Hjälp barnfamiljer i utsatthet – ge din gåva nu

Julen i Halmstad handlar om medmänniskan

Frälsningsarméns kår i Halmstad satsar rejält på julen, i nära samarbete med Ica Maxi Högskolan. Kåren får under parollen "Ett annat typ av Halmstad" in pengar från pantrum, varukampanjer i butiken och i möjligheten att ge en gåva. Dessutom kommer all julmaten till tre fullsatta julbord från samma butik.

När Ica Maxi Högskolan i Halmstad i sina kundundersökningar såg att kunderna förväntar att en butik tar ett socialt- och miljöansvar, ville ICA-handlaren Rikard Hillarp hitta ett sätt att möta kunderna i detta. Frälsningsarmén i Halmstad frågade om de kunde göra en satsning tillsammans, berättar Johanna Samuelsson, kårledare.

– Vi pratade lite och fick dela vår vision med dem. Ganska snart märktes att vi hade liknande tankar.  Dessutom fungerar vi bra som personer tillsammans och litar på varandra i det här. Och vi vill se vår stad förvandlad. Ett samhälle där vi hjälps åt, säger Johanna Samuelsson.

Kunderna kan bidra på flera sätt till Frälsningsarmén 

I samtalen växte tankarna fram och inför julen 2017 sjösatte man kampanjen ”Ett annat typ av Halmstad”. Till jul blev det även ”Ett annat typ av julbord”. På Ica Maxi Högskolan bytte man även ut pantknappen, som tidigare gått till en rikstäckande hjälporganisation, till att gå till Frälsningsarméns julgryta, det sociala arbetet i Halmstad. Förutom ”Ett annat typ av pantrum” exponeras varje vecka en produkt under samma paroll, där till exempel halva limpans kostnad under perioden går till projektet.

– I hela butiken kan man genom butikens självscanning ge en gåva och vid kassorna finns skyltar som uppmanar till att skänka via Swish. Dessutom står vi utanför med julgrytan torsdag till lördag. En stor del av pengarna går till Halmstads hemlösa. Kåren driver exempelvis ett nattkafé och ett härbärge dit man kan få komma för att sova, duscha och tvätta kläder, säger Johanna Samuelsson. 

Fler och fler företag i Halmstad vill hjälpa och synas ihop med Frälsningsarmén

Aktionen förra året gav ett uppsving för julgrytan eftersom Frälsningsarmén syntes i hela butiken. Både inne i butiken och utanför fanns stora skyltar med varianterna på ”ett annat typ av.."-budskapet, dessutom syntes Frälsningsarméns och ICA Maxi Högskolans logga över hela staden.  Johanna berättar att fler och fler företag vill vara med och hjälpa på det här sättet. Något som dessutom gör att de syns i ett positivt sammanhang, intygar Richard Hillarp.

För Johanna och Frälsningsarmén i Halmstad handlar det inte bara om att få in pengar och gåvor,  de vill synas och göra sitt arbete känt för fler. Främsta målet för Frälsningsarmén är att göra Jesus känd.

- På julen lägger vi om resurserna, står mycket mer ute, möter människor och berättar om vår tro. Vi vill hjälpa på djupet och vara till för vår stad. Det i sin tur ger oss en större hunger att vara med Gud i bön, säger Johanna.

Ica-handlaren har inget emot att Frälsningsarmén tar ställning för Kristus

Hon menar att kåren i Halmstad har en tydlig vision och längtan när det gäller det sociala arbetet: vägen från korset till matkassen diskuteras ofta. Hur ska den se ut? Hur kan man bana väg för Kristus så som Johannes Döparen gjorde? Hur kan gudstjänsten, även under julen, bli något som alla pratar om?

Det här var också något som Johanna funderade på inför samtalen med ICA Maxi.

– Så vid första mötet var jag noga med att säga att vårt främsta mål är att berätta för människor om Jesus, säger Johanna. Jag sa det med darr på rösten. ICA-handlarens reaktion var: ”Ja, men det fattar jag ju, ni heter ju Frälsningsarmén!”, säger Johanna och ler.

Handlaren var dock noga med att ICA Maxi inte tar ställning vare sig religiöst eller politiskt, men att de inte har problem att en samarbetspartner tar ställning.

Hela tre fullsatta julbord ordnas på kåren under julen

Samarbetet mellan ICA Maxi Högskolan och Halmstads-kåren ska fortsätta under en femårsperiod, såväl under jul som till sommar och påsk. Allt för att förändra Halmstad till det bättre för alla.

Under julen i år bjuder Halmstads kår på hela tre julbord, ett för dem som lever i utsatthet, såsom hemlöshet och ekonomiska svårigheter, ett för föräldrar och barn och ett julbord inom kaféverksamheten Öppen kyrka. Man räknar att 120 personer kommer varje gång, och ICA Maxi Högskolan står för all julmat. Richard Hillarp ska själv arbeta vid julbordet.

– Det blir fina firanden. Vi äter tillsammans, leker ringlekar, har andakt och sjunger julsånger. Barnen får också presentkort på leksaker. När barnfamiljerna är här avslutar vi med att se på Kalle Ankas julafton på storbildsskärm i kyrksalen mot en storbild. Gemenskap är det bästa Gud vet, tror jag! säger Johanna Samuelsson.

Har du något särskilt julminne från era firanden på Halmstads-kåren?

– Ja, ett år precis innan jul kom ett gäng indiska utbytesstudenter till oss. De hade just anlänt till Sverige, bodde fem personer i en enrummare och var ganska chockade över hur kallt och mörkt det var, hur ensam man kan känna sig i en svensk stad på vintern och att de hade helt fel slags kläder. Vi på Frälsningsarmén kunde hjälpa dem med mat, varma kläder och en del annat. Dessutom bjöd vi in dem till att fira julafton med oss lite senare och de dök upp. Det blev en oförglömlig kväll, där de visade indiska danssteg och vi fick ta med dem i dans kring granen, bjuda på julmaten och den allmänna gemenskapen. Vilket fint utbyte!

Fakta:

  • Den 26 juli skänkte ICA Maxi 1% av sin vinst, cirka 14 000 kronor
  • Panten från Ica Maxi blir cirka 3000 kronor/månad
  • Julgrytan 2017 gav cirka 51 500 kronor, 7500 kronor av dessa gavs via ICA Maxis kassor
  • 83 barn fick presentkort på leksaker vid julbordet 2017