Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Ledare - Doften av jul

Julen firar Gud, som älskar oss så mycket att han föddes i ett stinkande stall för att bli som vi… lukta som vi – det är den riktiga doften av jul! Det är värt att fira, men det är också en utmaning för oss, hans folk.

Stridsropet nr 5 - 2020

Underbara aromer är en viktig del av julfirandet – maten, bakningen, godiset och ljusen… det finns en doft som hänger i luften som säger att julen är här. Den underbara doften kan inte beskrivas på annat sätt än genom att säga: ”Det doftar jul!”

Men hur luktade den första julen? Min fru samlar på julkrubbor, och vid jul blir huset en potentiell katastrofzon för en klumpig person som jag eftersom sköra Maria- och Josef-figurer placeras överallt. Det finns också julkrubbor i köpcentra, i kyrkor och ibland även utomhus i juletider. Jag har sagt till min fru att om hon vill fånga atmosfären från den första julen, borde hon få sin julkrubba att lukta som ett stall. Den första julen luktade inte alls som de trevliga dofter som vi associerar med jul. Den första julen innehöll lukten från ett djurstall.

Vad har jullukten med julens budskap att göra? Julen firar Jesu födelse. Detta var ingen vanlig födelse. Det var vad aposteln Johannes beskrev som att ”Ordet blev kött och bodde bland oss” (Joh 1:14). Detta kallas ”inkarnationen” – Gud, som identifierar sig med oss… ser ut som vi… upplever det vi upplever… blir en av oss.

Det är en fantastisk historia. Gud valde att lämna himlens härlighet för att bo i vår värld… och som om det inte räckte valde han att komma till ett stinkande stall! Att tänka på lukten från stallet där Guds Son föddes gör det ofattbara mer förståeligt. Inkarnationen är den största demonstrationen av Guds gränslösa kärlek och nåd. Senare skulle Jesus beskriva sig själv som den goda herden. Inkarnationen är det ultimata beviset för det – en herde som luktar som sina får.

Julen firar Gud, som älskar oss så mycket att han föddes i ett stinkande stall för att bli som vi… lukta som vi – det är den riktiga doften av jul! Det är värt att fira, men det är också en utmaning för oss, hans folk.

I Frälsningsarmén har vi bjudit in världen till vårt hem i vår vision ”Välkommen hem – livet med Jesus”. Delvis är denna inbjudan baserad på liknelsen Jesus lär i Lukas 15:11-32, om den förlorade sonen. Jesus målar där en bild som är mycket relevant. Det är bilden av fadern som omfamnar sin son och kysser honom. Detta var sonen som hade bott i en svinstia, som utan pengar måste ha gått otvättad i flera dagar. Jag kan föreställa mig stanken som måste ha fyllt faderns näsborrar när han kom närmare… men han fortsatte springa, ignorerade lukten, drog in sin son i en kraftfull omfamning och kysste honom upprepade gånger. För att faderns välkomnande skulle bli äkta, började han lukta som sin son!

clive_adams.jpg

Det är julens budskap… Gud älskar oss så mycket att han börjar lukta som vi… det är den riktiga doften av jul. Må du bli tröstad och utmanad av den sanningen när du firar jul!

Kommendör Clive Adams
Ledare för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland

Ledaren är publicerad i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 5 - 2020

Skriv ut