Ansökningar om rena pengar
Ylva berättar att de inte gör någon särskild insamling för att få in julklappar, och menar att många andra organisationer i Sundsvall engagerar sig i julklappsutdelning. Så man vill i stället komplettera på andra områden. Men om de får in julklappar så delas de ut till barnen.
– Det blir mer att folk ansöker om rena pengar och själva köper julklappar och ordnar julfirande och så, säger Ylva Pettersson. Och då får vi se vad som behövs i de enskilda fallen. För det mesta är det presentkort. Men är det räkningar som de behöver hjälp med att betala, då ber vi att få in räkningen så att vi kan betala den åt dem.
Personernas behov bedöms utifrån samtal
För att veta vem som är i behov har man ett formulär som ska fyllas i, men det är inte ofta som det formuläret används vid bedömningen, avslöjar Ylva.
– En del av de som kommer hit kan inte fylla i lapparna för att ansöka om hjälp. Vi får sitta bredvid och försöka vägleda. Så informationen vi behöver får vi inte så mycket via pappret utan genom det samtal vi för då vi försöker förstå deras situation, berättar Ylva. En del kan inte skriva, en del har inte koll på sin situation som om de har hemförsäkring eller inte. Det är väldigt svårt att få riktiga uppgifter att gå på. Vi begär inte in kontoutdrag och så.
Samtidigt är man medveten om risken att det finns de personer som utnyttjar systemet och söker hjälp på flera ställen, en risk som kanske är större runt jul, då många givare vill vara generösa och inte ställer så många frågor.
Har inte integrerats och har dålig ekonomi
– Men vi försöker bedöma situationen och många, de som vi också möter under resten av året, har vi ganska bra koll på, menar Ylva Pettersson. Hur deras helhet ser ut, och då försöker vi stötta upp det om vi vet att de har det dåligt. De vi möter är fattigpensionärer, många ensamstående med barn. I vårt område, i Nacksta, så har vi också många från forna Jugoslavien som har bott här i många år men inte integrerats och som har jättedålig ekonomi.
"Före detta missbrukare vill vi stötta"
Det kommer inte många aktiva missbrukare till oss eftersom vi finns en bit utanför staden. Men från före detta missbrukare, de som har börjat att kravlat sig upp från missbruket, kan det vara lite ansökningar och då vill vi gärna vara med och stötta. När man vet att de vill leva ett annat liv. De kan ha många skulder kvar och Socialen bryr sig inte om i fall du har skulder. De ger inga extra pengar om du har skulder. Sedan kan de ha följdsjukdomar efter år av missbruk och sådant.
Text: Jonas Nimmersjö