Stöd vårt internationella arbete

Ukrainska flyktingar: ”Tack för hjälpen, Frälsningsarmén!”

Tusentals ukrainska flyktingar har fått hjälp av Frälsningsarmén i Lettland sedan krigsutbrottet. Här beskriver några föräldrar, barn och äldre hur mat och kläder, men också medmänsklighet och gemenskap, fått betyda mycket i deras utsatta situation.

Inga är utbildad näringsfysiolog och har sedan flykten från Ukraina bott i Riga med sina barn och sin mamma i över ett år. När de kom till Lettland sökte de genast upp Frälsningsarmén och fick den första kassen med mat. Hjälpen har varit ovärderlig för familjen. I en film från kåren Riga 1 träder hon och andra ukrainska flyktingar fram och uttrycker sin tacksamhet till Frälsningsarmén, som med hjälp av ekonomiskt stöd från givare kunnat ge dem mycket hjälp.

Tacksam för näringsrik och god mat till barnen

Inga pratar snabbt och uttrycksfullt när hon delar sina erfarenheter av att vara en flykting.

– Vi är så tacksamma för god och bra mat, men också för de blöjor och köksprodukter vi fått under året, säger hon. I mitt yrke vet jag hur viktigt det är att man äter nyttig mat men också att det smakar gott, inte minst för barnens del, säger hon.

En äldre dam i blå vindjacka står en bit bort på centret bland skor och kläder och berättar:

– Jag har flytt från den hårt drabbade Ovdeyevka i Dontesk-regionen. Jag känner en sådan tacksamhet till alla kvinnor här, som stöttat mig i den här svåra tiden i mitt liv, säger hon med eftertryck.

En ung mamma flikar också in och tackar Frälsningsarmén i Riga för den hjälp hon och hennes två barn fått från första dagen.

– Mat, kläder och leksaker – allt har varit till en sådan stor hjälp i den här svåra situationen, säger hon och får medhåll av en flicka i femårsåldern som har en mjukisenhörning i famnen:

– Tack Frälsningsarmén för alla saker och leksaker!

”Ni har alltid sträckt ut en hand till oss”

På det sociala centret befinner sig också en äldre man i prydlig rock och kavaj. Även han tackar och menar att den hjälp han fått sedan kriget bröt ut och de tvingades fly, är beundransvärd. En bit bort blir en kvinna berörd när hon talar:

– Ja, vi är väldigt tacksamma till Frälsningsarmén som hjälpt oss ukrainare i den här svåra tiden! Ni har alltid sträckt ut en hand till oss, dessutom med ett leende på läpparna. Det gör oss så glada. Jag önskar er lycka och hälsa och att Gud ska skydda er från att någonsin behöva uppleva det vi går igenom nu, säger hon.

Flyktingstödet kommer hela landet till del

I Riga centrum står en medelålders ukrainsk kvinna med röd keps. Blicken är varm och allvarlig när hon tackar för stödet och de varma sympatiska hjärtan hon mött.

– Man säger att ”hemma är var du befinner dig nu”. Och Frälsningsarmén har gett oss en känsla av att vara hemma – även om vårt hem och vårt land är Ukraina.

Hon menar att all hjälp med mat, hushållsprodukter, kommunikation och aktiviteter inte enbart har stöttat dem som flyktingar, utan också Ukraina som land. Nu hoppas hon på en seger för de goda krafterna, att det ljusa ska segra över mörkret.

– Våra hjärtan slår unisont för er. Tack för hjälpen och stödet!

Text: Carina Tyskbo

Film: Kathleen Johansson

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805