Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Ledare - Sommaren är här

Jag vill inte ta bort sommarens glädje. Jag vill bara visa på en annan verklighet av två skäl. För det första, så att vi kan vara tacksamma för alla de välsignelser vi blir medvetna om under sommarvärmen, och för det andra, så att vi kan reflektera över hur vi som kyrka kan bidra till andras lycka.

Stridsropet nr 3 - 2019

För många betyder sommaren ett taktbyte: en medveten nedgång i tempo och en paus från vardagens normala rytm med sina många krav och måsten. För vissa inne­bär det också ett byte av plats – en resa till en sommarstuga eller ett semestermål – bort från vardagens utmaningar och förväntningar.

Jag vill med detta tacka alla läsare som på olika sätt gör en stor insats för Frälsningsarmén och som nu ser fram emot en välförtjänt avkoppling. Jag önskar er alla en underbar sommar, gott om vila, god gemenskap och ny styr­ka och inspiration till höstens uppgifter.

De som inte har råd att ta paus

Samtidigt som många av oss ser fram emot en trevlig omväxling från normen, så är andra inte så välsignade, även om de kan ha ännu större behov av avkoppling.

Det finns de som inte tjänar tillräckligt för att kunna ta en paus. De har inte råd att dra nytta av de långa sommardagar­na för fritid. Andra har inte ens ett hem och byter den ständiga jakten efter varmt skydd som upptar dem under de långa vintermånaderna, mot en lika grym jakt efter sval skugga i värmen under de långa sommardagarna. De ser särskilt obekvä­ma ut i värmen, då de måste bära alla sina tillhörigheter med sig. Och somma­ren kan vara utmanande även för andra:

  • Familjer som inte har råd att ha semes­ter tillsammans.
  • Föräldrar som arbetar och måste lägga extra pengar på barnvakt.
  • Lärare som är oroliga för kunskapsför­lusten som inträffar under de långa som­marmånaderna – med elever som åter­vänder till skolan och behöver hjälp för att återskapa saker de har glömt.
  • Tonåringar utan något att göra, som lockas av antisocialt beteende eller till och med brott.

Välsignelse eller börda?

Varför förstöra dessa lata sommarda­gar genom att påpeka livets hårda verk­lighet för dem som lider? Faktum är att vi lever i en värld av kontraster, där människors livserfarenhet kan variera så mycket att vad en ser som en välsignelse, kan en annan uppleva som en börda. På en balkong i Stockholm kan sommarens sol förändra en vinterblek person till en gyllenbrun, samtidigt som den kan få en annan person nere på gatan, utan hem och hopp, att svälja och lida. Den hårda verkligheten är att alla som förtjänar av­koppling inte får det.

Tacksamhet och reflektion

Kommendör Clive Adams, Frälsningsarméns ledare i Sverige

Jag vill inte ta bort sommarens glädje. Jag vill bara visa på en annan verklighet av två skäl. För det första, så att vi kan vara tacksamma för alla de välsignelser vi blir medvetna om under sommarvärmen, och för det andra, så att vi kan reflektera över hur vi som kyrka kan bidra till an­dras lycka.

Sommaren är här. Oavsett om det känns förtjänt eller inte, njut av dagarna men kom också ihåg att det är många som inte kan glädja sig över sommarens värme!

/Kommendör Clive Adams, ledare för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland.

Skriv ut