över en natt, fortsätter han.

”De tror att vi ljuger om kriget”

Kanske åker de tillbaka längre fram men de tror att varken Putin eller det ukrainska folket kommer ge sig i stridigheterna. Tills vidare stannar familjen i Sverige och här får Illya sina dialysbehandlingar regelbundet. Han hoppas få tid för njurtransplantation framöver men det kan dröja eftersom han inte är svensk medborgare.

Illyas och Yanas föräldrar och syskon är utspridda i nuläget då några har flytt till Polen eller Tyskland. Andra har stannat i Kiev eller Lviv då män utan hälsomässiga hinder måste delta i försvaret mot de ryska inkräktarna. En del familjemedlemmar väljer då också att vara kvar. Illya berättar om bekanta som rört sig ute och blivit beskjutna av ryska soldater.

— När ryssarna lämnade stan hittades vännerna döda på gatan, säger han men påpekar att ryska folket blivit itutade att Ryssland räddar ukrainarna från nazister.

— Vi har släktingar och bekanta både i Kreml och Moskva och när vi berättar om kriget tror de att vi ljuger, säger Illya.

Text: Teresia Jansson

Hjälp de som drabbats av kriget i Ukraina

Exempel på hur din gåva hjälper:

  • 100 kr – Matpaket och filt till en person.
  • 200 kr – Hygienartiklar till en familj.
  • 400 kr – Matpaket och filtar till en familj.