logotype
Hjälp oss ge fler en god jul

Social utsatthet - artiklar

Frälsningsarmén hjälper människor i utsatthet.

Hjälp de utsatta genom krisen

Priserna på mat, el och bränsle stiger kraftigt. Prisökningarna drabbar alla hushåll, men som alltid slår kriser hårdast mot de mest utsatta. Frälsningsarméns kårer och verksamheter runt om i Sverige märker ett ökat behov av hjälp.

Många nya hjälpsökande i Stockholm

Högre levnadskostnader drabbar den som redan har en kärv ekonomi och på Vasakåren i Stockholm möter man människor som aldrig sökt hjälp tidigare men som nu inte får ekonomin att gå ihop. Men det gäller också att hjälpa på rätt sätt så att man inte i stället stjälper, påpekar kårledare Anna-Lena Paulsson.

Fler söker ekonomisk hjälp i Gävle

Helen Bergh, kårledare i Gävle, möter varje vecka människor i behov av hjälp. Sedan i somras har antalet människor som söker ekonomisk hjälp ökat från några personer varje månad till flera stycken i veckan och trenden har fortsatt under hösten.

Många nya barnfamiljer behöver hjälp

En barnfamilj som lever på existensminimum och har fått avslag på ekonomiskt bistånd från socialtjänsten är ett typiskt exempel.

Eken samtalscenter - en del av Frälsningsarméns vårdkedja

I Frälsningsarméns vårdkedja är flera verksamheter länkade till varandra för att ingen person i utsatthet ska hamna mellan stolarna i processen mot ett helare liv. Förutom stödboenden ingår nu även samtalcentret Eken som eftervård och ytterligare stöd för den som snart står på egna ben i samhället.

Glädje och tacksamhet inför julen i Västerås

Julfester och ekonomisk hjälp inför högtiden har stått på agendan nu i veckan hos kåren i Västerås. Ensamma mammor, arbetslösa och andra personer i utsatthet har fått ta del av gemenskap, mat och klappar. December är hektisk men också en månad präglad av tacksamhet och svenskarnas generositet.

Frälsningsarmén länkar samman hjälpinsatser

Personer i utsatthet behöver få hjälp att hitta rätt. Det menar ansvariga för Frälsningsarméns sociala arbete i Stockholm, som medvetet arbetar med aktiva länkningar. Då kan man ge rätt stöd på rätt plats och samtidigt utnyttja varandras kompetens.

Många fick hjälp och stöd under pandemins första år

I pandemins spår har fler människor drabbats av psykisk ohälsa, arbetslöshet, ensamhet och porrberoende. Det har även uppmärksammats inom Frälsningsarméns verksamheter där hjälpen och stödet har fortsatt, på vissa håll i nya former.

Hon överlevde uppväxtens våldsamheter

Regola lyfter ansiktet mot solen. Hon har ett svart linne, grått hårband och tonade glasögon. Fåglarna kvittrar runtom oss. Den småländska 50-åringen har lätt till ord och även ett och annat mustigt skratt. Men livet har långt ifrån varit lätt. När hon var tio år fick familjen under traumatiska omständigheter fly från Regolas våldsamma pappa och under 25 år levde hon med skyddad identitet. En bra bit upp i åren utreddes hon och fick flera diagnoser, bland annat ADHD. Till det kom en utbrändhet och sjukskrivning. Nu lever hon på sjukersättning. "Pernilla har puffat mig framåt trots min sociala fobi" Under en lång tid har Regola varit aktiv inom Frälsningsarmén i Nässjö, där den sociala verksamheten som då leddes av Pernilla Svedman kommit att betyda massor för henne. Ja, nästan allt, menar hon. — Pernilla var min räddande ängel, säger hon med eftertryck. Hon var så bra för mig och fick mig att se saker på ett nytt sätt. Jag har social fobi och stort behov av kontroll men hon har puffat mig framåt, så att jag vågar mig förbi mina hinder. Tunga rosor prunkar i bakgrunden när vi samtalar. Barnbarnens skratt hörs från leken i närheten och Regola spanar lite efter dem och de två döttrarna. Hon har även en son och ska snart bli farmor, berättar hon stolt.

"Jag hamnade mellan stolarna"

Lena var långtidssjukskriven, skild och i djup depression när hon fick hjälp i Frälsningsarméns rehabiliteringsprogram "Hela du" på Gotland. För första gången såg någon till hela hennes livssituation. Idag mår hon bra, har arbete och känner mening med livet igen.

Nödrop från människor i utsatthet

”Jag har bara 40 kronor kvar till slutet av månaden...”. Nödropet nådde oss på Frälsningsarmén i mitten av mars. Evas man hade, genom sitt spelberoende, försatt hela familjen i ekonomisk kris. Familjen betalade priset för hans beroende. Vi märker att de sociala nödropen kommer tätare nu. En utdragen pandemi innebär fler och nya typer av nödrop.

Kurs i ekonomi - mer än siffror

Människor med olika behov kommer till Frälsningsarméns verksamheter och söker hjälp. På vissa håll anordnar man kurser i ekonomi för att den som har det tufft på det planet ska få redskap att bemästra sin egen situation. Kårerna (församlingarna) i Västerås och Göteborg är exempel på det.

