Med tiden har Regola fått någon slags tro. Hon är inte färdig, men är övertygad om att alla är lika mycket värda här i kyrkan och att man inte behöver vara soldat för att få vara med i Frälsningsarmén. Tillsammans med dottern gick hon en så kallad Alpha-kurs för att ta reda på mer. En möjlighet att få stöta och blöta den kristna trons grunder utifrån den plats där man befinner sig. Och hon ifrågasatte mycket från start.
"Jag har haft tusen frågor om kristen tro"
— Jag har haft tusen frågor! Jag kunde inte vara tyst när gruppen träffades. Jag fick Karin Tengblads bok "Självbild" med bibeltillägg att läsa. Pernilla sade: " Jag förklarar bibeln för dig sedan, läs den här så länge", minns Regola och skrattar. Sedan blir hon allvarligare och fortsätter:
— Men barnen märker skillnad på mig. De ser att jag har förändrats. Jag fick till och med ett kors av dem att ha runt halsen, avslutar hon.
Text och foto: Carina Tyskbo
Fakta misshandelsbrott mot barn
- År 2019 anmäldes sammantaget 25 500 misshandelsbrott mot barn under 18 år. Totalt sett ökade antalet anmälda misshandelsbrott mot barn i åldrarna 0–17 med 6 procent mellan 2018 och 2019, och med 32 procent mellan 2010 och 2019.
- Misshandelsbrotten mot barn anmäls i hög grad av förskola och skola, vilket gör att färre brott anmäls under sommaren än under skolterminerna.
- Mest ökade antalet misshandelsbrott i åldrarna 7-14, 10 % på ett år och 53 % från 2010 till 2019.
Källa: Brå
Våld i nära relation
- Närmare en femtedel av de anmälda misshandelsbrotten under 2019 rörde närstående i parrelation. Övrig släktskap eller familj stod för 15 procent.
- Kvinnor blir i mycket högre grad utsatta för misshandel i hemmet och av en närstående. Våldet mot kvinnor är dessutom grövre och kräver sjukhusvård jämfört med det våld män utsätts för i hemmet. Män utsätts i högre grad för brott på allmän plats.
- Utsattheten är högst bland personer i åldrarna 16–34 år, ensamstående föräldrar, personer låg utbildning och personer boende i flerfamiljshus. Utsatta kvinnor har ofta sämre ekonomiska förutsättningar. Det verkar inte finnas några tydliga skillnader i utsatthet mellan personer som är födda i Sverige och utrikesfödda.
Källa: Brå