Frälsningsarmén och Willys skapar jul för utsatta

I Örnsköldsvik samlar kåren (församlingen) människor i utsatthet och som kanske är ensam i jul till ett dignande julbord och en uppesittarkväll med varm gemenskap. Kårledare Henry Lindell beskriver hur decemberplanerna ser ut och hur den goda kontakten med matbutiken Willys utvecklats.

Från psykisk ohälsa till livsglädje

Efter år av svår psykisk ohälsa och personliga kriser, tänkte Åsa att livet var över. Men kärleken till dottern fick henne att gripa ett sista halmstrå - Krukmakarens hus i Visby. Frälsningsarméns hjälp gör att hon idag ser sig som frisk och njuter av livet; steg för steg mot självförsörjning och en fungerande vardag.

Frälsningsarmén möter människors behov på Södermalm i Stockholm

På Söderkåren möter Frälsningsarmén många människor under alla veckans dagar, man vill vara en kyrka för hela veckan och inte bara under söndagarnas gudstjänster.

Välkommen julhjälp till behövande stockholmare

Den 10-13 december delade Frälsningsarméns alla stockholmskårer ut sina årliga julgåvor. Till Vasakåren kom personer från olika delar av länet. Samtal, råd och en personlig förbön erbjöds i samband med hjälpen, som oftast består av ett presentkort på mat. "Det här betyder verkligen jättemycket för mig!" säger Maria, ensamstående ung mamma från södra Stockholm.

Julen i Halmstad handlar om medmänniskan

Frälsningsarméns kår i Halmstad satsar rejält på julen, i nära samarbete med Ica Maxi Högskolan. Kåren får under parollen "Ett annat typ av Halmstad" in pengar från pantrum, varukampanjer i butiken och i möjligheten att ge en gåva. Dessutom kommer all julmaten till tre fullsatta julbord från samma butik.

Januari - årets tuffaste månad är här

Januari kan för många vara den månad på året då det är som svårast att få ekonomin att gå ihop efter firandet i jul och nyår. Det märks också bland en del hjälpsökande som kommer till Frälsningsarmén. Coronapandemin har dessutom gjort läget värre för fler och de som redan hade det svårt har fått det tuffare.

I Västerås bjuds det in till fem julbord för utsatta personer

Förutom att ge mat, julklappar och presentkort så har Frälsningsarméns kår i Västerås fem olika sittningar då det bjuds på julmat. Gästerna lider alla av någon form av utsatthet. ”En del ser oss som deras enda vänner som bryr sig om dem och får dem att känna sig sedda”, säger Susanna Nordberg, ansvarig för Frälsningsarméns sociala arbete i Västerås.

Julhjälp för fattigpensionärer och ensamstående föräldrar i Sundsvall

”En del av de som kommer hit kan inte fylla i lapparna för att ansöka om hjälp. Vi får sitta bredvid och försöka vägleda, och på så sätt förstå deras situation genom samtalet”, berättar Ylva Pettersson, kårledare för Frälsningsarmén i Sundsvall.

Ryktet går: ”På Frälsningsarmén i Borås händer det grejer!”

I Borås syns Frälsningsarmén allt oftare ute på gatorna och har tagit många goda initiativ för att sträcka ut en hand till behövande. Basen är caféverksamhet, matutdelning och ekonomisk hjälp men samfundet bedriver även verksamheter i samarbete med andra aktörer. Ledarna verkar också som opinionsbildare inom sina hjärtefrågor.

Sopplunch och insamling ger julhjälp i Göteborg

Tack vare julinsamlingen kan fattiga familjer få julmat och klappar till barnen och kan så fira en god och anständig jul. På julfest och jullunch bjuds även missbrukare, arbetslösa, ensamma, pensionärer och personer med psykisk ohälsa på gemenskap, julmat, sång, musik, gemenskap och en julklapp.

Jul för behövande hos Frälsningsarmén i Visby

Cirka 350 hushåll i Visby tar emot julbidrag och julklappar från Frälsningsarmén som delas ut vid personliga möten med fika och välsignelsebön för den som vill. Till det öppna julfirandet för behövande på julafton kommer det ungefär 130 personer.

Så fungerar skuldsanering

Januari är för många den fattigaste månaden på året. Extra utgifter i samband med julhelgen och inför det nya året kan bli dråpslaget för privatekonomin, för den som redan balanserade på gränsen. Om skuldsituationen börjar bli ohållbar kan det vara läge att undersöka möjligheterna till skuldsanering.

”Det kommer bli en tuff vinter för de mest utsatta”

"De vi möter är ofta en hårsmån från att bli vräkta. Små prisökningar kan göra att allt slås omkull", säger Karin Hansson Lindgren som är socialkonsulent på Frälsningsarmén i Jönköping.

”Tacksam att hjälp finns när priserna stiger”

Kafé i Gemenskap på kåren Templet i Stockholm bjuder behövande på frukost varje vardagsförmiddag. Läs mer om behoven som Frälsningsarmén Templet möter här.

Södertälje kår motverkar våld och utsatthet

Frälsningsarmén i Södertälje var en uppskattad partner under den stora manifestationen söndagen den 9 oktober mot de ökande skjutningarna. Genom att med tron i centrum arbeta förebyggande vill kåren stötta barn och unga som riskerar hamna i kriminalitet. Samtidigt ökar trycket från hjälpsökande som drabbats av stigande mat- och elpriser.